10 nápadů na rychlou a zdravou večeři do deseti minut!

  • 10 nápadů na rychlou a zdravou večeři do deseti minut!
    3. února  2022 
     06:00

    Jedete unavení z práce domů a to poslední, co chcete, je strávit hodinu u plotny? Jak si připravit chutnou zdravou a dietní večeři , a zároveň nestrávil přípravou jídla více než deset minut? 

    Pokud se totiž chcete udrzet ve formě, nemůžete se každý den odbýt rohlíkem. Nadbytek lepku neprospěje vašemu zdraví a váha vám bude spíše stoupat než klesat. Jak tedy na to? Inspirujte se našimi recepty.

  • Zeleninová omeleta

    Autor: iStock.com

    Teplá rychlá večeře Během pár minut se dá vykouzlit s pomocí vajec. Zapomeňte ale na nudná míchaná vejce a vytvořte výbornou pestrobarevnou omeletu.

    K její přípravě použijte cibulku a barevné papriky, ty zlehka opečte na pánvi. Do rozšlehaných vajec vmíchejte hrstku nastrouhaného sýru a vše nalijte rovnoměrně na pánev se zeleninou. Hotovou omeletu dozdobte čerstvými rajčátky a jarní cibulkou nebe pažitkou.

     

    Podívejte se na video recept na další zdravé jídlo - hráškovou polévku.

  • Žitný chléb s žervé, tuňákem a rajčátky

    Autor: iStock.com

    Tuňáková pomazánka je velice chutná, ale zbytečně vám zabere při přípravě čas. Zkuste si tedy na chléb namazat žervé a až na něj naservírovat tuňáka. Nezapomeňte na čerstvá rajčátka a pepř. Budete mile překvapení!

    Pečivo si můžete dopřát při dietě i na večeři, ale v menším množství a v celozrnné variantě. Nízkokalorickou volbou při dietách jsou knäckebroty, křehké plátky nebe pufované chlebíčky.

  • Uzený losos s kapary

    Autor: iStock.com

    U studené večeře ještě chvíli zůstane. Vedle desítek variací pomazánek si na pečivo můžete naservírovat i uzeného lososa.

    Osvědčená kombinace chutí tvoří žervé, uzený losos a kapary. Nezapomeňte ani na zeleninu, která by měla být součástí každé zdravé večeře

  • Quesadilla

    Autor: iStock.com

    Možná vás tohle jídlo ve výběru dietních večeře překvapí, ale s trochou fantazie se dá opravdu přetvořit v nízkokalorický pokrm. Quesadilla je zapečená tortilla s masem, sýrem a zeleninou.

    Na pánvi nehtu rozehřát tortillu, na tu dejte opečenou zeleninu, šunku nebo hotové kuřecí nudličky a vše posypte sýrem. Zakryjte směs druhou tortille a po chvíli vše na pánvi otočte, aby se i druhá tortilla opékat a sýr se uvnitř rozpustil. 

    Vybírejte celozrnné tortilly, nízkotučný sýr a místo masa Můžete použít kvalitní šunku. I s opečením kuřecích nudliček si ale tento pokrm připravil do deseti minut!

    Podávat můžete samotné nebo s quacamole, tj. s rozmačkaného avokádem ochucená pepřem a citronovou šťávou.

  • Hummus se zeleninou

    Autor: iStock.com

    Pokud příliš nefandíte masu, pak oceníte tip na tento veganský pokrm. Hummus vás možná nezaujme svým názvem, ale určitě si zamilujete jeho neobvyklou chuť.

    Jedná se o rozmixovanou cizrnu s tahini (sezamovým) pastou, olivovým olejem, případně chilli nebe sušenými rajčaty. Cizrnu můžete použít konzervovanou, aby vám příprava nezabrala více než pár minut.

    Servírujte se zeleninou ve tvaru tyčinek, kterými budete hummus nabirat, nebo s náhradou pečiva v podobě knäckebrotu.

  • Poke bowl s tofu

    Autor: iStock.com

    Poke bowl je nový moderní pokrm, který už je součástí nabídky mnoha bister. Jedná se v překladu o "misku, ve které naleznete všechny potřebné makroživiny", a to v nesmíchané podobě.

    Misku naplňte několika druhy zeleniny, kuskusem, tofu a avokádem. Pokud tofu nijak tepelně neupravíte, zvolte tofu uzené, které je chutné i za studena a které není nutné už dále ochucovat. 

  • Salát caprese

    Autor: iStock.com

    Sázka na jistotu Může být na večeři i salát caprese. Stačí z lednice vytáhnout mozzarellu a naservírovat ji spolu s rajčátky a čerstvou bazalkou. Nezapomeňte pokrm zakápnout kvalitním olivovým olejem. Podávejte s opečeným celozrnným toastem.

  • Kuskus s opečenou zeleninou a sýrem

    Autor: iStock.com

    Kuskus je velice vděčná příloha, jelikož ho stačí pouze zalít hořkou vodou. Kombinovat ho lze téměř s čímkoli.

    Vyzkoušejte směs podobnou ratatouille. Opečte si na olivovém oleji cuketu, lilek, papriku, nakonec přidejte rajčata a směs chvíli poduste. Pak už stačí přidat pouze hotový kuskus, a abyste přijali večer i nějaké ty bílkoviny, zamíchejte do něj např. sýr feta.

  • Hráškový krém

    Autor: iStock.com

    Jako záchranné lano můžete ve večerních hodinách posloužit mražený zelený hrášek. Připravit si krémovou hráškovou polévku je totiž velice snadné a extrémně rychlé.

    Vhoďte hrášek do vody a nechte ho pár minut povařit. Poté ho rozmixujte a dochuťte hotový krém solí, pepřem, citronovou šťávou a bazalkou. 

    Stejně jako sáček hrášku je rychlou volbou i konzerva krájených rajčat - ta se hodí zase na rajčatový krém. 

  • Avokádový toast s vejcem

    Autor: iStock.com

    Avokádový toust se hodí stejně dobře na večeři jako na snídani. Avokádo obsahuje zdravé tuky a vejce jsou kvalitním zdrojem bílkovin. Nepřehánějte to ale s konzumaci pečiva a nahrazujte chléb raději nejrůznějšími - nejlépe bezlepkovými - alternativami.

     

     

     

/
Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji