Hubněte tučnými jídly: Jídelníček na jeden den podle revoluční diety MMT

Hubněte tučnými jídly: Jídelníček na jeden den podle revoluční diety MMT
8. července  2018 
 06:00

Chcete pomocí revolučního způsobu stravování povzbudit mozek, získat víc energie a zhubnout? Vyzkoušejte rady lékaře Josepha Mercoly, autora knihy Hubněte tučnými jídly. Co všechno se v knize dozvíte?

Jednoduše a racionálně vám ve své knize vysvětlí, jak funguje tělo a jaké potraviny bychom měli jíst. Nabízí taky praktické postupy a jídelníčky, kterých se můžete držet, a způsoby, jak můžete sledovat své pokroky.

Autor je lékař, tudíž v knize najdete skutečně velmi profesionální vysvětlení toho, jak funguje lidské tělo na biologické a molekulární úrovni. Svůj revoluční program nazval Mitochondriální metabolická terapie (MMT). Jednoduše jde o systém stravování, díky kterému přesunete svůj metabolismus od spalování cukrů coby primárního paliva ke spalování tuků. A o to jde, když chcete shodit.

Autor: CPress

Základem je strava založená na vysokém obsahu tuků a nízkém obsahu sacharidů, alespoň podle autora této knihy.

Tvrdí, že jakmile přejdete na MMT, navždy se zbavíte pocitu hladu, přestane vás honit mlsná a zbavíte se pocitu nedostatku – což jsou průvodní jevy snad všech diet. MMT není jen o tom, co jíte, ale taky o tom, kdy jíte, protože pravidelné fáze půstu zlepšují fungování organismu a urychlují spalování tuků. Od proteinových diet se MMT liší hlavně v tom, že věnuje pozornost kvalitě potravin, není v ní až moc bílkovin a primárně není zaměřená na hubnutí. jenže moc tuků také není nic, o co člověk stojí. 

Kupodivu, jídelníček zaměřený na správné tuky schvaluje i hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová. Je ale nutné vybírat ty správné. „Na základě vlastních zkušeností doporučuji stravování postavené na sníženém příjmu sacharidů a zvýšeném příjmu tuků, kdy se nemusíte bát jíst ani tučnější sýry nebo si dopřát tučnější maso,“ radí. Nicméně by to měly být tuky nenasycené, které obsahují mastné kyseliny označované jako omega-3 a omega-6. „Najdete je třeba v tučných rybách, rostlinných olejích, vlašských ořeších.“

A jak vypadá ukázkový jídelníček podle MMT na jeden den? Tenhle se hodí pro ty, kdo jdou do hubnutí po hlavě!

Hned po probuzení:

Změřte si pomocí glukometru hladinu glukózy v krvi ještě předtím, než něco sníte nebo vypijete. Pak si dejte čaj nebo kávu se dvěma lžícemi farmářského másla nebo kokosového oleje (pokud to chcete skutečně dodržovat, pořiďte si glukometr a testovací proužky k měření glukózy a ketonů).

Snídaně:

Kdy? Odložte své první jídlo na dobu, kdy máte skutečný hlad. Prodlužování doby bez jídla může být podle Mercoly pro metabolismus prospěšné. Časem dokážete interval mezi posledním jídlem předešlého dne a prvním jídlem následujícího dne natáhnout až na 13 i 18 hodin.

Co? Hlavně zdroje bílkovin a tuků. Například dvě vejce připravená na lžíci másla či ghí (přepuštěné máslo) a lžíci kokosového oleje. Možná obměna: přidejte nastrouhanou cuketu nebo špenát. Nebo si dejte smoothie z kokosového mléka, půlky avokáda, asi 30 g drcených semínek a jedné či dvou lžic husté smetany. Můžete přidat stévii.

Oběd:

Kdy? Ideálně v době, kdy je vaše hladina glukózy 5 a menší, nebo několik hodin po prvním jídle.

Co: Dva až tři šálky listové zeleniny, půlka avokáda, porce zdroje bílkovin velikosti vhodné přesně pro vás (kuřecí maso, ryba nebo jehněčí), dvě lžíce olivového oleje, pár kapek vinného octa a podle chuti dvě lžíce nastrouhaného tvrdého sýra (například parmazán).

Večeře:

Kdy? Nejpozději tři hodiny před spaním, ideálně dřív, než jste zvyklí.

Co? Začněte s vhodnou porcí obsahující bílkoviny, jako jsou kousek lososa, porce hovězího nebo kuřecího masa připraveného na spoustě kvalitního tuku + nízkosacharidová zelenina s velkým množstvím másla, kokosového nebo olivového oleje. V ideálním případě by měla být večerní porce jídla lehčí než snídaně nebo oběd.

Svačiny:

Kdy: Podle potřeby, v rámci té části dne, kdy jíte.

Co: Makadamiové a pekanové ořechy, řapíkatý celer, avokádo.

 

Jaké druhy ovoce a zeleniny si musíme vybírat, když chceme zhubnout? Podívejte se na naše VIDEO:

Video se připravuje ...
Ovoce a zelenina: Jaké zvolit, pokud chceme hubnout? A jak velké porce jsou zdravé? • VIDEO: Vím, co jím

 

 

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji