Chcete zhubnout? Vyhněte se těmto cukrům! Kde všude je najdete?

  • Chcete zhubnout? Vyhněte se těmto cukrům! Kde všude je najdete?
    1. července  2018 
     06:00

    Jakákoli dieta, při které máte neustále hlad, je téměř jistě odsouzena k neúspěchu. Nízkokalorická dieta vás možná zbaví několika kilogramů, jenže když si tělo bude myslet, že hladoví, tuku se začne zbavovat až naposledy. Co tedy dělat? Jak se dozvíte v knize Joea Colelly Zdravě bez hladovění, nutné je navýšit příjem bílkovin a ubrat jednoduché cukry bez snížení kalorií.

  • Hlavně nehladovět!

    Autor: iStock

    Dietní odborník Joe Colella ve své knize sestavil šestitýdenní třífázový plán, který vám pomůže nastavit si pravidelné a především vyvážené stravovací návyky. Vyhnete se jo-jo efektu, udržíte si vysněnou váhu a už se nikdy nebudete trápit hlady. Zní to jako pohádka, že? O co vlastně jde a co nám tenhle odborník doporučuje? Jeho hlavní zásadou je nehladovět a vyhnout se jednoduchým cukrům. Během šesti týdnů díky jeho radám odhalíte, kolik zbytečných cukrů konzumujete a jak jejich příjem omezit nebo vyloučit.

  • Jak se ubránit jednoduchým cukrům

    Autor: Shutterstock.com

     

    Jak se ubránit jednoduchým cukrům? Tím, že přidáte do jídelníčku bílkoviny. Nejenže vás přejdou chutě, ale taky posílíte svaly. A svalová hmota má velký vliv na fungování metabolismu a pomáhá pálit kalorie. Joe Colella, odborník na obezitologii, doporučuje omezit jednoduché cukry v jednom pokrmu na 5 gramů a celkem 20 gramů jednoduchých cukrů na den.

    Autor: Esence

     

    S omezením jednoduchých cukrů souhlasí i Iva Málková ze STOBu. „Organismu dodají rychle energii. Ale ta se zase rychle vyčerpá a následuje opět hlad a nedostatek energie pro tělo i mozek. Tyhle sacharidy konzumujeme v podobě cukru, ale i ve sladkostech, sladkých nápojích, sladkých jogurtech, zkrátka všude, kam se přidává cukr. Jednoduché cukry bychom měli omezovat a jejich příjem by neměl být vyšší než 10 procent z denního příjmu,“ říká odbornice. A které cukry patří k sabotérům vaší linie? Budete se možná divit.

     

     

     

     

     

  • Bílé potraviny

    Autor: shutterstock.com

     

    Bílé brambory, bílá rýže, rafinovaná mouka a výrobky z ní (bílé pečivo, koláče, lívance atd.). Co místo toho? Batáty (pečené, uvařené v páře nebo osmahnuté), celozrnné pečivo, quinoa, bulgur, pohanka, mandlová mouka.

     

  • Kukuřice a produkty z ní

    Autor: Shutterstock.com

     

    V jednom klasu najdete 5,6 gramu cukru. Vadí kukuřice v jakékoli podobě – čerstvá, mražená i nakládaná, kukuřičné chipsy, tortilly, chleba či sirup. Co místo ní? Fazole (červené, bílé, černé, strakaté), cizrna, rýžové krekry, celozrnný chléb pita.

  • Ochucovadla

    Autor: Shutterstock.com

     

    Téměř každé ochucovadlo obsahuje přidaný cukr nebo sladidlo, takže pečlivě čtěte složení. Zapomeňte na kečupy, hořčici (s výjimkou dijonské), nakládanou zeleninu, barbecue omáčku, steakovou omáčku, salsu a džemy včetně přírodních. Co místo toho? Citronová nebo limetková šťáva, olivový olej, dijonská hořčice, avokádo, krájená čerstvá rajčata, ocet, sušené bylinky.

     

  • Balené cereálie

    Autor: istock.cz

     

    Slazené cereálie jsou plné jednoduchých cukrů. A některé i zdánlivě zdravé mají na jeden šálek až 4 gramy cukru. Patří sem nejen cereálie, ale taky müsli (obvykle slazené medem nebo javorovým sirupem), pšeničné cereálie i rýžové cereálie. Co místo nich? Domácí neslazené müsli, ovesná kaše s mandlovým mlékem, čerstvým ovocem a náhradním sladidlem.

  • Další cukroví sabotéři, kde byste je nečekali

    Autor: iStock

     

    Arašídové máslo, pizza, arašídy v medu, sójové mléko, rýžové mléko, směs oříšků a sušeného ovoce, ochucená müsli tyčinka, hotový coleslaw salát (až 14 gramů jednoduchých cukrů), proteinové tyčinky (některé z nich mají i 23 gramů na tyčinku), sušené brusinky (26 gramů na porci), rozinky (30 gramů na čtvrt šálku), ochucené kávové nápoje (čtvrt litru macchiata obsahuje 32 gramů jednoduchých cukrů).

     

    Pomůže při hubnutí proteinová dieta? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Proteinová dieta: Škodí, nebo je to naopak zaručená a zdravá cesta ke zhubnutí? • VIDEO: Tereza Kovářová

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji