Jak zkrotit rozházené hormony a konečně zhubnout

  • Jak zkrotit rozházené hormony a konečně zhubnout
    11. června  2018 
     06:00

    Hormony řídí všechny procesy v těle. Mají tedy velkou zásluhu i na tom, zda hubnete, nebo ne. Jakmile dojde k narušení jejich rovnováhy, začnou se objevovat problémy. Pokud se vám nedaří hubnout, možná za to můžou právě hormony. Dostaňte je pod kontrolu!

  • Jak se projevuje hormonální nerovnováha

    Autor: iStock

    Za normálních okolností produkují žlázy s vnitřní sekrecí hormonů „tak akorát“. „V případě, že je některého hormonu moc nebo málo, objeví se komplikace,“ vysvětluje instruktorka a zakladatelka centra Domu jógy Věra Vojtěchová. Pokud v těle nastane nerovnováha hormonů, může se to projevit tloustnutím, otoky, únavou, zácpou či průjmem. Protože hormony regulují většinu tělesných procesů včetně metabolismu, mají vliv i na chuť k jídlu a váhu. Jak je tedy udržet na uzdě?

  • Úprava stravy a bílkoviny

    Autor: istock.cz

     

    Jedním ze způsobů, jak je udržet na uzdě, je úprava stravy. Klaďte důraz na ovoce a zeleninu, během každého jídla konzumujte také zdroje bílkovin, přičemž byste měli jídlo soustem s bílkovinou zahájit. „Bílkoviny zajištují zdraví svalů, kostí i kůže. Jejich dostatečný příjem snižuje hladinu ghrelinu, hormonu hladu, a naopak stimuluje produkci hormonů, které nám dávají signál o tom, že jsme plní,“ říká hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.

  • Pravidelně jezte

    Autor: iStock

     

    Vyhýbejte se přejídání, nebo naopak vynechávání jídel, pro hormonální rovnováhu je vhodné jíst pravidelně a stejnoměrné porce. Někomu vyhovuje pět porcí denně, jinému tři větší. Aktuálně se výživoví poradci ve vztahu k hormonům přiklánějí spíše ke třem větším porcím, mezi nimi byste neměli nic konzumovat – ani svačit.

     

  • Omezte cukr

    Autor: Shutterstock.com

     

    Fruktóza je nepřítelem číslo jedna, pro hormonální rovnováhu tedy určitě. „Podílí se na vzniku inzulinové rezistence, stavu, kdy buňky řádně nereagují na signály inzulinu,“ říká lektorka Věra Vojtěchová. Všechny sacharidy ale nezatracujte, zaměřte se na ty komplexní a jejich střídmý příjem.

  • Jezte tuky – všechny!

    Autor: iStock

     

    Tuky mají vysoký syticí efekt, navíc neovlivňují hladinu krevního cukru. Které konzumovat? Podle Moniky Bartolomějové všechny! „Nevyhýbejte se ani máslu a dalším přirozeným tukům, jako jsou olivový olej nebo extra panenský. Vyhněte se ale těm rafinovaným,“ radí. Cenné jsou tuky obsahující omega-3 mastné kyseliny, jež mají vliv i na nervový systém – ty najdete ve vlašských ořeších.

     

  • Nezapomínejte cvičit

    Autor: iStock.com

     

    Pravidelné cvičení má na hormony velký vliv. Snižuje hladinu inzulinu a navyšuje citlivost vůči inzulinu. Ten je důležitý pro řadu funkcí, napomáhá buňkám brát si z krevního oběhu některé typy aminokyselin a cukr, z něhož čerpá tělo energii. Základem je samozřejmě úprava jídelníčku, ale také fyzická aktivita. Cvičení stimuluje produkci adiponektinu, hormonu s protizánětlivým účinkem regulujícího metabolismus. Klidně stačí chůze nebo jóga.

  • Hormonální jóga

    Autor: shutterstock.com

     

    Pro zkrocení hormonů existuje i takzvaná hormonální jóga. Ta přirozeně harmonizuje jejich hladiny. „Stěžejní jsou dechové a koncentrační techniky a dynamicky se střídající pozice, které působí na vnitřní orgány a ovlivňují produkci hormonů. Stačí denně cvičit třicet minut,“ doporučuje Věra Vojtěchová.

     

  • Kvalitní spánek

    Autor: Shutterstock

     

    Vedle výživy a cvičení potřebují hormony i spánek. Jakmile spíte nekvalitně, začnou se bouřit kortizol, leptin, ghrelin a další hormony a je zle. Obvykle se doporučuje sedm až osm hodin spánku, ale je to individuální.

     

    Zhubnete jen cvičením a jógou? Podívejte se na VIDEO, najdete v něm odpověď:

    Video se připravuje ...
    Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji