Tyhle cukry jsou zdravé a pomohou vám zhubnout!

Tyhle cukry jsou zdravé a pomohou vám zhubnout!
6. června  2018 
 06:00

Bojíte se cukrů tak, že si nedáte ani kousek bábovky, i když na ni máte velkou chuť? Máme pro vás dobrou zprávu! Čím dál častěji se v různých studiích ukazuje, že není ani tak důležité to, kolik toho sníte, jako spíš to, jak jsou potraviny kvalitní a o jaké konkrétně jde. A platí to i pro zdroje cukru. Jinými slovy: není cukr jako cukr. Po některých z nich se pěkně zakulatíte, jiné vám naopak pomohou s hubnutím.

Tělo tráví jinak složené cukry a jinak ty jednoduché. Složené se totiž musí nejprve v těle postupně rozkládat na ty jednoduché, a takový cukr se tím pádem do krve nedostane tak rychle. Díky pomalému vzestupu hladiny cukrů v krvi pak tělo produkuje méně inzulinu, nedojde potom k tak prudkému poklesu hladiny cukru a vzniku pocitu hladu. Komplexní sacharidy tedy člověka zasytí na delší dobu.

Pokud vyměníte jednoduché sacharidy za jejich složené jmenovce, dostáváte se k tomu, co jste vždycky chtěli: budete hubnout a nebudete mít hlad!

Jaké vybrat zdroje sacharidů?

Pokud si přečtete seznam doporučených zdrojů sacharidů, určitě vám to bude znít povědomě: tmavé těstoviny, hnědá rýže, tmavý chléb, ovesné vločky, čočka, fazole, hrách, kešu, pohanka, datle. Jednoduché cukry jsou tedy především v samotném cukru (bílém i hnědém) a ve všem, co ho obsahuje (sladkostech, limonádách, bílém pečivu, ovoci a medu).

Jak by měl tedy vypadat ideální jídelníček s vhodným podílem sacharidů? Každá porce by se měla skládat z komplexních sacharidů, vlákniny, bílkovin, potřeba je vždy doplnit hodně ovoce a zeleniny. K snídani byste si měli dát dalamánek nebo krajíc chleba, případně nedoslazované ovesné vločky. K dopolední svačině si dejte klidně ovoce (s jogurtem nebo kefírem), k obědu cca 80 g hnědé rýže, tmavých těstovin, dobré jsou i sladké brambory. Stejný podíl sacharidů pak najděte i ve večeři...

Více o trávení cukrů a o tom, jak je vybírat, čtěte na Mojezdraví.cz

 

 

 

 

Autor: Pavla Skurovcová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji