Lékaři vyzkoušeli: Co se stane s tělem, když vynecháte tuk nebo cukr?

Lékaři vyzkoušeli: Co se stane s tělem, když vynecháte tuk nebo cukr?
23. května  2018 
 06:00

Jednostranné diety jsou vždycky jen krátkodobé a nevedou k cíli. Tělo se s námi začne prát a dá nám to najevo únavou, zažívacími problémy – nebo i hůř. Američtí lékaři vyzkoušeli, co se stane, když vynechají v jídelníčku cukr nebo tuk. Který z nich na tom byl po měsíci lépe?

 

Zajímavý experiment popsal deník Daily Mail. Dvojčata – lékaři Alexander a Chris van Tullekenovi z Velké Británie – se rozhodla udělat pokus. Po dobu jednoho měsíce Alex nejedl sacharidy a Chris téměř úplně vynechal tuky. Jak jejich soukromý „výzkum“ dopadl? „Mohl jsem sice jíst maso, ryby, vejce či sýry, radost z jídla však zmizela spolu se sacharidy. Nehladověl jsem, ale byl jsem zpomalený a unavený a můj dech nebyl právě nejvábnější,“ říká Alex.

Chris se pro změnu nikdy necítil zasycený: intervaly mezi jídly se zkracovaly. Zmizela i jeho radost z jídla - těstoviny bez oleje mu připadaly fádní a nechutné. Rozhodně se tedy nedá mluvit o „dobitých baterkách“.

Vynechání cukrů vede ke zvýšení hladiny ketolátek v krvi. Ketolátky jsou využívány jako zdroj energie především mozkem, protože k tomu nemůže využívat tuky, za vhodnou "stravu pro buňky" se však počítat nedají. Chris se nakonec cítil unavený a ještě méně produktivní než jeho bratr.

 

Proč potřebujeme cukr a tuk?

Cukr je zásadní zdroj energie pro všechny buňky v těle bez rozdílu. Nejvíce ho potřebujeme doplnit při zvýšeném výdeji energie, tedy při nejběžnějších pohybových aktivitách, a pak ho potřebujeme především pro dobrou činnost nervové soustavy. Proto máme chuť na sladké ve stresu

Nervové buňky, červené krvinky a spermie navíc dovedou čerpat energii pouze z cukru. Ostatní buňky v těle se umějí ohánět lépe – jako zdroj energie využívají rovněž tuk nebo bílkoviny. „Trávení ,sladkého‘ začíná již v ústech,“ říká internistka a kardioložka MUDr. Marie Skalská z ProFit Institutu.

„Tuk je hlavním nositelem chuti, má na svědomí to rozplývání na jazyku, sametovou chuť a vláčnost,“ vysvětluje lékařka. „Zásadní je, že 1 gram tuku obsahuje dvakrát více energie než stejné množství cukru. V každodenním životě a pro udržení dobrého zdraví potřebujeme obojí, v odpovídajícím množství a poměru. Pokud člověk právě nehubne a chce si udržet energii, nejvíce vyhovující pro něj je, když 55 až 60 procent energie čerpá ze sacharidů a 30 procent z tuku – objemově je to tedy 1:1, kvůli dvojnásobnému množství energie v tuku,“ počítá internistka.

Více o ideálním poměru cukrů, tuků a bílkovin najdete na mojezdraví.cz

Autor: Markéta Ostřížková

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji