Vitaminy a minerály, které pomáhají zhubnout. Kde je najdete?

  • Vitaminy a minerály, které pomáhají zhubnout. Kde je najdete?
    12. června  2018 
     06:00

    Vitaminy a minerály jsou nedílnou součástí zdravého jídelníčku. Pomáhají ke správnému fungování těla, vstřebávání látek a zvyšují obranyschopnost. Tím správným výběrem potravin si můžete zajistit dostatečný příjem všech důležitých prvků pro své tělo. Nespoléhejte ale jen na selský rozum a nechte si poradit, kde například vitamin C, draslík, vápník nebo zinek hledat. Možná vás jmenované potraviny překvapí.

  • Vitamin C v brokolici a růžičkové kapustě

     
    Autor: iStock.com

    Známé zdroje: citrusy, červená paprika

    Vitamin C, neboli kyselina askorbová, je silný antioxidant, který chrání tělo před volnými radikály, hojí rány a zvyšuje tělu obranyschopnost. Chutná kysele a naleznete ho i v potravinách, ve kterých byste ho neočekávali.

    V jednom šálku brokolice nebo zelené papriky se skrývá celá denní dávka vitaminu C. Růžičková kapusta, kiwi, meloun cantaloupe nebo květák jsou také bohatými zdroji a šálkem zelí nebo rajčat pokryjete třetinu doporučované denní dávky.

  • Vápník v rybách s jemnými kostmi

    Autor: iStock.com

    Známé zdroje: mléko, jogurty, sýry

    Téměř všechen vápník v těle se nachází v kostech a zubech, kde tvoří jejich strukturu a podílí se na jejich správném fungování. Tento minerál ale také zajišťuje činnost veškerých svalů a ovlivňuje činnost srdce. Pro svůj vysoký obsah vápníku jsou známé především mléčné výrobky, ale proč ho nehledat právě tam, kde se vyskytuje v našem těle?

    "Konzumace ryb včetně jemných kostí patří k nejlepším způsobům, jak navýšit příjem vápníku," uvedl pro Shape.com americký nutriční poradce Kerry Neville. Sedm filet ze sardinek obsahuje 321 miligramů vápníku, což pokryje přibližně třetinu denního příjmu, a o něco menší dávku kalcia přijmete konzumací 90 gramů lososa z konzervy (včetně jemných kostí).

  • Přijímejte železo v luštěninovém salátu s citrusy

    Autor: iStock.com

    Známé zdroje: červené maso, kuřecí ledvinky

    Železo je nepostradatelným prvkem pro funkci tělesných orgánů. Dodává kyslík do buněk po celém těle, proto se jeho nedostatek vyznačuje únavou a sníženou imunitou. Pokud nejste příznivcem červeného masa, nezoufejte, protože tento základní minerál se nachází v mnoha dalších potravinách, a to dokonce ve větším množství. 

    "Jedna forma železa, zvaná hem, se absorbuje lépe a nachází se výhradně v živočišných produktech," uvádí Neville. Pokud se chcete vyhnout červenému masu, vyzkoušejte ústřice, které obsahují železa více než dvojnásobek.

    V rostlinných potravinách, jako jsou sójové boby, čočka, fazole nebo černý hrášek, je zastoupen nehemový typ železa, k jehož vstřebávání napomáhá vitamin C. Vyzkoušejte luštěninový salát v kombinaci s citrusy. Nejenže si pochutnáte, ale uděláte i něco pro své zdraví.

  • Hledejte vitamin A podle barvy

    Autor: iStock.com

    Známé zdroje: mrkev, batáty, neboli červené brambory, dýně

    "Většina oranžových citrusů a nespočet druhů zeleniny jsou bohaté na vitamin A, který je nezbytný pro zdravý zrak, imunitní systém a reprodukci," vysvětluje Neville. Oranžová barva pochází z betakarotenu, který je v tomto základním vitaminu obsažen.

    Budete-li se řídit jednoduše barvou, můžete zařadit do jídelníčku meloun cantaloupe, mango nebo sušené meruňky. Překvapivě však naleznete velké množství vitaminu A i ve špenátu, černé čočce nebo brokolici.

  • Vitamin D ze slunce i ryb

    Autor: iStock.com

    Známé zdroje: sluneční záření

    Vitamin D má velký vliv na zdraví a přirozeně se vytváří v těle po vystavení pokožky slunci. Tento vitamin se nachází pouze v malém množství jídel, ale je nezbytný pro absorpci vápníku a růst kostí. Přestože většinu vitaminu D přijmeme v obohacených potravinách (např. mléko s přídavkem vitaminu D), existuje i několik přírodních zdrojů. Mezi ty patří olej z tresčích jater, losos, sledi a sardinky, konzervovaný tuňák, ústřice, krevety a vaječné žloutky.

  • Pro příjem kyseliny listové myslete zeleně!

    Autor: iStock.com

    Známé zdroje: kvasnice, játra, doplňky stravy

    Kyselina listová je obsažena zejména v listové zelenině, dále v kvasnicích a játrech. Dosáhnout vyššího příjmu ve stravě však není snadné, a tak je často suplementována formou doplňků stravy. Všechny ženy, které si přejí otěhotnět, by měly přijímat 400 miligramů kyseliny listové, aby tělo vytvořilo DNA a další genetické informace. 

    Největší podíl kyseliny listové naleznete překvapivě v hovězích játrech, ale naštěstí existují i lákavější potraviny bohaté na tento prvek. Špenát, chřest nebo růžičková kapusta patří mezi nejbohatší rostlinné zdroje. O něco menší množství se nachází v římském salátu, avokádu a brokolici. Myslete zeleně a přijmete dostatek kyseliny listové!

  • Banány nepatří mezi nejbohatší zdroje draslíku

    Autor: iStock.com

    Známé zdroje: banány, bílé brambory

    Draslík je důležitý minerál, který je nezbytný ke správnému fungování srdce, ledvin a dalších orgánů. S jeho pomocí můžete i snížit krevní tlak. Málokdo však podle studie splňuje denní doporučenou hodnotu, která činí 4700 mg. 

    Ačkoli si s příjmem draslíku nejčastěji spojujeme banán, zdaleka nepatří mezi ty nejbohatší zdroje. Přibližně sto gramů tuňáka žlutoploutvého nebo halibuta vám poskytne oproti banánu trojnásobný příjem. A dokonce i často uváděné bílé brambory mají mnohem nižší obsah draslíku než brambory červené, neboli batáty.

    Mezi další hlavní zdroje patří nízkotučný jogurt, rajčatové pyré a luštěniny, jako jsou bílé fazole, sójové boby a čočka. "Kupujte ale luštěniny bez přidané soli, protože nadbytek sodíku vám naopak krevní tlak zvýší," radí Neville. 

  • Kešu oříšky zdrojem zinku

    Autor: iStock.com

    Známé zdroje: ústřice

    Zinek pro své schopnosti patří k nejvýznamnějším prvkům v lidském těle. Podporuje hojení ran, normální růst a vývoj.

    Mezi bohaté zdroje zinku patří ústřice, ale za zmínku stojí také hovězí maso, humr, vepřová kotleta a tmavé kuřecí maso. Z rostlinných zdrojů naleznete zinek v jogurtu, fazolích, cizrně, kešu oříšcích a dýňových semínkách.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji