Tohle nejezte! Svačinky, které dietně jen vypadají, ale po nichž se tloustne

  • Tohle nejezte! Svačinky, které dietně jen vypadají, ale po nichž se tloustne
    22. května  2018 
     06:00

    Ať už se snažíte zhubnout nebo ne, možná přemýšlíte o tom, co si dát ke svačině. Existují svačinky, o kterých si myslíme, že jsou superzdravé, ale bohužel nejsou a můžou spíše zničit vaše snahy. Které zdánlivě zdravé dobroty jsou těmi, které byste podle odborníků měli okamžitě přestat jíst?

  • Granola

    Autor: iStock

     

    Granola jsou zapečené vločky, k nimž se přidávají různé ingredience, jako jsou ořechy, semínka, sušené ovoce nebo čokoláda. Může to být zdravá varianta snídaně nebo svačiny, ovšem pokud si granolu koupíte již v krabici, obvykle je plná cukru, takže jde o pořádnou kalorickou bombu. Pokud už tedy granolu chcete, pak jedině doma připravenou, do níž dáte místo cukru třeba stévii, med nebo kokos. Kupovaná granola je tichý zabiják plný rafinovaného cukru a nezdravých tuků.

     

     

  • Ochucené jogurty

    Autor: iStock

     

    Milujete ovocné jogurty? Pak zapomeňte na ty kupované, protože jsou plné cukru. Jejich kalorická hodnota se pohybuje vysoko, u smetanového ovocného jogurtu kolem 900 kJ na sto gramů, pokud si tedy dáte ke svačince dvěstěgramový jogurt, dostanete se skoro na dva tisíce kilojoulů, a to je už na svačinu moc. Raději si kupujte bílý jogurt (1,5 procenta tuku), do kterého si přidáte čerstvé ovoce nebo umělé sladidlo.

  • Ovocné šťávy a džusy

    Autor: iStock

     

    Ovocné šťávy jsou obvykle plné cukru, možná přírodního, ale pořád cukru. Pokud si dáváte ke svačině ovocné džusy v domnění, že je to zdravé, pak jste na omylu. Konzumujete vlastně prázdné kalorie. Místo džusů raději jezte čerstvé ovoce, které má navíc hodně vlákniny, dodá vám pocit plnosti a taky spoustu vitaminů a minerálů.

     

  • Proteinové tyčinky

    Autor: iStock

     

    Vypadají fakt zdravě, mají málo sacharidů a pomůžou v případě, že aktivně sportujete. Jenže mohou taky obsahovat spoustu skrytých nezdravých přísad. Podle výživové poradkyně Diny Garciové většina těchto tyčinek obsahuje palmový olej, rostlinný olej, umělá sladidla, barviva a konzervační látky. „Skutečné“ jídlo je prostě vždycky zdravější. Takže? Místo tyčinky si dejte raději misku řeckého jogurtu nebo skyru, do něj nasypejte hrst borůvek a jednu lžíci dýňových semínek a budete zdravější.

  • Instantní ochucená ovesná kaše

    Autor: iStock

     

    Ovesné vločky jsou na snídani fajn, jsou plné celých zrn a vlákniny, ale jakmile si nasypete do misky instantní vločky ochucené vanilkou nebo čímkoli jiným, dobrou službu své postavě a zdraví neuděláte. Navíc je ovesná kaše plná lepku, kvůli čemuž budete mít nafouklé břicho. Mnohem lepší je dát si vejce, oříšky nebo řecký jogurt. A ještě něco: ovesné vločky jsou bez chuti. Bez debaty. Ovšem každý má jiné chutě, takže je to na vás.

     

  • Bezlepkové potraviny

    Autor: iStock

     

    Bezlepkové neznamená zdravější a méně kalorické. Jen to prostě neobsahuje lepek. Gluten se poslední dobou přetřásá naprosto všude a jeho pověst je značně negativní. Ačkoli jsou bezlepkové potraviny vhodné pro ty, kdo mají celiakii nebo alergii na lepek, nejsou zdravější než ty s lepkem. Bezlepkové potraviny, jako jsou rýže, kukuřice nebo quinoa, nemají tak vysoké množství vlákniny a vitaminů skupiny B, takže to u řady lidí může vést k zácpě.

     

     

  • Sportovní nápoje

    Autor: iStock

     

    Nejste sportovec ani se nepřipravujete na maraton? Pak nepotřebujete žádné speciální nápoje, ale stačí vám obyčejná voda s citronem. Málokdo totiž maká jako Kvitová, takže fakt iontové nápoje pít nemusíte. A když jich budete pít moc, můžete si dokonce rozhodit organismus a způsobit si iontovou nerovnováhu v těle. Takže voda z kohoutku naprosto postačí.

     

  • Cukrovinky bez cukru

    Autor: iStock

     

    Dokonce i když výrobce tvrdí, že jsou vyrobeny bez přídavku rafinovaného cukru, neznamená to, že jsou zdravější. Cukr je pořád cukr a z hlediska ukládání ve formě tuku je úplně fuk, jestli potravina obsahuje sacharózu, glukózu nebo fruktózu (což jsou přírodní cukry).

  • Preclíky a jiné slané zobání

    Autor: iStock

     

    Možná vám připadají preclíky zdravější než třeba brambůrky, protože mají méně tuku a kalorií. Ale opět platí: neznamená to, že jsou zdravější! Mají totiž méně vlákniny, což znamená, že se uhlohydráty v potravině rychle přemění v cukr, hladina krevního cukru stoupne a vám rychleji vytráví, takže budete mít zase hlad. Potraviny s nízkým obsahem tuku nejsou vždycky zdravější.

     

    V čem děláte chyby, když se vám nedaří hubnout? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Jídlo před a po cvičení: V čem děláte chyby, když nehubnete? • VIDEO: Eva Fraňková, Lukáš Červený

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji