Cvičíte jednou týdně? Tak nezhubnete! Tohle musíte změnit

Cvičíte jednou týdně? Tak nezhubnete! Tohle musíte změnit
16. května  2018 
 06:00

Vždycky je lepší cvičit alespoň trochu než vůbec. K tomu, abyste shodili přebytečná kila nebo se udrželi v kondici, potřebujete ale trochu víc zabrat. Jak cvičit, aby to mělo kýžený efekt pro vaše zdraví a váhu?

Jít si jednou týdně zaběhat, zaplavat nebo jít potýrat tělo do Sokola či posilovny? „Lepší než nic, pokud tedy každý druhý týden nevynecháte. Mírné zlepšení zdraví však mohou při této nedostatečné frekvenci zaznamenat jen lidé, kteří nejsou vůbec zvyklí cvičit,“ upozorňuje Zdeněk Vilikus, přednosta Ústavu tělovýchovného lékařství v Praze. A na hubnutí to taky stačit nebude – ani smykem. 

Všichni touží po pěkné postavě a pevných svalech, ale zároveň nechtějí lapat po vzduchu při dobíhání autobusu nebo výstupu do druhého patra. První cíl splní spíše posilovna, tedy anaerobní zátěž, i když při zlepšování postavy také většinou potřebujeme zredukovat zásoby podkožního tuku – a to se děje právě při aerobním pohybu na zmíněných 60 až 70 procent maxima tepové frekvence.

Získání vytrvalostní zdatnosti a lepšího výkonu srdce a plic se však bez aerobního pohybu neobejde určitě. Prostě se při tom musíme zadýchat a zpotit. Samotné posilování je zde málo účinné, byť nás, pokud ho děláme správně a zatěžujeme svalové skupiny rovnoměrně, třeba zbaví bolestí zad, zlepší nám držení těla, aktivuje nám svaly, a tím i usnadní aerobní trénink.

„Prvním ukazatelem účinnosti pravidelného cvičení je pokles tepové frekvence. Toho lze dosáhnout už za dva až tři týdny. Na měřitelně lepší výkon – třeba uběhnutí stejné trasy za kratší dobu – provázený i žádoucím vzestupem spotřeby kyslíku a lepším hospodařením s energií však budete potřebovat minimálně dva až tři měsíce tréninku,“ objasňuje lékař.

Jako rekreační sportovci nemusíte cvičit denně, optimální je v týdnu střídat tréninkové a odpočinkové dny. Minimum pro zdraví je dvakrát týdně 30 minut pohybu, při kterém se zadýcháte a zpotíte.

Sportovat jen nárazově podle lékaře nemá na kondici srdce a celého oběhového systému, plic a svalů naprosto žádný vliv. Na druhou stranu – pokud jste už někdy v životě cvičili a byli jste v dobré fyzické kondici, bude pro vás snazší se k pohybu vrátit i po desítkách let. „Jednou nabytá kondice se nikdy neztratí úplně a svaly si zátěž z minulosti pamatují,“ vysvětluje lékař.

Jaký pohyb potřebuje vaše tělo a jaký vliv má sport na vaše onemocnění, se dozvíte na Mojezdraví.cz.

 

Autor: Dita Váchová

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji