Za deset dnů o pět kilo méně, když přestanete jíst pšenici a obiloviny! Opravdu?

Za deset dnů o pět kilo méně, když přestanete jíst pšenici a obiloviny! Opravdu?
28. dubna  2018 
 06:00

Desetidenní detox, který nabízí kniha Williama Davise, je hodně odlišný od běžně nabízených očistných programů. Nebudete pít žádné ovocné nebo zeleninové šťávy, ovšem přestanete konzumovat potraviny obsahující pšenici. Po deseti dnech budete podle autora štíhlejší, rychlejší, silnější a zdravější.

Autor knihy Život bez pšenice: Desetidenní detox je kardiolog a je také autorem bestselleru Život bez pšenice, který vyšel už v roce 2011. Tehdy vyvolal obrovskou vlnu zájmu a také kritiku mnohých nutričních terapeutů. Je pšenice skutečně takové zlo? Je opravdu nutné ji vyřadit z jídelníčku?

Americká diabetologická asociace i Americká kardiologická asociace rozhodně vypouštění obilovin z jídelníčku nedoporučují. Davisovu knihu dokonce považují za snůšku nepodložených tvrzení. Podle nich neexistují žádné důkazy, že by pšenice mohla za cukrovku nebo srdeční onemocnění.

Nutriční terapeutka Dana Šímová tvrdí, že pokud netrpíme nesnášenlivostí lepku, je zbytečné se mu striktně vyhýbat. „Když ho vyloučíme ze stravy úplně, můžeme trpět nedostatkem vlákniny a cítit se unavení,“ říká. Gastroenterolog Pavel Kohout zase říká, že vysadit lepek ze stravy zdravého člověka je nesmysl.

Autor: Jota

Na druhou stranu – odborníci na bezlepkové stravování říkají, že jídelníček bez pšenice je ideální, pokud se chceme zbavit tuku na břiše. Je pravda, že někteří lidé, kteří pšenici a obiloviny vyřadili ze svého jídelníčku, zhubli a cítí se dobře. Tento druh stravování si pochvalují i mnohé celebrity, jako jsou Victoria Beckham, herečka Gwyneth Paltrow nebo tenista Novak Djokovič.

V knize se nejen dozvíte návod, jak bezpšeničný detox začít a jak vydržet abstinenční příznaky, ale také si přečtete reálné příběhy lidí, kteří se po deseti dnech cítili mnohem lépe. A jaké jsou tři kroky nutné k zahájení desetidenního detoxu a nového životního stylu?

 

Vysaďte všechny obiloviny: Jde o nejdůležitější krok. Autor knihy je ale nekompromisní. Neříká "omezit", ale "skutečně vysadit". Napořád. I malý kompromis může vaše snahy totálně zhatit. Založte si doma „bezobilnou zónu", odstraňte všechny zdroje pšenice, jako jsou chléb, rohlíky, koblihy, těstoviny, sušenky, preclíky, cereálie nebo strouhanka. Měly by zmizet i potraviny z ječmene (pivo) a žita (žitný chléb a krekry). Zbavte se i ostatních obilovin, jako jsou oves, rýže, amarant. Dost kruté.

Vybírejte si jednodruhové potraviny: Kupujte jídla neupravovaná potravinářskými výrobci. Většinu „opravdových“ a jednodruhových potravin najdete u řezníků, v chladicích boxech s mléčnými výrobky či u zemědělců. Jednoduše řečeno – všechny krásně zabalené a barevné výrobky ignorujte!

Hlídejte si příjem sacharidů: Třetím nezbytným krokem je regulace příjmu sacharidů, a to i těch, které se nenacházejí v obilovinách, protože i to jsou věci, které přispívají k nadváze. Sacharidy zvedají krevní cukr a zpomalují hubnutí. Davis doporučuje tohle jednoduché pravidlo: Nikdy nepřekročte 15 gramů sacharidů na jedno jídlo nebo časový úsek 6 hodin. Omezte konzumaci ovoce, vybírejte si ty druhy, které mají nejméně cukrů a nejnižší nutriční hodnotu. Jezte zejména: třešně, citrusy, borůvky, jahody, jablka, nektarinky, broskve a melouny.

 

Jakých zlozvyků se musíte zbavit, pokud chcete natrvalo zhubnout? Dozvíte se ve VIDEU:

Video se připravuje ...
Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji