Quinoa: Zázrak na hubnutí, nebo další planá naděje?

Quinoa: Zázrak na hubnutí, nebo další planá naděje?
25. dubna  2018 
 06:00

Quinoa, neboli merlík chilský, je další superpotravina, která je teď takzvaně in. Blogerky se předhánějí, která z ní udělá výtečnější salát nebo muffiny. Je skutečně tak zdravá? A jaký má vliv na hubnutí?

Pojem merlík chilský vám toho asi moc neřekne. Tato potravina je totiž známá spíše pod názvem quinoa.

„Za superpotravinu je merlík považován hlavně díky své nutriční kvalitě. Jeho zrna se konzumují zejména kvůli obsaženým komplexním sacharidům, ale také má i dost bílkovin, které jsou na rostlinnou plodinu v nezvykle vysoké kvalitě a kvantitě. Nezanedbatelný je také obsah vápníku, hořčíku, železa, zinku, mědi a také vitaminů, jako jsou například vitaminy ze skupiny B (vyjma vitaminu B12), dále vitamin C, vitamin E a provitamin betakaroten,“ vysvětluje Michal Richter, výživový specialista zaměřený zejména na výživu sportovců.

A dodává: "Příznivé je i spektrum obsažených tuků, které je ze sedmdesáti procent tvořeno polynenasycenými mastnými kyselinami, jejichž příjem je v populaci obecně nedostačující. Absence lepku pro změnu potěší lidi trpící celiakií a intolerancí lepku."

Zejména vysoký podíl bílkovin řadí merlík chilský do potravin vhodných pro snižování váhy. Je vhodnou alternativou k běžným obilovinám.

Jak se jí quinoa?

Zdomácněla tedy už quinoa na našich stolech? „Určitě bych neoznačil quinou za běžnou potravinu v našem jídelníčku, ale ty trendy jsou očividné. Zmiňovanou potravinu můžeme vidět nejen jako přílohu k masu či rybě, ale také jako samostatný pokrm ve formě kaší či různých zeleninových salátů. Nicméně jejímu velkému rozšíření v našem stravování brání v některých případech i relativně vysoká cena oproti tradičním plodinám,“ říká Richter. 

Quinou koupíte v prodejnách zdravé výživy za cenu kolem sta korun za půl kilogramu. 

Jak quinou upravovat, jaký je její původ a proč je vhodná pro sportovce, si můžete přečíst na mojezdraví.cz.

 

Autor: Daniel Mareš

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji