Cítíte se oteklí a nehubnete? Zadržujete vodu! Jak se toho zbavit

  • Cítíte se oteklí a nehubnete? Zadržujete vodu! Jak se toho zbavit
    17. dubna  2018 
     06:00
    Cítíte se jako nafouklý balon, přestože se nepřejídáte, po ránu vás trápí pocit odulého obličeje, více se potíte a cítíte napětí, těžkost nebo tlak v nohou? Váš organismus pravděpodobně zadržuje nadbytek vody. Co s tím?
  • Co za to může?

    Autor: www.odvodneni-organismu.cz

    Co může způsobovat zavodnění? Jedním z častých viníků je hormonální antikoncepce. Ta kombinovaná (obsahující hormony estrogen i progesteron) může způsobovat mírné zadržování vody v těle. Mohou za to ženské pohlavní hormony estrogeny, které zvyšují produkci hormonu nadledvin aldosteronu – a právě ten odpovídá za regulaci metabolismu vody.

    Další možnou příčinou můžou být dlouhodobé užívání některých léků, strava s nadbytkem cukru, soli, tuků a škrobů, častá konzumace alkoholických nápojů, u žen pak také hormonální výkyvy během menstruačního cyklu nebo menopauza. Jak se zavodněním bojovat? Hodně toho zmůžete sami, pokud se ale k potížím přidají silně nateklé a bolestivé dolní (případně i horní) končetiny, včetně prstů, nebo výrazné otoky v obličeji, vyhledejte lékaře, může se jednat o závažnější problém (nejčastěji onemocnění srdce, cév nebo ledvin).

  • Pijte!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V první řadě se snažte dodržovat dostatečný pitný režim. Co to znamená? Každý den byste měli vypít zhruba dva litry neslazených tekutin, tedy převážně čisté vody, nesycených minerálek (pozor na množství sodíku), neslazeného ovocného nebo bylinkového (mátového, meduňkového, kopřivového) čaje, případně vodou ředěných zeleninových a ovocných šťáv. Pokud vás čeká fyzicky náročnější den nebo jsou zrovna horké letní dny, spotřeba tekutin se zvyšuje až na tři litry denně. Přesněji si můžete denní potřebu tekutin vypočítat podle své tělesné hmotnosti. Na jeden kilogram by mělo připadnout 25 ml tekutin, nejlépe samozřejmě čisté vody.

  • Přemýšlejte u jídla

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vyšší zadržování vody v organismu způsobuje nevhodná strava, to vám potvrdí každý lékař i výživový poradce. Pokud se váš každodenní jídelníček skládá z uzenin, paštik, bílého pečiva, tučných sýrů, smažených jídel, bramborových hranolků, jídel z fast foodu, slaných chipsů a krekrů, pocitů oteklosti se jen tak nezbavíte. Pozor také na konzervované potraviny, olivy ve slaném nálevu, instantní polévky a jiné polotovary. Jak tělu ulevit? Prvním krokem může být, že omezíte sůl ve stravě. Ta sice dává jídlům chuť, ale s jejím používáním se vyplatí to nepřehánět. Při vaření ji můžete částečně nahradit čerstvými nebo sušenými bylinkami, kořením nebo česnekem.

  • Které potraviny vám pomohou?

    ...
    Autor: iStock

    Takzvané odvodňující potraviny s diuretickými (močopudnými) účinky jsou většinou notoricky známé a patří mezi ně vodní meloun, salátová okurka, rajčata, jablka, brusinky, meruňky nebo borůvky, dále lilek, chřest, kapusta a listové saláty. Také ale kořenová zelenina, tedy mrkev, celer, kořenová petržel nebo třeba pastinák. Podle moudrosti našich babiček skvěle funguje také například čaj z listů černého rybízu nebo maliníku, močopudné jsou i černý bez, zázvor, ostropestřec mariánský, pampeliška nebo přeslička. Uvařte si z nich čaj a vlažný ho pijte kdykoli během dne. Listy pampelišky zkuste například přidat do zeleninového salátu.

  • Uvolněte tok lymfy

    ...
    Autor: istockphoto.com

    S nadměrným zadržováním vody v organismu dokážou účinně pomoci lymfatické masáže. Můžete se setkat také s pojmenováním lymfatická drenáž nebo lymfodrenáž. Na výběr je manuální, kterou provádí masér či fyzioterapeut ručně, nebo přístrojová – populární jsou tzv. tlakové nafukovací kalhoty. Tato technika je založena na rytmickém hnětení svalů, které má zajistit správné proudění lymfy (mízy) ve vašem těle a rychlejší odvádění odpadních látek. Rozdíl oproti klasické masáži je ten, že hmaty a stlačování svalů se provádějí za použití menšího tlaku a mají zároveň pomalejší frekvenci. Dalším příjemným efektem této metody je, že pomáhá redukovat celulitidu. Nedoporučuje se ovšem v případě, že trpíte vysokým krevním tlakem, otoky způsobenými chorobami srdce a ledvin či akutním žilním onemocněním.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji