Jak mít ploché břicho: Začněte jíst tyto běžné potraviny

  • Jak mít ploché břicho: Začněte jíst tyto běžné potraviny
    16. dubna  2018 
     06:00

    Faldy na břichu se objeví v okamžiku, kdy se v břišní oblasti začne ukládat více tuk, a to kvůli špatné stravě a nedostatku fyzické aktivity. Ovšem břicho můžete mít nafouklé i z jiného důvodu než z přebytku tuku. Existují totiž potraviny, které jsou pro břicho doslova pohromou, a neměli byste je raději moc konzumovat. Patří sem mléčné výrobky, sůl, zdroje nasycených mastných kyselin a light potraviny. Naopak existují potraviny, které plochému břichu velmi prospívají. Které to jsou?

  • Ryby

    Autor: iStock

     

    Vedle toho, že ryby obsahují dostatek omega-3 mastných kyselin, mají taky dostatek bílkovin. Potraviny s vysokým obsahem proteinů udrží tělo déle nasycené, a to při nízkých kalorických nákladech. Omega-3 mastné kyseliny zase přispívají k rychlejšímu spalování tuků. Vedle ryb tedy můžete jíst vlašské ořechy, lněné semínko nebo rostlinné oleje.

  • Jablka

    Autor: istock.com

     

    Jsou zdravá, chutnají skvěle a napomáhají k tomu, aby bylo vaše břicho ploché. Jablka jsou bohatá na živiny a vlákninu, přičemž mají málo kalorií. Zejména nerozpustná vláknina ve slupce přispívá ke štíhlému bříšku. Studie z roku 2003 uveřejněná v časopise Nutrition zjistila, že ženy s nadváhou, které jedly tři jablka denně po dobu tří měsíců, zhubly více než ženy, které jablka nejedly. A pokud můžete vybírat, dejte přednost zeleným nebo žlutým odrůdám. Červená jablka mají více sacharidů.

     

  • Ovesné vločky

    Autor: iStock

     

    Ovesné vločky jsou vynikajícím zdrojem vlákniny. Jídelníček bohatý na vlákninu přispívá k dobrému stavu střev. Dobře fungující střeva pomáhají snižovat nepříjemné gastroenterální příznaky, jako je nadměrná a častá zácpa, která způsobuje, že je vaše břicho nafouklé a větší.

  • Banány

    Autor: iStock

     

    Potraviny bohaté na draslík mohou pomoci v tom, abyste nezadržovali vodu kvůli přebytku sodíku. Draslík má mírný diuretický účinek, který snižuje nadýmání. Mezi další potraviny bohaté na draslík patří brambory, mrkev, bílé fazole a meruňky.

     

  • Jogurt

    Autor: iStock

     

    Jogurt je vynikajícím zdrojem probiotik – zdravých bakterií, které dokážou vyvážit ty škodlivé, které se nacházejí v našich střevech. Výzkumy ukázaly, že probiotika odstraňují zácpu a zmenšují nafouklé břicho.

  • Vejce

    Autor: iStock

     

    Nenajdete perfektnější zdroj bílkovin. Vajíčka jsou vysoce respektována odborníky na výživu, a to hlavně díky rovnováze esenciálních aminokyselin, které vajíčka obsahují (proteinové stavební bloky, které tělo používá k výrobě všeho od svalových vláken až po mozkové struktury). Vědci z Centra biomedicínského výzkumu v Penningtonu zjistili, že když lidé snědli jedno vejce ráno, cítili se po celý den méně hladoví, než když snídali zdroje složitých sacharidů.

  • Mandle

    Autor: iStock

     

    Tyto lahodné ořechy obsahují bílkoviny, vlákninu a vitamin E, což je silný antioxidant. Jsou také dobrým zdrojem hořčíku, který vaše tělo potřebuje k výrobě energie, budování a udržování svalové tkáně a regulaci hladiny cukru v krvi. „Stabilní hladina cukru v krvi pomáhá předcházet přejídání," říká David Katz, profesor na Lékařské fakultě Yale University. A co ještě dělá mandle zajímavějšími, je jejich schopnost blokovat kalorie. Výzkumy naznačují, že správné složení buněčných stěn může pomoci snížit vstřebávání veškerého tuku, čímž se vaše břicho udrží štíhlé.

     

    Kterých deset superpotravin vám pomůže při hubnutí? Podívejte se na naše VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Deset superpotravin, které vám pomohou při hubnutí • VIDEO: Markéta Tošnarová/mojezdravi.cz

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji