Krátkodobý půst pomůže zhubnout! Jak dlouho musíte hladovět?

  • Krátkodobý půst pomůže zhubnout! Jak dlouho musíte hladovět?
    2. dubna  2018 
     06:00

    Krátkodobý půst je v poslední době velkým hitem. Jde o účinnou metodu, která zvýší vaši vitalitu, zdraví a pomůže při hubnutí. Nic se ale nemá přehánět a podle odborníků prý stačí jeden jediný den, kdy nebudete nic jíst. Co všechno byste měli o krátkodobém půstu vědět a jak začít?

  • Půst jako jednoduchá metoda úpravy životního stylu

    Autor: iStock

    Půst není nic, co by lidstvo neznalo. Jde vlastně o dobrovolné zdržení se příjmu některých potravin nebo jídla vůbec, a to po určité časové období. Klíčovým je především slovo „dobrovolné“, protože tím odlišíte půst od hladovky. V poslední době se často hovoří o krátkodobém půstu, který trvá 12 až 72 hodin. Jde o jednoduchou úpravu životního stylu, která napomůže hubnutí a zlepšení zdravotního stavu – aniž byste dodržovali nějaká další pravidla.

  • Začněte odlehčeným jídelníčkem

    Autor: iStock

    Ideální je zvolit pro půst pouze jeden den, třeba jednou měsíčně nebo čtyřikrát do měsíce. Záleží na tom, jak vaše tělo bude reagovat, a podle toho se zachovejte. Správně vedený půst ve vás nevyvolá žádné patologické změny, nepoškodíte si zdraví a lze ho považovat za přínosný. Nutriční terapeutka Dana Šímová radí: „Doporučuji klientům vložit jednou týdně takzvaný zeleninový den. Pijí jen zeleninové šťávy, jedí syrovou nebo vařenou zeleninu nebo polévky. Tělo úplně nehladoví, spíše se odlehčí trávení.“

  • Kdy se postit? Vhodná je sobota nebo neděle

    Autor: iStock

     

    Pokud začínáte, je dobré začít v sobotu nebo neděli, kdy nemusíte do práce. Budete-li mít méně energie (což můžete mít), budete moct více odpočívat. Někdo ale volí pro krátkodobý půst právě den, kdy je v zaměstnání, protože během práce nemusí myslet na jídlo. Během půstu můžete pociťovat slabost nebo vás může bolet hlava. Problém lze zmírnit pomocí tablet z rostliny guarana, která přirozeně nahrazuje zdroje kofeinu.

     

     

  • Jeden den půstu postačí a není to nebezpečné

    Autor: Shutterstock.com

     

    Chcete-li zkusit opravdu nic nejíst, pak je vhodné zařazovat půst velmi opatrně a krátkodobě. „Opravdu bych doporučovala jen jeden den. Většinou si tělo sáhne do zásob do svalové hmoty, a jakmile se znova najíte, uloží se vše do tukových zásob. V případě jednodenního půstu se ale bát nemusíte. Je pravda, že metabolismus reaguje na jakoukoli výraznější změnu a trošku se restartuje,“ vysvětluje odbornice. Není tedy pravda, že by půst zpomalil metabolismus.

     

  • Jak pokračovat po půstu?

    Autor: iStock

     

    Po ukončení jednodenního půstu byste měli udržet své chutě na uzdě a nesníst všechno, co vám přijde pod ruku. Je vhodné jíst lehčí jídla v menším množství. Bílkoviny zařazujte do jídelníčku pozvolně, živočišné první dny raději ve formě tvarohu nebo jogurtu. Maso je vhodné až po několika dnech. Půst totiž není jen o tom, abyste nastartovali hubnutí, ale abyste tělo taky zbavili škodlivin a toxinů. Během návratu k normálnímu jídelníčku musíte dostatečně pít, aspoň dva litry denně.

     

  • Půst se nehodí pro každého

    Autor: iStock

     

    I krátkodobý půst je pro řadu lidí nevhodný nebo náročný. Rozhodně se nehodí pro toho, kdo není zcela zdravotně v pořádku, proto je lepší se informovat u svého lékaře, zda to můžete zkusit. Každopádně nečekejte, že hned po prvním půstu shodíte pět kilogramů. Je to velmi individuální. Pokud chcete znásobit účinky půstu, přidejte saunování, procházky venku nebo masáže. A ještě něco – krátkodobý půst byste neměli brát jako dietu, ale jako start změn ve vašich stravovacích návycích.

     

    Právě teď na jaře můžete využít při detoxikaci divoce rostoucí bylinky. Víte jaké? Podívejte se na naše VIDEO:

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji