Vejce, máslo a ořechy při hubnutí? Ano! Cukr je mnohem horší!

  • Vejce, máslo a ořechy při hubnutí? Ano! Cukr je mnohem horší!
    31. března  2018 
     06:00

    Víte, co je horší než lež? Mýtus, který je přesvědčivý a přetrvává, i když není ani trochu pravdivý. V případě hubnutí k takovým patří mýtus týkající se tuků. Tuky jsou zlé, hrozné, špatné, nikdy po nich neshodíte ani gram. Jenže je to skutečně tak? Podle výživových specialistů jsou to právě správné tuky, které jsou klíčem k ideální tělesné hmotnosti!

  • Tuky jako démon?

    Autor: iStock

    Pravou příčinou nadváhy a obezity nejsou ani tak tuky, ale – jak tvrdí nejnovější poznatky – viníkem jsou zejména jednoduché rafinované sacharidy (cukry). Jak říká lékař Mark Hyman, cukr zasahuje do metabolismu a vyvolává vzestup produkce inzulinu, což vede k ukládání tuků, především toho nebezpečného břišního. A příčinou zvýšené hladiny cholesterolu opět nejsou tuky, ale cukr – a tedy sacharidy. Jak to tedy je? Pravdou je, že mezi tuky, které jíme, existuje celá řada druhů, z nichž některé jsou zdraví prospěšné a jiné nikoli.

  • Zdravé a nezdravé tuky

    Autor: iStock

    „Zjednodušeně lze říct, že tuky se dělí na nasycené (převážně živočišné) a nenasycené (převážně rostlinné), přičemž tvrzení, že nasycené jsou škodlivé, se nově začíná ukazovat jako nesprávné,“ říká hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová. Za řadu onemocnění i nadváhu nemůžou samy nasycené tuky, ale hlavně sacharidy nebo tuky v kombinaci s nimi.

    Znamená to tedy, že ne všechny tuky bychom měli vypustit a že ani libovolné množství správných tuků z nás tlouštíky neudělá. Ve skutečnosti je to naopak – správné tuky jsou klíčem ke snížení hmotnosti! „Nemusíte se bát jíst ani tučnější sýry nebo tučnější maso. Nicméně vše by mělo být v rovnováze, proto je vhodné do jídelníčku zařazovat tuky ze skupiny těch nenasycených, které jsou žádoucí,“ radí specialistka.

  • Vejce jako přítel hubnutí

    Autor: iStock

    Kolem některých potravin obsahujících tuk panují nejasnosti. Jak je to s vejci? Můžeme je při dietě jíst? Kolik omelet jen z bílků jste si už udělali v domnění, že je to prospěšnější? Vejce nejsou nepřítel, a to ani se žloutky. Studie naopak prokázaly, že vejce bohatá na bílkoviny a tuky pomáhají v úsilí zbavit se nadváhy, protože potlačují chuť k jídlu a zrychlují metabolismus.

    Vedle toho jsou zásobárnou živin a vitaminů. Mark Hyman pouze doporučuje, abyste vejce nikdy nepřipravovali na horkém oleji, protože tuky se mohou při vysoké teplotě snadno okysličit a stát se škodlivými. Ideální jsou blanšírování, vaření naměkko nebo příprava při nízké teplotě.

  • Máslo – živočišný nepřítel?

    Autor: iStock

    Hlavním problémem másla byl obsah nasycených tuků, které tvoří 60 procent celkového obsahu tuku. Máslo je živočišný tuk, ano, ale se stopovým množstvím mléčných bílkovin a nepatrným zbytkem cukrů. Podle Marka Hymana je rozdíl v tom, jaké máslo kupujete – zda to, které bylo vyrobeno z mléka krav z velkochovů, nebo to z volně pasoucích se krav.

    U volně pasoucích se krav je poměr mastných kyselin omega-6 a omega-3 jedna ku jedné, což je ideální stav. U krav, které jsou krmené granulovaným krmivem, je poměr 7,6 ku jedné ve prospěch omega-6, což už ideální není. Navíc – kolik másla denně sníte? Jistě ne celou kostku!

  • Tučné ořechy? Při hubnutí bez obav!

    Autor: iStock

    Vzpomínám si, že téměř při každé dietě mi pořád někdo říkal: Hlavně nejez ořechy! Jsou plné tuků a nikdy nezhubneš. Podle Marka Hymana i Moniky Bartolomějové je to jedna z nejhorších rad, jaké můžete při hubnutí dostat. Podle některých studií jsou ořechy lepší lék než statiny na zvýšenou hladinu cholesterolu. V jiné studii zaměřené na snižování hmotnosti porovnávali výzkumníci nízkotučnou a vysokotučnou dietu. Vysokotučná zahrnující ořechy, avokádo a olivový olej vedla k vyššímu úbytku na váze a zlepšení hodnot cholesterolu v krvi.

    Proč je tedy bez obav jíst? Protože obsahují zdraví prospěšné tuky, které krotí váš apetit – ovšem důležitá je umírněnost. Tři pytlíky oříšků z vás hubeňoura taky neudělají. Ideální je jedna nebo dvě hrstky denně nesolených ořechů. Pokud chcete, můžete si je doma opražit v troubě při velmi nízké teplotě.

    Co bychom měli jíst před cvičením a co po něm? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Jídlo před a po cvičení: V čem děláte chyby, když nehubnete? • VIDEO: Eva Fraňková, Lukáš Červený

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji