Zhubněte podle typu vaší osobnosti! Vzorové jídelníčky pro každého

  • Zhubněte podle typu vaší osobnosti! Vzorové jídelníčky pro každého
    12. března  2018 
     06:00

    Vytvořit obecný dietní plán, který sedí naprosto všem, nejde. Zkuste na to jít podle toho, jaký jste osobnostní typ. Taková dieta totiž reaguje na vaše vnitřní bloky, využívá vaše přednosti a zároveň minimalizuje rizikové faktory. Jak na to?

  • Typ dříče

    Autor: iStock

    Jste skvělí organizátoři, jednáte metodicky a rozhodně. Orientujete se na výsledky. Rádi čtete etikety na potravinách, počítáte kalorie a vážíte si porce. Pro vás je typický pevný řád. Na váze přibíráte, protože chcete dělat všechno za běhu, nemáte dostatek správných instrukcí a jste někdy až moc sebekritičtí.

    Klíčem k úspěšnému zhubnutí je plánování seznamu aktivit, sepisování denního příjmu tekutin, vytvoření týdenního plánu, pravidelné rituály. Pokud jde o cvičení, vám bude svědčit skupinové cvičení (protože jste soutěživí).

  • Typ dobrodruha

    Autor: iStock

    Jste-li dobrodruzi, máte rádi trendy a zábavu, takže dietní program by měl být postavený na variabilitě a možnostech volby. Vy sami musíte být aktivní při sestavování a výběru jídla a cvičení. Jste otevření novým zážitkům, rádi zkoušíte nové aktivity, ale brzo vás přestanou bavit. Jste společenští extroverti, vždy rádi zkoušíte nové diety, takže s váhou je to obvykle jako na houpačce.

    Pokud přibíráte, tak kvůli tomu, že všechno brzo vzdáte. Nebaví vás dělat něco sami, nejste k sobě upřímní, jste naopak velmi netrpěliví a nemáte pevnou vůli. Kdy naopak zhubnete? Když se přihlásíte na cvičení, které už nejde zrušit, budete vědět, co je právě „in“, začnete tomu věřit díky motivačním heslům a podobně, začnete si zaznamenávat sportovní úspěchy a budete je sdílet veřejně.

  • Typ rebela

    Autor: iStock

    Jste spontánní a impulzivní, máte hodně energie a žijete pro přítomnost. Nezajímají vás moc detaily, nesnášíte rutinu a stereotyp. Svůj čas si těžko organizujete, jste chaotičtí. Často chodíte pozdě. Pokud přibíráte, pak z toho důvodu, že jdete do všeho moc po hlavě, vynecháváte jídla, nezajímá vás velikost porcí na talíři, nejčastěji jíte jen jedno jídlo denně. Hodně kalorií přijímáte v tekutinách.

    Zhubnete, když budete přemýšlet o velikostech porcí, vyčleníte si jeden den na přípravu jídla, stanovíte si mantinely a budete s sebou pořád vozit tašku s oblečením na cvičení. Po ruce byste též měli mít vždy zdravou svačinu, aby vás nepřepadl vlčí hlad.

  • Typ hrdiny

    Autor: iStock

    Vy jste člověk, který má radost, když jsou lidé kolem něj šťastní. Snadno se adaptujete, jste přátelští. Berete si na sebe spoustu úkolů, motivujete a podporujete lidi ve svém okolí. Často jíte ve fast foodech a raději jíte s ostatními než sami. Pravidelně necvičíte. Na sebe moc nemyslíte, což snižuje váš hubnoucí úspěch.

    Na váze přibíráte, protože negativně smýšlíte o sobě samých, vymlouváte se, často vynecháváte jídla a dlouho hladovíte. Špatně nebo málo spíte, jste pořád ve stresu. Zhubnete, když si vymezíte čas jen sami pro sebe, zpočátku klidně jen deset minut ráno a deset minut večer. Investovat musíte do svého vzhledu, relaxování. Připravujte si jídla na celý den dopředu do krabiček, to vás přinutí jíst.

  • Typ skeptika

    Autor: iStock

    Jste intelektuálně založení a máte jasně definované, co se vám líbí a co ne. Bohužel se snadno vzdáváte a na spoustu věcí jste rezignovali, i na zdravý jídelníček. Pořád hledáte výmluvy, proč nejíte zdravě, bojíte se totiž selhání a o hubnutí se už raději ani nepokoušíte. Jídlo dost často řešíte až tehdy, když máte hlad a otevřete lednici. Jíte bez rozmyslu, nehlídáte si porce, neposloucháte své tělo.

    Zhubnete tehdy, když si vytyčíte i malé cíle, ty vás dovedou k vítězství. Musíte být k sobě upřímní, je potřeba, abyste si kontrolovali pravidelně svou hmotnost. Je vhodné vést si fitness deník a naplánovat si cvičení na celý týden. Musíte vždycky vědět, co přesně jíte.

  • Ukázkový jídelníček na jeden den pro dříče

    Autor: Shutterstock.com

    Hned po probuzení vypijte asi 350 ml čisté vody.

    Snídaně: Smoothie z jahod, proteinového prášku a jednoho hrnku plnotučného mléka.

    Svačina: 1 hruška a 350 ml vody.

    Oběd: Špenátovo-sýrová omeleta.

    Svačina: Hrst mandlí a 350 ml čisté vody.

    Večeře: Pečená bílá ryba se zeleninou pečenou v troubě.

    Před spaním vypijte opět 350 ml čisté vody.

  • Ukázkový jídelníček na jeden den pro dobrodruha

    Autor: Shutterstock.com

    Každý den vypijte dvě lahve vody.

    Snídaně: Vejce na jakýkoli způsob a toast (například 2 vejce natvrdo a 2 krajíce celozrnného chleba a 1 a ½ lžičky medu nebo míchaná vejce s brambory nebo 1 hrnek řeckého jogurtu, 2 hrnky jahod a ½ hrnku müsli).

    Oběd: Špenátový wrap nebo špenátový a hruškový salát nebo zelené smoothie nebo krémová polévka z muškátové dýně.

    Večeře: Krevety s dýní a hráškem nebo mleté maso na salátovém lůžku nebo jarní zelený supersalát nebo bezlepkové zeleninové těstoviny se špenátem a houbami.

     

  • Ukázkový jídelníček na jeden den pro rebela

    Autor: Shutterstock

    Snídaně: 1 velké vejce, 60 g krůtí šunky, 2 plátky slaniny, 1 krajíc celozrnného chleba nebo 100 g jogurtu řeckého typu nebo ½ hrnku ovesných vloček, ¼ hrnku meruněk nebo 1 nektarinka či 2 hrnky lesního ovoce.

    Svačina: 30 g mandlí nebo 30 g kešu nebo 30 g pekanových ořechů nebo 30 g vlašských ořechů nebo 1 středně velké jablko, 1 hrnek třešní nebo 2 kiwi.

    Oběd: 85 g lososa nebo halibuta s kapustou s jedním hrnkem batátů nebo 1 hrnek černých fazolí se zeleninovým salátem nebo 115 g kuřecích prsních řízků a dušená zelenina.

    Svačina: 100 g bílého jogurtu řeckého typu nebo hrst ořechů.

    Večeře: Tuňák se zeleninou nebo 85 g tuňáka ve vlastní šťávě v konzervě s ředkvičkami a rukolou nebo 85 g libového krůtího masa se zeleninou.

  • Ukázkový jídelníček na jeden pro hrdinu

    Autor: iStock

    Snídaně: Proteinový nápoj s chia semínky a neslazeným mandlovým mlékem nebo 1 hrnek řeckého jogurtu s 1 hrnkem borůvek a 1 a ½ lžičky medu.

    Svačina: Proteinová tyčinka (vždy noste s sebou).

    Oběd: Sendvič z chleba a plátky čedaru nebo mozzarelly, 1 hrnek špenátových listů a 115 g nakrájeného kuřecího masa a ½ rajčete. Během oběda vypijte asi 450 ml vody.

    Večeře: Dušené kuře na česneku a 1 hrnek hnědé rýže nebo pikantní plněné papriky, žampiony s kuřecím masem a sýrem.

  • Ukázkový jídelníček na jeden den pro skeptika

    Autor: iStock

    Snídaně: 1 a ½ hrnku ovesné kaše uvařené z ovesných vloček, 1 hrnek borůvek, 480 ml vody.

    Svačina: Vývar z kostí.

    Oběd: Grilovaný tuňák s hnědou rýží a zeleninou nebo krůtí karbanátek s batáty.

    Svačina: Vývar z kostí nebo zeleninová polévka.

    Večeře: Dušená rybí směs se zeleninou nebo pečený losos se sezamem a pečenou zeleninou nebo steak z hovězího pupku a restovaná kapusta.

    Kterých zlozvyků se musíte zbavit, pokud chcete zhubnout? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    4 zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.com/ccmixter.org

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji