Skutečný důvod, proč přes zimu přibíráme! Jak s tím skoncovat?

  • Skutečný důvod, proč přes zimu přibíráme! Jak s tím skoncovat?
    6. března  2018 
     06:00

    Nevím jak vy, ale já si každou zimu připadám jako medvěd. Zalezu si do peřin, zásobuji se horkou čokoládou, sem a tam si nechám dovézt pizzu a takhle to dělám, dokud za záclonami nespatřím první paprsky slunce. Slunce má totiž zázračné vlastnosti. Vědci navíc zjistili, že možná i kvůli jeho nedostatku přibíráme na váze.

  • Může za to slunce?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Přestože se první jarní den už konečně blíží, na teploměrech to tak rozhodně nevypadá. A na našich bocích asi taky ne! Přes zimu totiž každý z nás běžně přibírá. Co to způsobuje?

    Zásobování těla tukovou hmotou může ve skutečnosti způsobovat nedostatek slunečního světla. Tento nový objev učinila kanadská univerzita Alberta. Zpočátku se tým vědců snažil vyvinout tukové buňky, které by produkovaly inzulin, jako způsob léčby diabetu prvního typu. V průběhu studie museli vědci provést několik kontrolních experimentů, které zahrnovaly vystavení buněk různým odstínům světla.

  • Bojí se tukové buňky světla?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    To, co vědci objevili, bylo tak trochu náhoda. Tukové buňky, přesně ty, které máme usazené na našich bocích, bříškách nebo zadečku, se při vystavení světlu zmenšovaly.

    „Když jsme provedli tento experiment, viděli jsme znatelnou a měřitelnou reakci tukových buněk na světlo,“ vysvětlil autor studie Peter Light, ředitel institutu Albert Diabetes. To znamená, že buňky vystavené světlu ukládají méně tuku než ty, které jsou ve tmě.

  • Můžeme díky světlu zhubnout?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tým doktora Petera Lighta strávil několik let testováním reakcí na různých buňkách, například i na myších a krysích. „Spojili jsme se s některými chirurgy v Edmontonu a dostali jsme vzorky lidské kůže a tuku z kosmetické chirurgie,“ vysvětluje Light, jakými postupy experiment probíhal. „Na těchto vzorcích jsme znovu měřili reakci na světlo. I nyní jsme viděli stejnou odezvu v lidských tukových buňkách.“

    Aby se tukové buňky těla mohly smrštit přesně tak, jak bylo vidět během experimentu, je zapotřebí speciální druh světla. „Sluneční světlo je jediné, které to dokáže,“ vysvětluje doktor Peter Light.

    Nejdůležitější systém těla, který reaguje na tento druh světla, se nachází v našich očích. Díky tomu jsme schopni nastavit naše tělo na rytmus dne. Světlo funguje jako hodiny pro naše tělo, denní aktivitu, spánek a další každodenní činnosti.

    Tým doktora Petera Lighta nyní objevil, že stejné molekulární složení se nachází v lidských tukových buňkách. Doktor Light věří, že tělo stejně jako přes receptory oka, tak i přes tukové buňky nastavuje biologické hodiny. To by mohlo vysvětlovat, proč během zimy přibíráme a během léta hubneme. 

    Snažíte se sportovat i v zimě? Správně se oblékněte!

    Video se připravuje ...
    Víte, jak se správně obléct na běhání v zimě? Takhle by se mělo vrstvit podle odbornice • VIDEO: Adam Balažovič/bpž

  • Kde se to v nás vzalo?

    Nezapomeňte se hýbat.
    Autor: Shutterstock.com

    Proč reaguje lidské tělo na sluneční světlo? Podle doktora Petera Lighta je to možná čistě evoluční záležitost. Vzhledem k tomu, že během zimy jsou dny chladnější a tmavší, naše tělo se zásobuje tukem, který použije jako izolaci. Pro naše předky bylo totiž mnohem komplikovanější najít v zimě potravu.

    Light přesto nedoporučuje, abychom vyrazili během zimy za sluncem a opalovali se do sežehnutí kůže. Naopak tvrdí, že podnebí, ve kterém žijeme, může hrát větší roli, než jsme si dosud mysleli. „Musíme zvážit význam nejen slunce a vitaminu D, ale také vhodnou úroveň vystavení se slunečnímu svitu a jeho vliv na naše tělo jako celek,“ říká Light. 

  • Jak využít slunce k zhubnutí?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je samozřejmé, že během zimy na naši postavu působí více faktorů než jen nedostatek slunečního svitu. Během zimy jsme obecně méně aktivní, vybíráme si ke konzumaci kaloričtější pokrmy a Vánoce samozřejmě také udělají své.

    To vše ale může být navíc zhoršeno potřebou těla ukládat více tuku, a to v důsledku právě nedostatku světla.

    Díky tomu, že nám už jaro pomalu klepe na dveře, je na čase využít sluníčka plnými doušky. Jeho benefity pro naše zdraví jsou totiž nepopiratelné. A jak se nyní sami můžeme přesvědčit, ani vědci netuší, jaká síla se v něm skrývá. Proto si vychutnejte procházku do práce za ranního rozbřesku, jogínský pozdrav slunci nebo se třeba jen nechte omámit svitem slunce ať už doma nebo v kanceláři. Slunce totiž může být pro naše zdraví významnější, než si myslíme.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji