Blogerka nafotila skvělý návod, jak jíst při hubnutí

Poznáte rozdíl? Jídlo nalevo obsahuje 392 kalorií. Jídlo napravo 776 kalorií.
Foto: Instagram.com/@meowmeix
1. března  2018 
 06:00

V redukčním jídelníčku nejde jen o to, co jíte. Musíte dávat pozor i na to, kolik, kdy a jaké potraviny jíte. Protože dokonce i malý rozdíl dokáže velké změny. Podívejte se proto na tyto chytré triky blogerky Amandy Meixner, které vám objasní, proč jsou při hubnutí důležité kvalitní potraviny, přílohy a třeba i některé tuky.

Amanda Meixner o sobě mluví jako o závislačce na zdravé přípravě pokrmů. Když se podíváte na její instagramový profil, snadno jí to  uvěříte. Nicméně není pochyb, že svou závislost dokázala vyšperkovat do detailu. Její příspěvky totiž jednoduše, chytře, a navíc s krásnou vizualizací objasňují, jak a co bychom skutečně měli jíst, chceme-li se stravovat zdravě. 

Tady jsme vám na ochutnání naservírovali pár jejích skutečně chytrých triků. Amanda vám například poradí, které důležité potraviny nesmíte zapomenout snídat, jak sestavit zdravou svačinu a kde můžete klidně ušetřit na energii. Jídlo bude přitom  chutnat stále stejně dobře. 

Zelenina, bílkoviny, dobré tuky, fermentovaná zelenina

Zelenina, bílkoviny i zdravé tuky jsou ve zdravé stravě zásadní. Kvašená zelenina pomáhá udržet zdravé zažívání. Proto na těchto složkách nešetřete kaloriemi.
Autor: Instagram.com/@meowmeix
 

1. Zelenina  Zelenina samozřejmě do jídelníčku přináší množství vitaminů, minerálů a antioxidantů. Navíc obsahuje jen málo kalorií, a přesto vás dokáže uspokojivě zasytit. Za pocit sytosti a uspokojení, který je při dietě zásadní, vděčíme především bohatému množství vlákniny.

2. Bílkoviny  Vejce mají vysokou energetickou hodnotu. Bílek je bohatý na množství bílkovin. Žloutek je zdrojem vitamínu D a cholesterolu. Bílkoviny jsou zásadní v tvorbě svalové hmoty a regeneraci těla. Zároveň působí jako prevence rakoviny a srdečních chorob. 

3. Tuky  Avokádo je velmi dobrým zdrojem zdravých tuků, které pomáhají vstřebávat živiny do těla. Navíc je bohatý na vlákninu, draslík a mnohé vitaminy. Zároveň snižuje cholesterol.

Jak poznat zralé avokádo a jak ho nakrájet?

Video se připravuje ...
Jak poznat že je avokádo zralé a jak ho nakrájet • VIDEO: Adam Balažovič

4. Fermentovaná zelenina  Kvašením zeleniny vznikají enzymy, které pomáhají tělu vstřebávat zdraví prospěšné látky. Díky probiotickým kulturám navíc pomáhá udržet zdravý trávicí systém.

Hamburger vs. steak

Nejen díky množství kalorií je zdravá volba jasná.
Autor: Instagram.com/@meowmeix

970 kalorií  Už jen kvůli množství kalorií by mělo být jasné, že hamburger s hranolky není právě zdravou volbou. Navíc obsahuje 37 g bílkovin, 55 g tuku, 84 g sacharidů, 8 g vlákniny a 1800 mg sodíku. Mimo to je plný konzervantů, soli a přidaných tuků.  

551 kalorií  Domácí steak se sladkými bramborami a zeleninou je naproti tomu mnohem zdravější volba. Obsahuje 37 g bílkovin, 25,5 g tuku, 43 g sacharidů, 9,5 g vlákniny a 186 mg soli. U doma připraveného oběda navíc přesně víte, čím jste jídlo dochutili. Tento steak například kromě pepře nepotřeboval nějak dochutit.

Co čím nahradit? 

Vyměňte obyčejné potraviny za kvalitnější výrobky. Určitě se vám to vyplatí.
Autor: Instagram.com/@meowmeix

Vyměňte mléčnou čokoládu za hořkou  Hořká čokoláda obsahuje menší množství cukru. Můžete si na ní proto bez výčitek pochutnat i při dietě. Obsahuje vzácné vitamiíny, minerály, železo i hořčík. Díky těmto látkám je prevencí rakoviny, srdečních chorob i mozkové mrtvice. Navíc obsahuje serotonin, díky kterému vám už jen malá kostička zvedne náladu. 

Vyměňte obyčejný olej za olivový  Pro běžné použití mimo smažení je nejzdravější variantou extra panenský olej, který je získaný přímo z oliv bez pecek. Obsahuje množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitamin E. Olej je významný nejen v gastronomii, ale také v léčitelství, farmacii a kosmetickém průmyslu. Působí preventivně pro kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění, snižuje cholesterol, díky podpoře metabolismu tuků je vhodný při dietě, a dokonce zpomaluje stárnutí.

Vyměňte smetanu za avokádo  Avokádo je stále populárnější potravinou vůbec. Mnoho lidí ho používá místo másla a jednoduše si ho maže na chleba. Je výbornou náhražkou smetanových zálivek do salátů nebo zdravou pomazánkou. A proč? Avokádo je zdrojem zdravých tuků, které pomáhají vstřebávat živiny do těla. Navíc je bohatý na vlákninu, draslík a další vitaminy. Zároveň reguluje hladinu cukru v těle, pomáhá při úbytku hmotnosti a snižuje cholesterol.

Vyměňte obyčejné potraviny za kvalitnější. Vaše zdraví vám to vrátí.
Autor: Instagram.com/@meowmeix

Vyměňte vaječné bílky za celá vejce  Vejce a především vaječné žloutky bývají v podvědomí lidí často zařazeny jako nezdravé. Vaječné bílky je u mnoha diet doporučováno oddělovat od žloutků, protože obsahují potřebné bílkoviny. Vaječný žloutek, i když obsahuje více tuku a cholesterolu však obsahuje také více vitamínů a mastných kyselin.

Vyměňte pražené ořechy za neochucené  Balení pražených ořechů obvykle obsahuje nezdravé přepálené tuky. Pražení může navíc znehodnotit důležité živiny v jadérku. Kromě toho taková balení ořechů obsahují vysoké množství soli. Nadměrný příjem soli zvyšuje krevní tlak. To má dopad na vznik kardiovaskulárních a mozkových příhod a podílí se také na poškození ledvin a cév. 

Vyměňte obyčejný olej za olivový  Výbornou variantou například do salátů je extra panenský olej. Díky množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitaminů působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním, nádorovým onemocněním a snižuje cholesterol. Zároveň je také vhodný pro redukční dietu.

Vyměňte bílou cibuli za červenou  Přestože je klasická bílá cibule opravdu zdravá, ta červená obsahuje více zdraví prospěšných látek. Do fialova zbarvená cibule dokáže redukovat a odstraňovat špatný cholesterol z těla. Zároveň v krvi udržuje zdravý cholesterol, čímž pomáhá chránit před chorobami srdce.

Najděte více chytrých tipů pro zdravější jídelníček v naší fotogalerii:

Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji