Chilli papričky jako trik na hubnutí? Pozor na žaludek!

Chilli papričky jako trik na hubnutí? Pozor na žaludek!
28. února  2018 
 06:00

Jedni je milují a druzí by je nevzali do pusy. Pro mnohé mohou dokonce být i smrtelně nebezpečné. Řeč je o chilli papričkách. Existují dokonce diety založené na konzumaci kapsaicinu, který chilli papričky obsahují. Fungují, nebo si poškodíte zdraví?

Světové celebrity, jako jsou zpěvačka Kelly Clarkson či basketbalová legenda NBA Shaquille O'Neal, v kampaních v USA upozorňují na neurodegenerativní onemocnění způsobené pálivým jídlem.

Mohou chilli papričky skutečně způsobit fyzické poškození jícnu či jazyka? Podle odborníků jsou některé články samozřejmě přehnané, ale faktem je, že ty nejpálivější nám mohou způsobit žaludeční potíže, nevolnost a zvracení. Žaludek na ně totiž reaguje stejně, jako kdybychom konzumovali nějakou toxickou látku, a snaží se je z těla vypudit. Pokud pak dojde ke zvracení, může skutečně dojít k podráždění jícnu.

Pomáhá kapsaicin hubnout?

Pokud to ale ještě trochu zkomplikujeme, uváděná zelenina má podle některých odborníků zdravotní výhody. Různé výzkumy totiž naznačují, že konzumace chilli papriček snižuje chuť k jídlu a pomáhá pálit kalorie.

Nutriční specialisté ale naopak namítají, že takzvané chilli diety jsou jen marketingovým tahem a nezakládají se na pravdě. Kapsaicin sice může být v některých případech skutečně pro náš organismus i přínosný, ale to bychom museli těchto papriček sníst ohromné množství, což není fyzicky možné, takže skutečně jde spíše o výmysl.

Pokud byste na naši radu nedali a chilli dietu zkusili, můžete totiž skončit i s vředy na žaludku. Kapsaicin možná urychluje trávení, ale rozhodně není vhodný pro hubnutí. 

Více informací o zdravotních důsledcích konzumace chilli papriček najdete na mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji