DASH dieta je nejlepší! Proč to u odborníků vyhrává?

DASH dieta je nejlepší! Proč to u odborníků vyhrává?
20. února  2018 
 06:00

Už osmý rok za sebou se DASH dieta umístila na prvních příčkách žebříčku odborného hodnocení redukčních plánů. Stala se tak nejlepší dietou vůbec, žádná jiná tak celkově úspěšná nebyla. Proč ji odborníci tak vychvalují? A je to vůbec dieta, kterou byste byli schopni dodržovat?

DASH dieta byla původně s podporou státního rozpočtu USA vyvinuta jako stravovací plán pro lidi s vysokým krevním tlakem. Slovo DASH je zkratkou ze spojení Dietary Approaches to Stop Hypertension, neboli doporučené dietní postupy při vysokém krevním tlaku.

Nejlepší dieta proti vysokému krevnímu tlaku

A bylo na čase! Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí totiž trpí ve Spojených státech vysokým krevním tlakem každý třetí dospělý. Tato dieta účinně pomáhá vysoké číslo nemocných snižovat, a proto se nikdo nezdráhá dietu vychvalovat!

„Výsledky diety dokazují, že dietní intervence jsou stejně účinné, ne-li účinnější než antihypertensní léky podávané pacientům s nejvyšším rizikem vzniku vysokého krevního tlaku,“ uvedl Dr. Stephen Juraschek z Lékařské fakulty Univerzity Johna Hopkinse a Harvardovy lékařské školy.

Proč je tedy DASH dieta tak úspěšná? Jedná se především o dlouhodobé systematické hubnutí než o dietu na několik týdnů nebo měsíců. Podle plánu byste se měli naučit dodržovat zdravý životní styl komfortně tak, že postupem času změníte svůj jídelníček na celý život. DASH dieta pak úspěšně snižuje vysoký krevní tlak a také hladinu špatného cholesterolu, a naopak zvyšuje hladinu toho zdraví prospěšného cholesterolu. A především pomáhá hubnout.

 

Co jíst při DASH dietě

Jídelníček je poměrně flexibilní a rozmanitý. Vyhýbá se rafinovaným potravinám, a upřednostňuje tedy průmyslově neupravované potraviny, především čerstvou zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy, mléko i mléčné výrobky a rybí nebo drůbeží maso.

„Na rozdíl od jiných diet se tato dieta nesnaží pacienty příliš omezovat. To, co bylo skutečně zjištěno, je to, že lidé, kterým se skutečně podaří zhubnout, jsou ti, kteří dokážou s dietou držet krok,“ říká doktorka Srinathová. „Velkým problémem bývá omezení karbohydrátů, neboli sacharidů. Je velice těžké omezit příjem sacharidů úplně, a proto DASH dieta povoluje ovoce. Myslím si, že proto je pro lidi DASH dieta příjemnější.“

Co nesmíte jíst

Dieta především zakazuje konzumaci průmyslově zpracovaných potravin. „Zpracované potraviny obsahují cukr, sůl nebo tuk, které jsou do potravin přidávány kvůli jejich ochraně, delší trvanlivosti nebo kvůli dodání chuti,“ říká Kristen Smithová, lékařka a mluvčí Akademie výživy. „Nadměrné množství soli, které se nachází ve většině zpracovaných potravin, může vést k vysokému krevnímu tlaku, srdečním chorobám a mrtvici. Snížení množství soli ve vaší stravě může snížit riziko vzniku vysokého krevního tlaku.“

Dvě fáze DASH diety

Dieta je založena na dvou fázích. V té první, která trvá dva týdny, není doporučen příjem sacharidů, tedy ovoce i obilovin, a soustředí se na příjem bílkovin.

Ve druhé fázi máte povoleno ovoce a celozrnné pečivo, dále se ale vyhýbejte bílému cukru a škrobové zelenině. Poslední fází diety je přechod na zdravý životní styl. Zde už je jídelníček výrazně neomezován. Dodržujete však základní pravidla zdravého stravování i po skončení kúry. To zajistí, že se úspěšně vyhnete nežádoucímu jojo efektu.

Pro středně aktivního člověka ve věku mezi 19 a 51 lety doporučuje dieta příjem maximálně 2000 kalorií denně. Ty dělí takto:

Vláknina: 6 až 8 porcí denně

Maso, drůbež a ryby: 6 nebo méně porcí denně

Zelenina: 4 až 5 porcí denně

Ovoce: 4 až 5 porcí denně

Mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku nebo bez tuku: 2 až 3 porce denně

Tuky a oleje: 2 až 3 porce denně

Ořechy, semena, fazole a hrách: 4 až 5 porcí týdně

Sladkosti: 5 nebo méně porcí týdně

Sodík: 2300 mg denně

Pro koho se DASH dieta hodí

DASH dieta je výbornou volbou pro muže a ženy s vysokým krevním tlakem. „Je to také dobrá volba pro kohokoliv, kdo má v rodinné anamnéze vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění nebo mrtvici," říká doktorka Reshmi Srinathová. Přestože se ještě žádné symptomy těchto nemocí neobjevily, nikdy není příliš brzy změnit způsob stravování, nový způsob vám pomůže vyhnout se vážným zdravotním komplikacím.

DASH dieta ovšem není kouzelným řešením pro ty, kteří chtějí najít rychlý způsob hubnutí. „Pokud se budou lidé řídit touto dietou, pomalu dojdou k zdravému úbytku váhy,“ říká Srinathová. Dieta ale není určena těm, kteří se netrpělivě pokoušejí shodit do letních šatů. „Ztráta hmotnosti je především spojena s omezením kalorií.“ Pokud hledáte rychlejší způsob hubnutí, museli byste sníst ještě méně kalorií, než kolik je doporučené množství u DASH diety. Přesto pokud se momentálně stravujete velice nezdravě, i DASH dieta zařídí, abyste první kilogramy shodili rychle. Pokud se ale následně vrátíte ke svému zažitému jídelníčku, nepříjemný jojo efekt se vám pravděpodobně nevyhne, varuje doktorka.

Nejen krevní tlak! Známe i potraviny, které vám pomohou v boji s rakovinou!

Video se připravuje ...
Šest potravin, které pomohou v boji s rakovinou • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji