Zhubnete díky kryoterapii? Podle odborníků mráz moc nepomůže!

Zhubnete díky kryoterapii? Podle odborníků mráz moc nepomůže!
19. února  2018 
 06:00

Léčba chladem, neboli kryoterapie, je metoda, při níž necháte své tělo vystavit velmi nízkým teplotám pod bodem mrazu na jednu až tři minuty. Díky tomu se intenzivně prokrví kůže, svaly, vazy, šlachy i klouby. To má příznivý efekt proti bolesti, pro lepší paměť, posílení imunity a na hojení ran. No a podle některých názorů i na hubnutí.

Kryokomoře se někdy říká Kneippova metoda třetího tisíciletí, to pro její mimořádnou úspěšnost. Tahle fyzioterapeutická metoda totiž díky chladu působí na dlouhodobé potíže, jako je bolest, záněty, alergie, ale také únava či deprese. Bojíte se extrémního mrazu? Nemusíte. Terapie probíhá po dobu dvou až tří minut, takže nemáte šanci zmrznout a probrat se až za sto let.

Extrémně nízká teplota působí na chladové receptory v pokožce a ty předají signál mozku, aby mobilizoval procesy chránící život. Velmi brzo se rozšíří cévy krevního a lymfatického sytému, čímž dojde k zrychlení metabolismu. Jak říkají odborníci, prokrvení, okysličení a výživa buněk v těle vzroste asi čtyřnásobně. Zvýší se produkce enzymů a hormonů, které zvyšují fyzickou a psychickou odolnost, jako jsou endorfiny, serotonin či dopamin, což jsou hormony štěstí a pohody.

A jaký vliv by mohla mít terapie mrazem na hubnoucí proces? Kryofanoušci tvrdí, že díky pobytu v kryoterapii můžete zrychlit svůj metabolismus a spálit o 2000 až 4000 kilojoulů více než obvykle. Stačí tři minuty v kabině nastavené na minus 110 stupňů a změny okamžitě začnou. Ovšem je to opravdu tak?

V nejnovější studii, která byla zveřejněná v časopise Oxidative Medicine a Cellular Longevity, se uvádí, že neexistují žádné důkazy o tom, že by tři minuty kryoterapie stačily ke ztrátě hmotnosti. Metabolismus se sice zrychlí, ale v okamžiku, kdy lidé přestanou pobývat v mraze, se zase vrátí do normálu. „Je pravda, že při pravidelém pobytu v chladu vylučují lidé více endorfinů, zlepšujících náladu, ale nelze očekávat, že by byly klíčem k trvalému zhubnutí,“ říká Brian Quebbemann, jeden z výzkumníků.

Ano, metabolismus se vám tedy zrychlí, ale pokud byste chtěli skutečně začít hubnout, musíte se začít po pobytu v kryokomoře hýbat. Díky aerobní aktivitě dojde k ještě intenzivnějšímu prokrvení těla a látkové výměně. Cvičit byste měli aspoň půl hodiny, třeba na rotopedu. Jinak vám žádný mráz nepomůže.

A co si o kryoterapii myslí nutriční terapeutka Dana Šímová? Kryoterapii považuje za skvělou metodu v případě řešení revmatoidní artritidy či Bechtěrevovy nemoci. Pokud jde ale o hubnutí, nemá žádné relevantní zkušenosti s tím, že by někomu pomohla. „Zchlazení ale zcela určitě zlepší celulitidu," říká.

Pokud se tedy chystáte na návštěvu polária, měli byste vědět, že pro ni platí podobná pravidla, jako pro pobyt v sauně. Rozhodně se nehodí pro ty, kdo trpí akutním onemocněním srdce, vysokým krevním tlakem, který není léčený, infekčními onemocněními, sraženinami či trombózou, alergií na chlad nebo těhotné ženy.


Chcete-li zhubnout, kromě změny jídelníčku je potřeba taky pohyb. Milujete běhání? Pak se podívejte na VIDEO, jak běhat v zimě:

Video se připravuje ...
Víte, jak se správně obléct na běhání v zimě? Takhle by se mělo vrstvit podle odbornice • VIDEO: Adam Balažovič/bpž

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji