Hned přestaňte kupovat těchto šest „zdravých“ potravin, varují odborníci

  • Hned přestaňte kupovat těchto šest „zdravých“ potravin, varují odborníci
    6. ledna  2022 
     06:00

    Jestli dbáte o své zdraví a soustředíte se na to, co jíte, měla byste znát pravdu o potravinách, které možná považujete za zdravé. Ve skutečnosti totiž mohou obsahovat mnohem více cukru nebo tuku, než jste si dosud myslela. Co si o těchto „zdravých“ potravinách myslí odborníci?

    Každá zdravá potravina má v jídelníčku své místo. Dejte si však pozor na to, abyste měla jídelníček pestrý a abyste to s některou ze zmíněných potravin nepřeháněla.

  • Bezlepkové potraviny

    Autor: Shutterstock.com

    Módním hitem číslo jedna se v dnešní době staly bezlepkové potraviny. Jsou určeny pro lidi trpící nesnášenlivostí lepku, nebo-li autoimunitním onemocněním zvaným celiakie. Konzumace těchto potravin však zdravému člověku nijak neprospívá. Naopak.

    „Neexistuje důkaz, že přísná bezlepková dieta prospívá zdraví lidí bez celiakie. Je dokonce možné, že pravdou je pravý opak, a že vyhýbání se dietní celozrnné stravě může být škodlivé, protože to má za následek nízký příjem vlákniny,“ říká gastroenteroložka Suzanne Mahadyová z australské Monash University.

    Pokud i tak doufáte, že bezlepkovou sušenkou můžete zhřešit téměř bez provinění, bohužel nemáte pravdu. „Bezlepkové sušenky a dorty jsou stále sušenky a dorty. Absence lepku nezaručuje zdravější nebo dietnější výrobek. Pokud výrobek neobsahuje například pšenici, je často nahrazena jinou surovinou, například rýží. Do bezlepkových výrobků bývá přidán tuk nebo cukr, aby se zlepšila chuť produktu, takže i kalorická hodnota je pak stejná,“ říká specialistka Alyssa Rothschildová.

  • Kokosový olej

    Autor: istockphoto.com

    Velkou senzací se ve výživě v poslední době stal kokosový olej. V několika odborných publikacích je označován jako superpotravina. Přestože nezpochybňujeme jeho vliv na zdraví, neměli byste zapomínat, že se stále jedná o rostlinný tuk.

    „Kokosový olej se v dnešní době přidává úplně do všeho. Od ovocných smoothies přes smažení zeleniny až po kávu, a to vše v podstatě ze dne na den. Pořád se ale jedná o tuk a neměli bychom ho konzumovat více než dvě čajové lžičky denně. Kokosový olej by nám měl pomoci nahradit jiné méně zdravé tuky, neměl by se však stát dalším zdrojem zbytečných kalorií,“ říká výživová poradkyně Lisa Brunová.

  • Alkalická voda

    Autor: Shutterstock.com

    Propagátoři zásadité – neboli alkalické – vody slibují očištění organismu od jeho takzvaného překyselení. To lidskému organismu podle alternativních výživových specialistů hrozí v důsledku špatné životosprávy, stresu a znečištěného životního prostředí. Mezi odborníky však tato teorie vyvolává spíše úsměv.

    „Smyslem zveličení překyselení organismu je, aby se lidé vylekali a začali navštěvovat výživové poradce, případně další takzvané odborníky,“ říká docent Pavel Kohout, který v Thomayerově nemocnici v Praze vede jednotku intenzivní metabolické péče II. interní kliniky a zároveň Centrum výživy. „Naše tělo odvádí výtečnou práci v udržování konzistentního pH krve. Proto je obava z překyselení organismu zbytečná. Ušetřete peníze a zůstaňte raději u čisté nebo minerální vody,“ radí odbornice Colette Micková.

  • Proteinové tyčinky

    Mnoho diet a redukčních jídelníčků ke svačinám doporučuje konzumaci proteinových tyčinek. Tyto tyčinky, které můžete sehnat převážně v lékárnách nebo v prodejnách zdravé výživy, nemusí ale být tak zdravé, jak vypadají. „Většina tyčinek obsahuje vysoké množství cukru. A to i ty z nich, které jsou označeny nápisem - s nízkým obsahem cukru,“ říká odbornice Jenn LaVarderová. Častou náhražkou cukru bývá navíc takzvaný glukózo-fruktózový sirup, který není zdravější, a navíc zhoršuje ukládání tuků v těle. 

    Pokud hledáte zdravou svačinu, která by vás zasytila a zároveň vám dodala potřebné množství bílkovin, Jenn LaVarderová doporučuje raději sáhnout po hrsti přírodních ořechů.

  • Jogurty

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Veřejné povědomí o tom, že jogurt je zdravou a dietní volbou, tak úplně neplatí. Záleží na tom, jestli víte, po jakém jogurtu sáhnout. Některé jogurty mohou obsahovat úplně stejné množství cukru jako naše oblíbená zmrzlina. Mezi takové patří převážně ochucené jogurty. Z jednoho balení můžeme přijmout až 20 g cukrů. Přitom by příjem přidaných cukrů neměl denně překročit 60 g, při dietě se doporučuje dokonce jen 30 g.

    Nejvhodnějším jogurtem je tedy neslazený bílý jogurt bez přidaných barviv a jiných látek, který však obsahuje jogurtové kultury. Dietoložka Karolína Hlavatá doporučuje vybírat si kvalitní polotučný jogurt s obsahem tuku 2 až 3 procenta.

  • Chia semínka

    Autor: Shutterstock.com

    Populární surovinou, která si zasloužila označení superpotravina, jsou chia semínka. „Připadá mi, jako by se každý týden objevila nějaká nová superpotravina. Ale pokud se jídlo zdá moc dokonalé na to, aby to byla pravda, většinou tak zdravé zkrátka není. Všeho moc škodí,“ říká odbornice na výživu Libby Parkerová. A chia semínka jsou přesně tím případem!

    Přestože nezpochybňujeme zdraví prospěšné účinky semínek, je třeba vše brát s mírou. Protože se chia semínka s oblibou přidávají jak do pečení, tak do salátů, jogurtů, mlék nebo vody, způsobují u mnoha lidí zácpu nebo bolesti žaludku.

    Dospělý člověk by neměl konzumovat víc než dvě polévkové lžíce semínek denně. Díky tomu předejde vedlejším účinkům, ale získá potřebné množství vlákniny, omega-3 mastných kyselin i dalších důležitých látek.

/
Autor: Rebeka Stoklasová, red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji