Přeorganizujte si kuchyň tak, aby se vám lépe hublo! Vědci zjistili, co funguje!

  • Přeorganizujte si kuchyň tak, aby se vám lépe hublo! Vědci zjistili, co funguje!
    30. ledna  2018 
     06:00

    Možná si myslíte, že něco tak bezvýznamného, jako je zorganizovaná kuchyň, nemůže mít na vaši váhu vliv. Ale opak je pravdou! Vědci zjistili, že to, co v kuchyni vidíte, přímo ovlivňuje vaše chutě a životní styl. Funguje to skoro jako podprahová reklama! A proto bychom se měli snažit, aby právě naše kuchyň byla jako z dietního časopisu!

  • Zbavte se všeho nezdravého!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Máte v kuchyni poschovávané sladkosti, brambůrky nebo čokoládové tyčinky? To vám od prázdných kalorií rozhodně nepomůže! Georgie Fearová, autorka knihy s názvem Štíhlé návyky pro celoživotní hubnutí, dokonce tvrdí, že naprostou přirozeností člověka je, že se stačí na jídlo jen podívat a okamžitě na něj dostane chuť.

    I tyto drobnosti v důsledku ovlivňují naši postavu. Dokazuje to i studie zdravého vzdělávání a chování, která prokázala, že lidé, kteří doma skladují nezdravé potraviny, váží v průměru o devět kilogramů více. A ponaučení? Zbytečné kalorie musí rozhodně z domu!

  • Mísa s ovocem jako ze žurnálu!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Toto jednoduché pravidlo, které by se dalo shrnout jako „jím, co vidím“, platí i obráceně! Když vidíte neodolatelnou mísu s ovocem jako ze žurnálu, jen stěží jí odoláte. Jakmile vás přepadne chuť na něco sladkého a doma nebude ani kousek čokolády, s chutí sáhnete po šťavnatém pomeranči.

    Studie prokázala, že lidé, kteří doma mají vždy čerstvé ovoce, váží v průměru skoro o šest kilogramů méně než ti, kteří si ovocem kuchyň nezdobí. Další pravdou je, že ovoce zkrátka není tak lákavé jako čokoláda, a proto ho jíme jen tehdy, máme-li už skutečně hlad, jak říká výživová odbornice Sára Pflugradtová.

  • Take away nemusí být jen fast food!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Takzvané jídlo take away, neboli „jídlo s sebou“, bývá známkou nezdravého rychlého občerstvení. Pokud si ale uděláte zdravé rychlé občerstvení doma ve vlastní kuchyni, ušetříte nejen kalorie, ale i peníze. Připravte si v kuchyni pytlíčky se sušeným ovocem, ořechy nebo podomácku vyrobenými ovesnými tyčinkami a uložte je na snadno dostupné místo. Pytlíčky si můžete přibalit do práce, k dětské svačině nebo je jen tak ve spěchu popadnout.

    Svačina je základem zdravého stravování a bývá zdrojem energie v mnoha redukčních jídelníčcích. Tyto pytlíčky tedy můžete připravit podle pravidel své diety i dle svých chutí, říká Sára Pflugradtová. Proto mějte v ledničce vždy nějaký ten kousek kvalitní nízkotučné bílkoviny, která je při hubnutí nezbytná. V posledních letech je velkým hitem jogurt skyr nebo jogurt řecký, vždy ale volte ten s minimálním množstvím tuku, čili do jednoho procenta.

  • Přeorganizujte si ledničku

    ...
    Autor: iStock.com

    V dokonalém světě samozřejmě vypadá vaše lednice jako na obrázku. Realita je ale jiná! Přestože vy se snažíte dbát o zdravý jídelníček, dalším členům rodiny nemůžete podobné zvyky nutit a o ledničku se prostě musíte podělit. Co vám ale pomůže? Jednoduchý trik! Nezdravé, tučné nebo kalorické jídlo uschovejte do špatně dostupné police nebo šuplíku.

    Výzkum publikovaný v americkém zdravotním časopise PLOS One prokázal, že nám stačí jídlo jen spatřit, abychom na něj dostali chuť. „Pokud jídlo schováme, je větší pravděpodobnost, že na něj také zapomeneme,“ říká Sára Pflugradtová. Přestože si pamatujete, že v dolním šuplíku je krabice s chlebíčky, to, že je úmyslně schovaná, by vás mělo odradit od zakázaného zobání.

  • Zásobte se plechovkami

    ...
    Autor: Dreamworks

    Ne, nemyslím piva! Ale konzervy s luštěninami, fazolemi, čočkou nebo cizrnou jsou ideálním způsobem, jak doma dlouhodobě skladovat zdravý zdroj potřebné vlákniny a bílkovin. Tyto konzervované potraviny se dají snadno přidat jak do salátů, tak do polévek, těstovin či zapečených brambor. "Luštěniny vás navíc zasytí na dlouhé hodiny," říká Georgie Fearová.

    Takže i když máte vybrakovanou ledničku a šílený hlad, vždy můžete sáhnout po zdravém a rychlém jídle, a vyhnout se tak nebezpečným chutím na pizzu.

    Je navíc dokázané, že luštěniny zásadně pomáhají v redukčním jídelníčku. Pokud každý den sníte přibližně plechovku luštěnin, můžete zhubnout skoro o půl kilogramu za šest týdnů, přestože jiné změny v jídelníčku jste již neudělali, tvrdí výsledky publikované v americkém časopise pro výživu.

  • Používejte krabičky

    ...
    Autor: Shutterstock

    Abyste uchovali potraviny dlouho čerstvé, používejte plastové krabičky, které konzervují jídlo. A pokud si vzpomínáte na jednoduché pravidlo „jím, co vidím“, řiďte se jím i nyní. Použijte průhledné krabičky na zdravé jídlo, ovoce, zeleninu nebo zeleninové saláty. A nezdravé zbytky po jiných členech domácnosti uchovejte tak, ať vás zbytečně nesvádějí. Zabalte je do alobalu místo průhledné fólie, použijte neprůhledné krabičky nebo je rovnou nemilosrdně vyhoďte. Samozřejmě ale hrozí, že manžel pak večeři připravenou pro děti jednoduše nenajde... Raději mu na krabičku dejte nápis – vy neuvidíte lákavé jídlo, on uvidí, co dát potomkům k jídlu.

    Známe více triků, jak uchovat potraviny déle čerstvé:

  • Udržujte pořádek

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Toto pravidlo by mělo být samozřejmostí, obzvlášť nacházíme-li se v kuchyni. Udržujte hygienicky čistou ledničku, poličky i linku kuchyně. Naučte si nádobí rovnou umývat nebo vkládat do myčky místo toho, aby na vás celý den čekalo ve dřezu. Nenechte na lince povalovat věci, které do kuchyně nepatří, a řiďte se pravidlem „čistota půl zdraví“.

    V jedné studii odborníci postavili ženy do dvou kuchyní. Jedna byla hygienicky čistá, upravená a svěží. Druhá špinavá a zaneřáděná. Poté nabídli oběma ženám svačinku v podobě sušenek a mrkve a řekli jim, že mohou sníst, kolik chtějí. Ženy, které strávily nějaký čas v zaneřáděné kuchyni, snědly v průměru o sto kalorií více než ty, které byly v uklizené kuchyni.

    „Jakýkoliv stres může mít dopad na přejídání, zachovávání pořádku a čistoty ve vaší domácnosti vám pomůže cítit se uvolněně a odpočatě,“ říká Georgie Fearová.

  • Pořiďte si svíčky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Přesně tak! Je prokázané, že dokonce i svíčky vám pomohou v hubnutí. Svým příjemným osvětlením totiž nabudí pocit klidu, noblesy a svátečnosti. Tento pocit způsobí, že budete chtít jíst společně a vychutnat si čas oběda nebo večeře v rodinném kruhu. Studie v marketingovém průzkumu navíc dokázala, že utlumené světlo vám pomůže jíst pomaleji a jídlo si vychutnávat. Pokud jíte jídlo pomalu, dosáhnete pocitu sytosti dříve, a sníte tak v průměru o 14 procent méně jídla.

    Večeři ale naopak připravujte u světla, pomůže vám to zvolit zdravější suroviny a nebudete mít potřebu během vaření uždibovat.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji