Kolik kilo se dá shodit díky hypnóze? Jak probíhá terapie?

  • Kolik kilo se dá shodit díky hypnóze? Jak probíhá terapie?
    25. ledna  2018 
     06:00

    Zkusili jste už vážně všechno? Možná že vaší poslední šancí může být hypnóza! Je přesně pro ty, kteří už nevědí, co se sebou! Není důvod se bát. Hypnóza vás nepromění v žádné zombíky, vtipkuje hypnotizérka. Ale pozor, desítky kil takhle vážně shodit nejde. 

  • Pro koho je hypnóza dobrá?

    ...
    Autor: istockphoto.com

    Pokud jste zkusili už vážně všechno, ale stejně se vám nedaří zhubnout, je pro vás hypnóza možným řešením. „Klienti, kteří za mnou přicházejí s přáním zhubnout, už typicky vyzkoušeli všechny možné diety. Teoreticky vědí, jaké jídlo by měli jíst, a čemu se naopak vyhýbat. Jediné, co jim schází, bývá silná vůle,“ říká doktorka Valorie Wellsová.

    Myšlenka, kterou klientům při hypnóze vkládá do paměti, je přitom velice prostá. „Snažím se klientům implikovat nový pohled na stravu. Klienti by se po mých sezeních měli začít dívat na jídlo spíše jako na potřebné palivo,“ vysvětluje hypnotizérka, jak vypadá hubnutí pomocí hypnózy. Pozor, hypnóza jako taková vás kil rozhodně nezbaví! Cílem je změnit stravovací návyky a pak hubnout doporučeným tempem maximálně o čtyři kila měsíčně. 

  • Jak to funguje?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jak vypadá hypnóza? Mávání s hodinkami, u kterého se ukolíbáte k spánku? Vůbec ne! Hypnotizér si nejdříve s pacientem promluví o jeho dosavadních zkušenostech, životním stylu a cílech. „Všechno, co poté pacientovi doporučuji, se opírá o předchozí sezení,“ říká Wellsová. Po sezení se pacient přesune do stavu hypnózy, který trvá 20 až 25 minut.

    Během hypnózy se doktor dostane velice blízko k vašemu podvědomí. „V hypnóze komunikuji s pacientovým vnitřním hlasem. To je většinou ten, který nás svádí ke špatnostem. Jediné, co dělám, je, že se snažím zvýšit ten rozumový hlas, aby pacient v dalších rozhodnutích nejednal pouze na základě emocí,“ vysvětluje.

    Příklad takové myšlenky by byl v zásadě jednoduchý. „Například mohu pacientovi vložit do podvědomí jednoduchou myšlenku, třeba tu, že sladkosti jsou příliš těžké, nedělají tělu dobře a mnohem lepší je čerstvé ovoce. Reakce pacienta po hypnóze je pak následující: pacienta přepadne chuť na sladké, ale s myšlenkou, že ho vlastně vůbec nepotřebuje a že se bez něj obejde. Raději sáhne po ovoci.“

  • Nebojte se! Nejste ovladatelní!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ne, nemusíte se bát! Ve stavu hypnózy jste stále při vědomí. "Vaše tělo se chová podobně, jako byste usnuli při zapnuté televizi. Jste si vědomi, že někdo mluví, ale je to, jako byste se dialogu neúčastnili," vysvětluje Wellsová.

    „Pokud máte obavy, že by vás doktor nabádal k něčemu, co je proti vašemu morálnímu přesvědčení nebo proti vašemu přání, vaše podvědomí by vás ze stavu hypnózy vyvedlo. Je to, jako byste zaslechli dětský pláč mezi štěbetajícími hlásky," říká doktorka.

  • Jak dlouho léčba trvá?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Obvykle se pacientovi naordinuje něco kolem šesti sezení. Někteří klienti vidí rozdíl v svém rozhodování nebo v úvahách už po prvních dvou sezeních. Pokud ale nebudete mít pocit, že je pro vás hypnóza efektivní, řekněte to svému doktorovi.

    „Pokud můj pacient po třech sezeních necítí rozdíl, většinou začnu od začátku prvního sezení, protože je možné, že něco v dobré víře zatajil nebo jsem něco důležitého přehlédla. Pokud má pacient větší problémy se stravováním, než je obvyklé, trpí třeba nějakou poruchou příjmu potravy nebo fobií vytvořenou v dětství, je možné, že sezení bude potřebovat více, aby byla účinná,“ vysvětluje doktorka Wellsová.

    Zdaleka ne všichni odborníci ovšem mají pro hypnózu coby cestu ke štíhlejší postavě pochopení. "Pokud by byla tato forma hubnutí úspěšná, jistě by byla tato terapie zařazena do doporučení světových odborných lékařských společností – což ale není. Autoři odkazují na klinickou studii z roku 1986, ale na odborných serverech najdete nespočet studií, které naopak ukazují na naprostou neúčinnost," okomentoval hypnoterapii Pavel Suchánek z pražského Institutu pro klinickou a experimentální medicínu.

  • Proč hypnóza neplatí na všechny?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Studie provedená ve Stanfordu prokázala, že až jednu čtvrtinu lidí není možné uvést do stavu hypnózy. Je to především kvůli tomu, že v hypnózu jednoduše nevěří, a jejich podvědomí proto neustále vysílá alarm, který je probouzí. Ani pokud ve skutečnosti nechcete zhubnout a hypnózu podstupujete jen kvůli tomu, že ji doporučil váš lékař, nebude pravděpodobně úspěšná.

    Pro hypnózu nejsou vhodní pacienti s psychickou poruchou nebo onemocněními, jako jsou například schizofrenie nebo bipolární porucha. „S pacientem s podobnou poruchou mysli bych se do hypnózy nepouštěla. Hypnóza by mohla spustit další komplikace, které by jeho stav ještě zhoršily. Pacienti by toto vyšetření neměli podstupovat před souhlasem svých psychoterapeutů,“ varuje doktorka Wellsová.

  • Jak najít hypnotizéra?

    ...
    Autor: iStock

    S hledáním svého doktora byste měli být obzvlášť opatrní. Někteří hypnotizéři jsou ve skutečnosti jen šarlatáni, kteří se opravdu podobají spíše kouzelníkům s kývajícími se hodinkami. Hledejte svého doktora přes relevantní internetové stránky nebo s pomocí svého lékaře. Hypnotizérů není mnoho, pokud nenajdete žádného důvěryhodného ve svém okolí, stojí za to někam si pro odbornou pomoc dojet.

  • Vyzkoušejte hypnózu doma!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ano, i to je možné! Pokud si hypnotizéra nemůžete dovolit nebo vás prostě ta představa ani nějak neláká, můžete vyzkoušet tuto alternativu. Samozřejmě že výsledek nebude stejný jako od profesionála, ale jisté změny jsou možné, a tak není důvod to nezkusit.

    Zaměřte se na svůj životní styl, zdraví, pracovní vytížení a jídelníček a najděte to, co vám nejvíce vadí a co škodí vašemu zdraví. Chcete tyto věci změnit? Vymyslete na každý problém nejméně tři pozitivně postavené věty.

    Například pokud chcete chodit dříve a pravidelně spát, napište: "Budu vykoupaná a připravená ke spánku do deseti hodin večer. Budu usínat v tichu a bez ruchu televizoru. Budu si užívat, jak odpočívám v měkkých peřinách a v klidu upadám do spánku."

    Pokud chcete jíst více zeleniny, napište: "Budu jíst zeleninu s každým jídlem. Budu si užívat její barvu, chuť a to, jak dobře se po ní cítím."

    Nahrajte věty do audiostopy a vytvořte si záznam s těmito přáními. Podklad hlasu můžete zpříjemnit klidnou meditační hudbou. Jakmile budete mít záznam hotový, poslouchejte ho každý den ráno a před usnutím. „Tato doba je ideální, protože vaše mysl není jinak vytížená, pracujete takzvaně na autopilota, a přestože zvuk nevnímáte, vaše podvědomí ho zpracovává,“ říká Wellsová.

    Po uplynutí jednoho až tří týdnů by měly výpovědi na záznamu ovlivňovat vaše rozhodování, chování a úsudky. "V ideálním případě vám pomohou dělat zdravější rozhodnutí s menším soubojem s vlastním vědomím," říká Wellsová.

    Známe i další tipy, jak se zdravě vyspat!

    Video se připravuje ...
    Podívejte se na deset tipů, jak se lépe vyspat • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji