Hubnutí podle ajurvédy! Potraviny přesně pro váš typ osobnosti

Hubnutí podle ajurvédy! Potraviny přesně pro váš typ osobnosti
27. ledna  2018 
 06:00

Hledáte něco, po čem byste zhubli a cítili se líp? Vyzkoušejte ajurvédskou detoxikaci a hubněte podle ajurvédy. Jde o nejstarší léčebný systém na světě, který pomáhá navodit samoléčbu a taky nastartuje hubnutí. K tomu přidejte vhodné cvičení a za pár týdnů uvidíte, jak se vaše tělo mění.

V ajurvédě hraje velkou roli strava, přičemž existují tři typy osobnosti, z nichž každému vyhovují zcela jiné potraviny. Jak říká ajurvédský lékař Kukku Ramesh, zásady ozdravného procesu si můžete osvojit sami z pohodlí domova, například stravou podle typu osobnosti. Který typ jste a které potraviny vám budou dělat dobře?

 

Osobnost typu váta

Lidé typu váta jsou štíhlí, jednají rychle, ale mají nepravidelnou stravu, lehký přerušovaný spánek. Mohou trpět nespavostí. Nechybí jim nadšení a představivost. Rychle chápou i mění nálady, často zapomínají. Jsou starostliví a mají sklon se přepínat.

 

Vhodné potraviny pro vátu

Vátě dělají dobře hutné a teplé potraviny, nevadí jí mastnější a tučná strava. Vhodné potraviny jsou: máslo, čerstvý zázvor a další ostré koření, teplé mléko (nejlépe se špetkou zázvoru nebo kardamomu), rýže nebo rýžový krém, teplé polévky a dlouze vařená a dušená masa, mandle, sladké ovoce (fíky, datle) ideálně pokojové teploty, kořenová zelenina (mrkev, brambory, řepa, sladké brambory), kuřecí vývar.

Osobnost typu pitta

Tito lidé jsou obvykle střední postavy, často pociťují hlad a žízeň, jejich kůže je načervenalá, často pihatá, vlasy mají světle hnědé/zrzavé. Mají averzi vůči slunci a horku, sklony k hněvu a podrážděnosti. Mají rádi náročné úkoly, nechybí jim podnikavost, bystrý intelekt a jejich řeč je jasná.

 

Vhodné potraviny pro pittu

Pittě svědčí těžká, studenější a sušší jídla. Vhodné potraviny jsou: rozpuštěné máslo (jediná mastná výjimka), mléko (se špetkou kardamomu), slunečnicová semínka, dušená brokolice, okurka, saláty a další listová zelenina, obiloviny (zejména oves), čočka a jiné luštěniny.

Osobnost typu kapha

Lidé tohoto typu mívají silnou postavu, ale oplývají i fyzickou silou. Jejich energie je stálá, na nic nespěchají. Jsou klidní, trvá jim, než nové informace vstřebají, mají dobrou paměť. Jejich kůže je chladná, bledá, často mastná. Mohou mít sklon k obezitě. Milují dlouhý spánek, jsou tolerantní, srdeční a umí odpouštět.

 

Vhodné potraviny pro kaphu

Kapha má ráda suché, světlé a teplé jídlo. Vhodné potraviny jsou: teplá voda s čerstvým zázvorem, medem a citronem, teplá pohanka, žito nebo proso, granátová jablka, meruňky, datle, fíky, listová zelenina, artyčoky, květák a zelené fazolky, klíčky, sójové mléko, čočka a jiné luštěniny, dušená růžičková kapusta.

Nevíte, který jste typ? Pak jezte tyhle potraviny

Tyhle prospějí všem: basmati rýže, mungo, jablka, meruňky, jahody, chřest, zelené fazolky, hrách, koriandr, přepuštěné máslo, lassi, slunečnicová semínka a kozí mléko.

Které potraviny vám pomohou vytvarovat pekáč buchet na vašem břiše? Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Šest potravin, které vám pomohou vytvarovat "pekáč buchet" na břiše. • VIDEO: Jiří Sládeček / BPŽ

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji