Potraviny, které snižují chuť k jídlu! Díky nim se nebudete přejídat

Foto: iStock
14. listopadu  2022 
 06:00

Máte neustálou touhu něco jíst a mlsat? Zkuste se obklopit těmito potravinami, které mají podle odborníků úžasnou vlastnost – potlačují chutě a hlad. Navíc mají minimum kalorií, takže je můžete konzumovat bez pocitů viny. Které to jsou? Podívejte se do naší fotogalerie! 

Mandle

Už malá hrst mandlí vám pomůže zahnat vlčí hlad. Navíc obsahují spoustu antioxidantů, vitaminu E a hořčíku. Ukázalo se taky, že mandle zvyšují pocit plnosti a pomáhají s řízením tělesné hmotnosti.

Káva

Pokud vypijete více než jeden nebo dva šálky kávy denně, může to vyvolat pocity nervozity, ovšem nemusíte se obávat. Naopak, kofein pomáhá zrychlit metabolismus a potlačuje chuť k jídlu. Pozor, nesmíte ale do šálku nasypat hromadu cukru nebo smetany, pak to nebude fungovat.

VIDEO: Jakých zlozvyků se musíte zbavit, pokud chcete zhubnout? 

Video se připravuje ...
Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout. • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

 

Zázvor

Po staletí mnoho kultur využívalo zázvorový kořen pro jeho úžasné trávicí schopnosti. Zázvor funguje jako stimulant, který energizuje tělo a zlepšuje trávení, takže pak nemáte hlad. Zázvorové pivo se ale nepočítá.

 

Avokádo

Má spoustu mononenasycených tuků, které pomáhají srdci. Kromě toho potlačuje chuť k jídlu, pokud ho konzumujete v klidu. Tuky, které avokádo obsahuje, vysílají signály do vašeho mozku, které mu říkají: Jsem plný!

Kajenský pepř

Podle nedávného výzkumu zveřejněného v časopise Fyziologie a chování může už půlka lžičky kajenského pepře zvýšit metabolismus a způsobit, že tělo spálí dalších deset kalorií navíc. Nemluvě o tom, že ti, kteří pravidelně konzumují pikantní jídla, spálí v dalším jídle v průměru o 60 kalorií navíc. Stačí dvakrát denně po dobu jednoho měsíce a zbavíte se dvou kilogramů, aniž byste drželi dietu.

Jablka

Jablka všech odrůd pomáhají potlačit hlad z mnoha důvodů. Za prvé obsahují rozpustnou vlákninu a pektin, což pomáhá navodit pocit plnosti. No a jablka taky regulují hladinu glukózy a zvyšují energetickou hladinu. Kromě toho jablka vyžadují taky hodně žvýkání, což vás nutí zpomalit a dát tělu čas na to, aby si uvědomilo, že už vlastně nemá hlad.

 

Vejce

Studie ukázaly, že konzumace jednoho nebo dvou vajec ke snídani napomůže pocitu plnosti. Podle studie také lidé, kteří konzumují pravidelně vejce, přijali v průběhu jednoho dne v průměru o 330 kalorií méně než lidé, kteří jedli spíše sladkosti.

Voda

Není to snadné vypít sklenku nebo dvě vody, abyste zahnali chuť na jídlo? Věda říká, ano, je to tak. V jedné studii z roku 2010 lidé, kteří vypili dvě sklenice vody před jídlem, snědli o 75 až 90 kalorií méně než ti, kteří vodu nepili.

Sladké brambory

Podle vědců obsahují tyhle brambory speciální typ škrobu, který odolává zažívacím enzymům, takže zůstávají v žaludku déle – proto vás naplní a vy nemáte hlad. Navíc mají hodně vitaminu A a vitaminu C.

 

Zeleninová polévka

Horká polévka se zeleninou na bázi vývaru vás okamžitě zbaví hladu a chutí a ještě s minimem kalorií. Zkuste si dopřát hrnek polévky před jídlem nebo si ji dejte jako hlavní chod!

Hořká čokoláda

Vezměte si jeden kousek nebo dva a pomalu si je vychutnávejte. Vybírejte ale takovou, která má minimálně 70 procent kakaa. Hořká chuť snižuje chuť k jídlu, navíc kyselina sterová v hořké čokoládě zpomaluje trávení, takže se cítíte plnější.

Tofu

Tofu není jen rostlinným zdrojem bílkovin pro vegetariány, obsahuje taky hodně isoflavonu genisteinu, který potlačuje chuť k jídlu. Zkuste přidat tofu do vašeho běžného zeleninového salátu.

 

Wasabi

Možná jste si všimli, že když jíte sushi, nepotřebujete moc jíst a jste rychleji plní. Může za to mimo jiné wasabi, které potlačuje chuť k jídlu, a navíc je přirozeně protizánětlivé.

Zelený čaj

Nemáte rádi kávu? Pak ji nahraďte zeleným čajem, který pomůže zastavit vaše neustálé chutě k jídlu. Obsahuje totiž katechiny, které zabraňují pohybu glukózy do tukových buněk, což zpomaluje vzestup hladiny cukru v krvi, a zabraňuje tak následnému ukládání tuku.

Skořice

Až budete jíst třeba ovesné vločky nebo ovoce, posypte si je skořicí. Skořice, stejně jako jiné podobné koření (například hřebíček či zázvor), pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, což pomáhá kontrolovat vaše chutě.

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji