5 nejlepších diet, které vám pomohou zhubnout v roce 2018

  • 5 nejlepších diet, které vám pomohou zhubnout v roce 2018
    18. ledna  2018 
     06:00

    S dalším rokem přicházejí i nová předsevzetí. O tom vědí své i odborníci přes diety! Ti američtí se rozhodli usnadnit nám výběr a ohodnotili těchto 5 dietních novinek. Na prvním místě je podle nich dieta, která se dá nejsnadněji dodržovat, je nejbezpečnější, nejzdravější a zároveň má nejlepší vliv na naši postavu. Která to je?

  • 5. místo: MIND dieta

    ....
    Autor: iStock

    MIND dieta má své jméno podle anglického slova pro mysl, rozum a myšlení. Stravovací plán je tedy zaměřen především na prevenci rozvoje Alzheimerovy choroby. Její jídelníček v sobě zahrnuje prvky středomořské diety po vzoru středomořských národů a DASH diety, která byla vyvinuta pro pacienty s vysokým krevním tlakem na ochranu srdce a cév.

    Přestože výzkumníci bádali po dietě zdravé pro mozek, vytvořili dietu, která nejenže ochrání mozkové buňky, ale také svědčí srdci, štíhlé postavě a celkové kondici. 

    Toho dosahuje především výběrem potravin, které – jak je známo – mozku svědčí, protože obsahují důležité stopové prvky, vitaminy či prospěšné mastné kyseliny. Jsou to například rybí maso, ořechy, olivový olej, listová zelenina a luštěniny. Naopak nedoporučuje konzumaci pečiva a sladkostí, smažených jídel a červeného masa. Přestože je tato dieta velice účinná a zdraví prospěšná, podle hodnocení U.S. News & World Report je až na pátém místě žebříčku diet letošního roku. Které ji dokázaly předběhnout?

    Proč nejíme více rybího masa?

    Video se připravuje ...
    Ryby nejsou drahé, kuřecí maso stojí víc než pstruh • VIDEO: ...

  • 4. místo: Weight Watchers Diet

    ....
    Autor: iStock

    V originálním znění Weight Watchers Diet, neboli dieta strážců váhy (u nás se ujalo i označení bodová dieta). Dieta je založena na základním pravidlu redukčního jídelníčku. A to je to, že váš denní příjem kalorií musí být nižší než jeho výdej. Nehledě na to, jaké potraviny jíte.

    Dieta vznikla v šedesátých letech pod rukama Američanky Jean Nidetch, která se na začátku všeho chtěla jen dozvědět něco o tom, jakým způsobem hubnou její sousedky a přítelkyně. Společně utvořily nejdříve jen shluk dietních rad a informací, ze kterých postupem času vznikly celý nový dietářský směr i organizace.

    Cílem této organizace je vzájemně se podporovat a motivovat v dosažení ideální váhy. Toho každý člen této organizace dosáhne jednoduchým bodovým systémem, kterým se hodnotí jeho každodenní jídelníček. Body simulují cosi jako kalorie. Každá žena může během dne sníst jídlo v hodnotě 18 až 26 bodů, každý muž má k užití 30 až 34 bodů. Dieta vám ovšem neříká, co máte a nemáte jíst. Pokud tedy sníte například tabulku čokolády, jejíž hodnota je 9 bodů, musíte po zbytek dne téměř hladovět. Na počítání bodů existuje placená aplikace, kterou si stáhnete. Tak se stanete součástí této komunity. „Programy, jako je právě dieta strážců váhy, která navíc nabízí podporu příznivců a skupinová sezení, se mnohem lépe dodržují, a jsou proto takové diety mnohem účinnější než jakákoliv dieta pro jednotlivce,“ vychází ze studie britské medicínské publikace z roku 2006. Přesto je ale podle hodnocení U.S. News & World Report na čtvrtém místě žebříčku. Právě kvůli tomu, že dieta nemá žádná omezení stanovená pro nezdravá, sladká ani tučná jídla.

  • 3. místo: Flexitariánská dieta

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pojem flexitariánství poprvé zazněl v roce 2008 v knize Flexitariánská dieta, kterou napsal Dawn Jackson Blatner. V následujících letech začala být dieta populárnější a nový pojem se rychle rozšířil do světa.

    Flexitariánství je životní styl založený na myšlence vegetariánství nebo veganství, ale s občasnou konzumací masa nebo živočišných výrobků. Přestože mnohým vegetariánům – a možná i nám obyčejným smrtelníkům – se může zdát tento směr už krapánek absurdní, dostává se mu uznání jak mezi odborníky, tak mezi světovými celebritami.

    Omezení konzumace masa s sebou nese řadu prokazatelně pozitivních účinků. Jako například snížení rizika vzniku cukrovky, některých druhů rakoviny i onemocnění kardiovaskulárního systému. „V této skupině strávníků je jednoznačně nižší výskyt obezity i nádorových a kardiovaskulárních onemocnění,“ vyjádřil se o vegetariánech odborník na vliv výživy na lidské tělo Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

    Stravovací návyky flexitariánů jsou snadné, a jak už název napovídá, velice flexibilní. Vycházejí z představy, že člověk je všežravec, ale nepotřebuje konzumovat takové množství masa, jako je v moderní době zvykem. Strava je tedy založena na vysokém příjmu zeleniny a ovoce, celozrnného pečiva, luštěnin a konzumace masa a masných výrobků je méně častá. Flexitarián zároveň ctí etickou stránku konzumace masa, tudíž si pro konzumaci masa vybírá převážně maso z vybraných jatek, bio maso nebo maso konzumuje jen v kvalitních restauracích.

  • 2. místo: Středomořská dieta

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Středomořská dieta je dlouhodobě pokládána za jednu z nejlepších diet. Jedná se totiž spíše o zdravý životní styl než o redukční režim založený na počítání kalorií a vážení surovin. Proto ale má i jistá úskalí.

    Jídelníček této diety je založen na tradiční kuchyni národů žijících na pobřeží Středozemního moře. A i díky jídelníčku jsou tyto národy prokazatelně zdravější než například my Češi. Trpí méně kardiovaskulárními chorobami, v menší míře se u nich objevují nádorová onemocnění, obecně trpí méně civilizačními chorobami, jako jsou například obezita nebo cukrovka, a dožívají se vyššího věku.

    Základem jídelníčku je množství čerstvé zeleniny, ovoce, rybího masa a rostlinných tuků, jako například olivového oleje. Právě kvůli rozmanitosti surovin a velice specifickým faktorům, které také ovlivňují středomořské stravování, jsou ale problémem této diety dost nejasná pravidla. „Středomořská strava zahrnuje i soubor dovedností, znalostí surovin, rituálů stolování, tradic týkajících se zpracovávání plodin, jejich sklízení, rybolovu, chovu zvířat, vaření, ale i konzumace potravin a společenského aspektu věci,“ říká Tom Sanders, profesor výživy a dietetiky na King’s College v Londýně. Právě tyto faktory možná způsobují, že Ital jednoduše neztloustne po porci noků se sýrovou omáčkou k večeři, přestože to tato dieta zakazuje. I zde tedy musíte dodržovat pravidlo přijímaných a vydaných kalorií, jinak jednoduše neuspějete.

  • 1. místo: DASH dieta

    ...
    Autor: istock.com

    Není tajemstvím, že DASH dieta zůstává na prvních příčkách dietních hitparád už třetím rokem za sebou, jako by to byla nějaká rocková hvězda! A proč? DASH dieta je jednou z mála redukčních systémů, které neuznávají krátkodobé diety, ale naopak! Když si zvolíte tuto dietu, zavazujete se k pomalému a systematickému hubnutí na dlouhou dobu. Následně pak přecházíte na zdravý životní styl, který by vám měl údajně vydržet po zbytek života.

    DASH dieta byla původně s podporou ze státního rozpočtu USA vyvinuta jako stravovací plán pro lidi s vysokým krevním tlakem. Slovo DASH je zkratkou spojení Dietary Approaches to Stop Hypertension, neboli doporučené dietní postupy při vysokém krevním tlaku. „Výsledky diety dokazují, že dietní intervence jsou stejně účinné, ne-li účinnější než antihypertensní léky podávané pacientům s nejvyšším rizikem vzniku vysokého krevního tlaku,“ uvedl Dr. Stephen Juraschek z Lékařské fakulty Univerzity Johna Hopkinse a Harvardovy lékařské školy.

    Vedle toho jídelníček snižuje množství špatného cholesterolu v krvi, a naopak zvyšuje hladinu toho dobrého. A samozřejmě pomáhá hubnout.

    Dieta je založena na dvou fázích. V té první omezujete příjem sacharidů v podobě ovoce i obilovin, a naopak zvyšujete příjem bílkovin. V té druhé již přidáváte sacharidy v podobě ovoce a celozrnného pečiva, nicméně dále se vyhýbáte bílému cukru a škrobové zelenině. Dieta dále přikazuje omezit příjem soli, kvůli které tělo zadržuje vodu, a to vede ke zvyšování krevního tlaku a zhoršování činnosti ledvin. Poslední fází diety je přechod na zdravý životní styl i po skončení kúry, který zajistí, že se úspěšně vyhnete nežádoucímu jojo efektu.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji