Přejídáte se během svátků? Tři dny vám neuškodí, týden už je příliš

Přejídáte se během svátků? Tři dny vám neuškodí, týden už je příliš
25. prosince  2017 
 06:00

Štědrý den je sice za námi, ale hromada jídla stále před námi. Držet se během svátků a nedopřát si smaženého kapra s bramborovým salátem a lahodné cukroví by bylo skoro velký hřích. Mějte ale na paměti, že žaludek není nafukovací, a pokud do nového roku nechcete vkročit se zdravotními problémy a nějakým tím kilem navíc, raději trošku zpomalte. 

Každý z nás se těší na Vánoce hned ze dvou důvodů. Strávíme příjemné chvíle s rodinou, ale hlavně si dáme pořádně do nosu. Hromadu jídla, na kterou čekáme celý rok, si přece nemůžeme nechat ujít. Jenomže čeho je moc, toho je příliš. Kdy už s přejídáním musíte přestat?

Tři dny a dost

Je nám jasné, že po štědrovečerní večeři nenajedete zpátky na svůj režim a místo bramborového salátu si nedáte ten zeleninový. K Vánocům zkrátka dobré jídlo patří. Co byste ale měli držet pod kontrolou, je doba přejídání, která by neměla být delší než tři dny. Za tak krátkou dobu se naše spalování a metabolismus nerozhodí do takové míry, aby nám to zásadně uškodilo. 

Je ale důležité mít pevnou vůli a říct si opravdu stop. Přehnanému přejídání by se měli vyhýbat hlavně lidé se zdravotními problémy, jako jsou cukrovka, cholesterol nebo problémy se žlučníkem. Hromada smaženého a nezdravého jídla může vést k vážným zdravotním potížím. 

Víme, jak si užít kapra s bramborovým salátem, a přitom nepřibrat!

Video se připravuje ...
Vše povoleno! Víme, jak si užít tradičního kapra se salátem a nepřibrat • VIDEO: Adam Balažovič

Změny dělejte pomalu

Pokud po svátcích zjistíte, že jste nějaké to kilo přece jenom nabrali, nepropadejte panice a hlavně se nepouštějte do drastických diet. To by vám mohlo ještě více uškodit. Pro tělo by to bylo po přejídání jenom další šok. Do jídelníčku postupně zařaďte zpátky ovoce a zeleninu, omezte mléčné výrobky a bílé pečivo nahraďte pečivem z celozrnné mouky. Vyhýbejte se smaženým jídlům a raději si uvařte polévky, které zasytí, a v zimních měsících ještě krásně zahřejí.

Hýbejte se 

Nechceme, abyste brali útokem všechna fitness centra, na která narazíte. Zajděte si na příjemnou procházku, běžte plavat nebo zkuste běhat. V zimě se totiž běhá podstatně lépe než v létě. Možná se vám do toho nebude moc chtít, ale můžeme vám zaručit, že endorfiny, které se po sportu začnou vyplavovat, za tu námahu opravdu stojí. 

Autor: Aneta Pařízková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji