Konec výmluv! Takhle se konečně dokopete ke cvičení

  • Konec výmluv! Takhle se konečně dokopete ke cvičení
    15. prosince  2017 
     06:00

    Pro vysněnou postavu byste udělali úplně cokoliv! ... Kromě chvilky cvičení! Ale jinak, jak říkám, úplně cokoliv! Máme špatnou zprávu: bez zdravého pohybu je hubnutí velmi těžké, skoro až nemožné! A proto: i když nemáte čas, chuť ani správné boty, sportu byste se kvůli tomu neměli vyhýbat!

  • „Na cvičení nemám čas!“

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nejčastější výmluva, kvůli které cvičení skutečně vzdá více než polovina rekreačních sportovců, je právě nedostatek času. Proto se tímto fenoménem začali zabývat i někteří odborníci. „Kolik času strávíte koukáním se na televizi?“ ptá se profesor kineziologie ze Státní univerzity v Georgii Walter Thompson, Ph.D. Naráží tím na to, že spoustu času trávíme činnostmi, které našemu zdraví nijak neprospívají. A má pravdu!

    Jak se výmluvy zbavit?

    „Vždycky si najdeme čas na to, co je nám dražší,“ říká James Hill, Ph.D., spoluzakladatel registru národní hmotnosti. A co by nám mělo být dražší než naše vlastní zdraví? Cvičit můžete prakticky při čemkoli, i dvě minuty pohybu jsou lepší než nic! Cvičte v kanceláři, při práci, při sledování televize, při uklízení nebo i při jízdě v dopravním prostředku. Možnosti jsou omezené jenom vaší fantazií!

  • „Na cvičení jsem moc unavená!“

    ...
    Autor: profimedia.cz

    Cítíte se unaveně? To není problém! Sport vás totiž dobije novou energií! Během sportu vaše tělo produkuje endorfiny, látky, které stimulují pocit únavy, vypětí a štěstí. Proto se tomuto hormonu říká také „hormon štěstí“. Díky sportu se tedy budete cítit nejen plní energie, ale budete také klidnější, uvolněnější a prostě mnohem šťastnější!

    Jak se výmluvy zbavit?

    Jestli vás vyhlídka vašeho nového zdravého já oplývajícího štěstím a pyšnícího se sexy boky ještě nepřesvědčila, pak se výmluvy zbavíte jednoduše. Odbijte si svou denní porci sportu hned ráno, celý den se tak udržíte v dobré náladě a plni energie. „Díky procvičení těla po ránu si udržíte tempo po zbytek dne,“ doporučuje Marisa Brunett, certifikovaná atletka působící v Orlandu.

  • „Neodtrhnu se od dětí!“

    ...
    Autor: iStock

    Tady je jednoduchá rada! Cvičte s dětmi! Nic není jednodušší než zdravý pohyb společně s vašimi neunavitelnými ratolestmi. Jděte na procházku, hrajte společně na honěnou, fotbal i badminton. Když jdete s dětmi na hřiště, vezměte si do kabelky švihadlo a skákejte opodál nebo se procházejte kolem hřiště. I drobný pohyb bude zanedlouho znát! Když je venku zima, zabavte se stolním fotbalem, sportovními videohrami, tancem nebo i společnou jógou.

    Jak se výmluvy zbavit?

    Další výmluvy už nepotřebujete! „Když je máma nebo táta více aktivní, dává dobrý příklad zbytku rodiny, učí děti zdravým zvykům a podporuje zdravý životní styl v celé rodině,“ říká psycholožka Christina Recascino, Ph.D. Jiný důvod už nepotřebujete. Žijte zdravě nejen pro sebe, ale i pro své děti.

  • „Cvičení je nuda!“

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Máte problém najít si sport, který by vás zaujal? Nekoukejte na sport jako na povinnost, ale na způsob, jak se jeho prostřednictvím dobře pobavit a vybít! „Na světě existuje sport pro každého,“ říká Recascino. „Cvičení nemusí být vždycky náročné nebo nepříjemné.“ Máte neomezené možnosti. Zábavné může být například házení frisbee, tanec nebo turistika.

    Jak se výmluvy zbavit?

    Jestli to znamená, že si cvičení více užijete, můžete se během něj koukat na televizi, poslouchat hudbu nebo si během jízdy na rotopedu číst knížku. Najděte si sportovního kamaráda, který vás bude motivovat v podobných činnostech, nebo se přidejte do sportovní skupiny, kde můžete každý týden vyzkoušet něco nového.

  • „Prostě nemám chuť cvičit!“

    ...
    Autor: iStock

    Zdravý pohyb a fyzická aktivita jsou lidskou přirozeností a patří stejně jako dýchání mezi základní lidské potřeby. Proto pokud nemáte chuť cvičit, musí existovat něco, co vám v tom brání. Přijďte tomu na kloub! Bolí vás z pohybu klouby? Jděte se jen projít nebo plavat. Vadí vám pot? Cvičte například jógu, u které se příliš nezapotíte. Nebo se stydíte za svou výdrž nebo postavu a raději byste, aby vás nikdo neviděl? Jděte jen na procházku! Chůze je jedním z nejzdravějších pohybů pro lidský organismus!

    Cvičte bez problému v pohodlí domova!

    Video se připravuje ...
    Hezký zadeček a stehna? Tyto cviky zvládnete v obýváku a na gauči! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

    Jak se výmluvy zbavit? 

    Jestli vám chybí motivace ke cvičení, není nic jednoduššího než se naučit pořádně se pochválit! Dávejte si jen jednoduché, snadno dosažitelné cíle a za každý úspěšný krok se patřičně poplácejte po zádech! Chvála je jedna z nejuspokojivějších motivací! Sdílení vašich úspěchů s přáteli nebo i jen přes sociální síť vám také pomůže k lepším výkonům. Pomoci vám může i zdravě zapálený přítel. „Mít sportovního nadšence za přítele vás udrží v dění. Když víte, že vás dnes na tréninku někdo bude očekávat, spíš se odhodláte opět přijít,“ říká psycholog Eric Endlich, Ph.D.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji