Bezlepková dieta: Zbavíte se břicha, i když nemáte celiakii?

Bezlepková dieta: Zbavíte se břicha, i když nemáte celiakii?
9. prosince  2017 
 06:00

Bezlepková strava je nutností pro lidi, kteří trpí celiakií, ovšem zdá se, že i pro další lidi může být dobrou volbou. Odborníci sice tvrdí, že kdo lepek snáší, neměl by ho vypouštět, ale chcete-li rychle a snadno zhubnout, a zvláště pak na břiše, vyzkoušejte bezlepkovou dietu. Jak vařit a péct bez lepku, se dozvíte v nové knize Bez lepku – sladké i slané recepty, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Autorka knihy Lucie Kazdová je máma dvou synů a nápad otevřít si bezlepkovou cukrárnu dostala ve chvíli, kdy jejímu prvorozenému synovi diagnostikovali právě celiakii. Jak sama říká, změnilo to celý jejich život, a zejména pohled na stravování. Bezlepková strava má samozřejmě svoje úskalí – především musíte „vyčistit“ domácnost od všeho, co lepkem zavání. Musíte se vyvarovat všeho, co obsahuje pšenici, ječmen, žito a škroby z nich. Musíte začít číst etikety a složení všech výrobků. Pozor je potřeba dávat i na koření, dochucovadla, šťávy a tak dále.

Běžnou pšeničnou mouku můžete nahradit přirozeně bezlepkovými plodinami, jako jsou například amarant, bramborový škrob, cizrna, hrách, jáhly, kukuřice, pohanka, rýže nebo sója.

Autor: Smart Press

Ovšem má to i svoje výhody. Když vypustíte lepek, snadno zhubnete i o několik kilogramů za měsíc. Jak je to možné? Drtivá většina potravin s lepkem je v základu z mouky, takže koláče, buchty, dorty, sušenky a někdy i uzeniny jsou plné lepku. Když je přestanete jíst, zákonitě začnete hubnout, protože začnete konzumovat více ovoce, zeleniny, luštěnin a zdravých tuků.

Odborníci na bezlepkové stravování tvrdí, že zvláště prospěšná je bezlepková dieta v případě, že se chcete zbavit tuku na břiše. Lepek se totiž ukládá nejraději právě v oblasti břicha.

V knize Bez lepku najdete přes šedesát vyladěných receptů prověřených každodenní praxí autorky. Díky nim budete moct i sami doma uvařit (nebo upéct) třeba bábovku, chléb nebo jablečný závin. A samozřejmě i vánoční cukroví. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku.

Pokud jde o dodržování bezlepkové diety u lidí, kteří s lepkem problémy nemají, odborníci jako například Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny říkají zhruba toto: teoreticky by to na ně nemělo mít žádný kladný vliv, ale zdá se, že existuje skupina lidí, kteří sice nemají prokázanou nesnášenlivost lepku, ale když ho vynechají, cítí se lépe, mají méně zažívacích potíží, případně hubnou. 

Základní recept na linecké těsto bez lepku

Budete potřebovat: 450 g bezlepkové mouky, 50 g bramborového škrobu, špetku xanthanu, 3 vejce, 250 g másla, 120 g moučkového cukru, 1 lžíci vanilkového cukru

Postup: Všechny suroviny zpracujte v tuhé těsto. Máslo použijte změklé a pokrájené na malé kostičky. Těsto dobře propracujte. Před použitím nechte aspoň šedesát minut odpočinout v lednici. Poté vyválejte na pomoučeném válu a použijte podle toho, co chcete upéct. V případě lineckých koleček vykrajujte požadované tvary a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi patnáct minut. Vychladlá kolečka slepte rybízovou marmeládou.

Jakých zlozvyků se musíte zbavit, pokud chcete opravdu zhubnout? Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
4 zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout. • VIDEO: iStock.com/ccmixter.org

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji