Paleo dieta jako z doby kamenné funguje. Ale na tohle si dejte pozor!

Paleo dieta jako z doby kamenné funguje. Ale na tohle si dejte pozor!
4. září  2019 
 06:00

Paleo dieta, kterou mnoho lidí zná jako „dietu z doby kamenné“, má podle odborníků mnohé výhody. Než se do ní pustíte, je dobré vědět, že má i své minusy. Co byste měli o paleo dietě určitě znát, než se do ní pustíte?

 

 

Paleo dieta je založená na jídelníčku lovců-sběračů a odmítá všechny vymoženosti naší moderní doby, jako jsou sladké tyčinky, polotovary, konzervanty nebo instantní polévky.

„Tento způsob stravování eliminuje veškeré nezdravé potraviny, jako jsou mastné chipsy, sladkosti nebo fastfood,“ vysvětluje Roger Adams, zakladatel Eat Right Fitness. „Dokonce ani bílý chléb není považován za součást paleo diety, protože k jeho upečení dříve neexistovaly potřebné nástroje.“

Držení této diety může být ale velmi náročné. Nebuďte překvapení, jestli vám okamžitě nepomůže zbavit se přebytečných kil. Možná právě naopak! Paleo dieta je založená na konzumaci sice zdravých, ale pořád energeticky výživných tuků v podobě masa, vajec nebo třeba avokáda. A stejně tak je to s cukry! Velké množství ovoce je sice zdravé, ale zhubnout vám příliš nepomůže!

 

Co jíst při paleo dietě

Základem jídelníčku je maso, vejce a ryby a přednost mají také tuky. Maso volte raději červené, ale kvalitní! Rozhodně byste se neměli omezit na uzeniny. Také tuky mají v této dietě přednost, ovšem ne ty rostlinné. Můžete si tedy dát máslo, sádlo, avokádo a ořechy. Obiloviny jsou při paleo dietě zakázány, stejně jako luštěniny.  Z ovoce volte hlavně bobule  jahody, borůvky, maliny. Zeleninu si dopřávejte ke každému jídlu.

 

Na co si dát při paleo dietě pozor?

I v tomto jídelníčku, má-li být redukční, je tedy důležité kontrolovat množství kalorií, které přijímáte, což je základ snižování hmotnosti. Proto je nutné kontrolovat své porce a počítat kalorie. Většina lidí, kteří drží tuto dietu, navíc zná jen velice málo receptů a surovin a nejsou ochotni zkoušet nové suroviny nebo kombinace chutí. Možná se budete se stejným problémem potýkat i vy! Většina paleo jídel totiž představuje maso s porcí zeleniny. Mnozí lidé si to však zjednodušují a zvýší například spotřebu masa včetně uzenin (což je samo o sobě špatně) a na zeleninu tolik nehledí. 

Paleo dieta také nepodporuje konzumaci nám zcela přirozených surovin, jako jsou například mléko a mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny nebo brambory, a tak se může zdát, že nám opravdu moc variant nezbývá. Ztráta nadšení a chuti k dodržování zdravého jídelníčku bývá jednou z hlavních příčin, proč lidé u tohoto typu diety většinou nevydrží.

I když je paleo dieta díky masu a zelenině bohatá na bílkoviny a vlákninu, může postrádat vápník a vitamin D, což je zapříčiněno právě vyloučením mléčných výrobků. Nedostatek vápníku může časem oslabit kosti i imunitní systém. Ujistěte se proto raději, že jste se zásobovali surovinami schválenými "našimi předky". Jezte brokolici, mandle a listovou zeleninu, to vše je bohaté na vápník.

I vitamin D je jedna z velice potřebných látek našeho těla, je potřebný právě k tomu, aby dobře zpracovalo vápník. Právě vitamin D ale mnoho lidí, ať už dodržující paleo dietu, nebo ne, postrádá. Proto i když během zimy slunce málokdy vysvitne, můžete vitamin D najít v mastných rybách nebo houbách.

 

Co na paleo dietu říká výživový poradce Petr Havlíček?

Základem u Paleo Diet jsou maso, ryby, vejce, zelenina, ovoce, ořechy, semena, byliny, koření, zdravé tuky a oleje. Naopak je třeba vyřadit všechny zpracované potraviny, cukr, sladké nápoje, obiloviny, většinu mléčných výrobků, luštěniny, umělá sladidla, rostlinné oleje a margaríny. V současné době klinické důkazy potvrzují, že stravování dle zásad Paleo Diet a při správně sestaveném jídelníčku zlepšuje zdraví a vede i k úbytku hmotnosti (pokud samozřejmě „nepřežereme“ svoji energetickou spotřebu).

Je třeba ale stejně jako u Clean Diet počítat s vyšší náročností na čas při nákupu a přípravě jídel (ale zdraví za takovou „oběť“ rozhodně stojí). Paleo Diet ale rozhodně nemusí vyhovovat všem, potencionální zdravotní riziko je možno pro některé spatřovat i ve vyšší konzumaci masa.

 

Víte o tom, že paleo dietu si oblíbila také slavná herečka Jessica Biel? O tom, jak vypadá její jídelníček a jak hubnou další slavné ženy, se dočtete v nejnovějším čísle magazínu Blesk pro ženy, které koupíte v novinových stáncích nebo jednoduše ZDE >>>

 

Titulka BPŽ 36
Autor: archiv

Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji