Zhubnout bez cvičení? Jde to! V čem spočívá trik?

  • Zhubnout bez cvičení? Jde to! V čem spočívá trik?
    23. listopadu  2017 
     06:00

    Toužíte po štíhlé sexy postavě, ale na cvičení nemáte ani čas, ani náladu? Zhubnout bez cvičení se dá! Je to ale náročnější a úspěch není zaručen. Pokud tomu ale i tak chcete dát šanci, známe způsob, jak na to!

  • Co je hubnutí?

    ...
    Autor: istock.com

    Hubnutí je jednoduchá matematická rovnice. Pokud se chceme zbavit přebytečného tuku, musí být výdej energie větší než její příjem. Toho snadno docílíme právě sportem. Pokud se ale jakéhokoliv pohybu bojíme jako čert kříže, potřebujeme snížit příjem kalorií! „Zhubnout se dá skutečně extrémně, a to v důsledku plné hladovky. Za týden sedm osm kilogramů. Ale to není zdravé, a navíc je takřka nemožné sníženou váhu udržet,“ vysvětluje obezitolog a přednosta III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze profesor Štěpán Svačina. Hladovění není řešení, proto je nutné náš jídelníček bedlivě prozkoumat.

  • Jídelníček

    ...
    Autor: iStock

    Hubnutí bez pohybu skutečně není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Základem je váš jídelníček! Ten musí být striktně nízkokalorický. Protože výdej energie je minimální, měli byste si pomocí výpočtu bazálního metabolismu (BMR) vytvořit alespoň představu o tom, kolik vaše tělo spotřebuje energie pro základní životní funkce. Díky výsledku budete znát množství kalorií, které můžete denně přijmout, aby se vaše váha nezvyšovala.

    Výpočet proveďte podle tohoto vzorce:

    BMR (ženy) = 655,0955 + (9,5634 × váha v kg) + (1,8496 × výška v cm) - (4,6756 × věk v letech)

    BMR (muži) = 66,473 + (13,7516 × váha v kg) + (5,0033 × výška v cm) - (6,755 × věk v letech)

  • Svaly

    ...
    Autor: istock.com

    Při správném a zdravém hubnutí v těle dochází k úbytku tuku, ale ne svalové hmoty. Pokud nemáte při dietě chuť cvičit, vaše tělo přichází o svalovou hmotu. Mohlo by se vám tedy stát, že po úmorném úsilí zbavit se nadváhy nakonec se svou postavou nebudete spokojeni. Místo vytouženého těla na vás totiž svaly budou jen viset. „Při hubnutí samotnou nízkoenergetickou dietou totiž není možné dosáhnout pevnosti postavy a zlepšení fyzické zdatnosti. Hrozí i úbytek svalů,“ upozorňuje výživová expertka Katarína Skybová z Institutu Kompliment. „Cvičení redukci a výdej energie podporuje. Proto by vždy mělo být součástí redukčního režimu."

  • Bílkoviny

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jestli vás ani to nepřesvědčilo o tom, že je potřeba šupajdit do posilovny, tak dávejte skutečně pozor na to, co jíte. Nezapomínejte do svého jídelníčku zařadit bílkoviny. Díky bílkovinám bude svalová hmota ubývat pomaleji. Denně je nutné sníst alespoň 1 gram bílkovin na kilogram vaší hmotnosti. Vedle tvorby svalové hmoty bílkoviny umějí i zabránit prudkému zpomalování metabolismu a dají vám pocit sytosti.

    Kde najdeme bílkoviny?

    Video se připravuje ...
    Jizerská 50: Proč je nutné jíst bílkoviny, pokud chcete zhubnout? • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Další nezbytné živiny

    ...
    Autor: iStock.com

    Přestože se během redukčního jídelníčku vyhýbáte zbytečným cukrům i tukům, vaše strava by měla obsahovat 40 procent sacharidů, 30 procent tuků i 30 procent bílkovin. Jídelníček se neobejde ani bez dalších důležitých živin, jako je vláknina, a bez dalších vitaminů a minerálů. Jídelníček při hubnutí bez cvičení by měl obsahovat dostatek zeleniny a ovoce, nízkotučné mléčné výrobky, drůbeží maso, ryby, luštěniny, celozrnné pečivo, rýži, oříšky a semínka.

    Součástí každého jídla by měla být velká porce zeleniny. Po ní totiž nepřiberete ani deko, přesto je ale velkým zdrojem vlákniny, vitaminů a antioxidantů. Důležitý je také pitný režim, díky němuž podpoříte hubnutí, zrychlíte metabolismus a zbavíte tělo škodlivých látek.

  • Jojo efekt

    ...
    Autor: istockphoto.com

    Velkým rizikem při hubnutí bez potřebného pohybu je takzvaný jojo efekt. Náročná dieta totiž vyžaduje pevnou vůli, a pokud hubnutí nepodporujeme pravidelným pohybem, nemáme možnost občas si zahřešit, a tak s extrémní dietou máme pocit, že strádáme. Často se pak uchýlíme zpět k zažitým stravovacím zlozvykům. „K jojo efektu, tedy návratu na původní hmotnost po třeba několikaměsíční dietě, dojde právě v okamžiku, kdy člověk nemá pevnou vůli a nedokáže si hmotnost udržet. Prostě v určité fázi ho hubnutí přestane bavit,“ říká Prof. Štěpán Svačina.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji