Nový druh avokáda bez tuku je dietním hitem. Je na hubnutí lepší než klasické?

Nový druh avokáda bez tuku je dietním hitem. Je na hubnutí lepší než klasické?
1. listopadu  2017 
 06:00

Avokádo je superhitem posledních měsíců. Jí se na všechny možné způsoby a navzdory vysokému obsahu tuku se doporučuje i při redukčních dietách. A teď je na světě i nový druh tohoto ovoce s mnohem menším obsahem tuku. Proč je avokádo tak super, že ho všichni chtějí jíst?

V čem je avokádo tak zdravé? Reguluje cholesterol v těle a snižuje krevní tlak. Jeho konzumace se doporučuje i při nervových onemocněních, při problémech s játry i při zánětech močových cest.

Lékařský výzkum prokázal, že lidé, kteří denně snědli alespoň půlku avokáda, vážili na konci testu o 7 kilogramů méně než lidé, kteří do stravy toto ovoce nezařadili. Ale jak je to možné?

Jedním z možných vysvětlení je, že se při konzumaci avokáda cítíte plní díky zdravému mononenasycenému tuku (mastným kyselinám). Další výzkumy totiž prokázaly, že přidání avokáda do pravidelně konzumovaných jídel zvýšilo výživovou hodnotu daného pokrmu. U těchto lidí také došlo ke snížení pocitu hladu, cítili se sytí a plní. Zdá se tedy, že toto „zázračné“ ovoce nám může bránit i v přejídání.

Navíc si už brzy budete moct pochutnat na superdietním avokádu. Nová odrůda, kterou  prodává španělská potravinářská společnost Isla Bonita, obsahuje o 30 procent méně tuku než tradiční avokádo. Avšak nějaké konkrétnější zprávy o pěstitelské technice zmiňovaná společnost neposkytla. Bohužel nová odrůda je k dispozici zatím pouze ve Španělsku.

Další zdravotní přínosy a obsahy živin avokáda najdete na mojezdravi.cz.



Autor: Daniel Mareš

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji