Dýně jsou skvělé na hubnutí! Jak vám s ním pomohou?

Dýně jsou skvělé na hubnutí! Jak vám s ním pomohou?
25. října  2017 
 06:00

Blíží se Halloween a dýně jsou všude. Možná už jich máte plné zuby, ale to by byla chyba. To, co vám dá dýně, budete těžko dostávat z jiných druhů zeleniny. A při dietě je neocenitelným pomocníkem. Navíc když ji umíte upravit, opravdu dobře chutná.

Dýni tvoří z větší části voda a dále pak vláknina. „Ta je úžasná v tom, že pomáhá trávení. Vedle toho v této zelenině najdeme i řadu pro naše tělo důležitých vitaminů. Obsahuje zejména vitaminy B1, B2 a C. Také jsou v ní minerály, jako jsou hořčík, draslík či železo,“ uvádí lékařka Lucie Nováková s tím, že dýně je vlastně takový životabudič.

Dalším plusem je podle Novákové i to, že dýně pomáhá odbourávat tuky: „Tohle je celkem známá věc. V dýni totiž najdeme enzym, který v našem organismu pomáhá štěpit tuky (lipolytický enzym). Není divu, že se oblíbená zelenina používá pro různé diety.“

„Skvělá je i pro lidi, kteří mají problém například s ledvinami. Pomáhá je totiž proplachovat,“ upozorňuje lékařka.  Dýně obsahuje řadu bílkovin a zejména omlazující kyselinu nukleovou. Látky v ní obsažené obecně klidní nervy, pomáhají lidem s kardiovaskulárními problémy, prospívají správnému fungování slinivky a obecně také platí, že dýně je močopudná. „Pomáhá také při revmatismu, cukrovce a dně a celkově posiluje náš imunitní systém,“ popisuje odbornice.

Další zdravotní přínosy a druhy dýní najdete na Mojezdravi.cz.

Autor: Daniel Mareš

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji