Nedržte diety! Změňte několik jednoduchých věcí a kila budou mizet

  • Nedržte diety! Změňte několik jednoduchých věcí a kila budou mizet
    19. října  2017 
     06:00

    Už nemusíte zkoušet další dietu, abyste se přesvědčili o tom, že většinou nefungují! Vzdejte to a raději se naučte žít tak, že ani nebudete vědět, jestli dietu držíte. Pokud se vám podaří dodržet tyto kroky, přijmete zdravý životní styl za vlastní a ke svému starému mlsavému já se už nebudete chtít nikdy vrátit.

  • Přizpůsobte svou domácnost!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Možná se vám to bude zdát hloupé, ale určité kroky vám půjdou snáz, pokud to vezmete pořádně od podlahy! Vyházejte veškeré jídlo, které doma máte, a vymyjte spíž, poličky, ledničku i mrazák od svého nezdravého já. Zbavte se všech sladkostí, zásob mražených pizz, instantních polévek a plechovek s polotovary. Je zapotřebí udělat prostor pro nové já! Zásobte svou čistou a voňavou komůrku celozrnnými ovesnými vločkami, luštěninami, semínky, ořechy a rýžovými krekry. Tak a kuchyň je připravená! Co ale vaše jídelna? Pokud jste zvyklí stolovat na gauči u televize, měli byste zavítat do obchoďáku s nábytkem a pořídit si alespoň malý jídelní stůl. Bez správného stolování není správná výživa!

  • Jděte nakupovat!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Toto nové pravidlo si pořádně zapamatujte! Nyní až do konce života bude nákupní košík obsahovat vždy polovinu ovoce a zeleniny. Zbytek jsou bílkoviny v podobě masa, šunek, jogurtů nebo vajec. Tuky, které jsou schované v sýrech a olejích. A sacharidy ve vícezrnném pečivu a v přílohách. Zásobujte se také trvanlivými potravinami, mraženou zeleninou, celozrnnými těstovinami a hrubozrnnou rýží.

    Jak si vybrat dietní potraviny podle etiket i bez nich!

    Video se připravuje ...
    Jak se vyznat v nabídce obchodů, když držíte dietu • VIDEO: Tereza Kovářová/úvodní foto Shutterstock

  • Udělejte si čas na snídani!

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Nemáte čas pro sebe? Přivstaňte si a dopřejte si rychlou, zdravou a výživnou snídani u ranních zpráv nebo oblíbené knihy. Dobře se nasnídáte a příjemně naladíte na zbytek dne. Snídaně by se měla skládat převážně ze zdrojů vlákniny, sacharidů a bílkovin. Ideální tedy jsou jogurt s čerstvým ovocem nebo celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou a zeleninou. Snídaně by vás měla zasytit na celé dopoledne, proto je vynechávání snídaně velice nezdravé.

  • Začněte se hýbat!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Existují diety, které vám slibují, že zhubnete, když ze svého jídelníčku vyřadíte určité suroviny. Pokud ale chcete trvale zhubnout a vyhnout se jojo efektu, je třeba začít se hýbat! Není to tak těžké, jak si myslíte! Pokud totiž překonáte začátky, kdy se do pohybu musíte nutit, vybudujete si na pohybu pozitivní závislost. Sport je totiž návykový! Během pohybu se do krve uvolňuje endorfin, známý jako hormon štěstí. Až se vaše tělo naučí chápat spojitost mezi zdravým pohybem a následným pocitem štěstí, nebudete chtít se sportem přestat!

  • Vyhněte se zbytečným kaloriím!

    ...
    Autor: Shutterstock.comterstock.com

    Nemusíte držet dietu, abyste snížili svůj příjem kalorií. Stačí se jen vyhýbat prázdným kaloriím. Vždyť sami dobře víte, co byste neměli mlsat! Čokoládové tyčinky a sušenky vyměňte za celozrnné musli tyčinky. Slazené nápoje a limonády nahraďte zeleným čajem. A místo klobásek, salámů a paštik si dopřejte libovou šunku nebo sušené maso. Vše se snažte nahradit tak, aby vám vaše oblíbené potraviny nechyběly, ale naopak! Časem si snadno zvyknete na kvalitnější a zdravější varianty toho, co máte rádi.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji