Denní jídelníček pro každého, kdo má nadváhu a pracuje v kanceláři

Denní jídelníček pro každého, kdo má nadváhu a pracuje v kanceláři
7. října  2017 
 06:00

Chcete zhubnout a marně přemýšlíte, jakou dietu zvolit? Francouzský lékař a odborník na výživu Patrick-Pierre Sabatier napsal přehled všech existujících redukčních diet, roztřídil je a ukázal, v čem jsou jejich klady a zápory. V knize Kniha o všech dietách najdete unikátní návod, jak si vybrat tu pravou!

Když si zadáte do vyhledávače spojení „redukční dieta“, kolik myslíte, že vám vyjede odkazů? Přes sto padesát tři tisíce! Podle autora knihy Patricka-Pierra Sabatiera přitom existuje zhruba deset diet, které umožňují skutečně zhubnout bez opětovného přibírání na váze. Dozvíte se, jaký typ jedlíka jste, zda preferujete tučné, sladké, nebo slané nebo jestli jíte častěji doma, nebo venku... Podrobně v knize autor odhaluje principy pošetilých a nebezpečných diet, jako jsou paleo dieta, hollywoodská dieta, tukožroutská, makrobiotická či dieta podle typu povahy. Přitom stačí jen trochu víc myslet.

Kniha o všech dietách
Autor: Motto

Nejlepší dieta proto není ta, která vede ke snížení váhy, ale ta, která přináší trvalý efekt. „Dieta, která nezahrnuje zásadní změnu stravovacích návyků, nevede k trvalému zachování váhy. Pokud k tomu ještě přidáme požadavek, aby dieta nepoškozovala zdraví, zachovávala svalovou hmotu a dodávala všechny potřebné živiny, seznam vhodných diet se výrazně zkrátí,“ tvrdí Patrick-Pierre Sabatier.

Podle něj si musíte položit základních pět otázek, než si dietu vyberete: Nedochází při ní ke ztrátě svalové hmoty (dodává kvalitní bílkoviny)? Má dostatečnou nutriční hodnotu? Obsahuje sacharidy? Jsou v ní mléčné výrobky, ovoce, zelenina, trocha oleje a dostatek vody? Naučí mě dieta něco, co může změnit mé stravovací návyky? Jinými slovy – umožňuje pozdější návrat k normálnímu stravování?

 

Příklad redukční diety pro ženu, která pracuje v kanceláři

Je určená lidem s vysokou nadváhou, aktivním začátečníkům a všem těm, kteří se málo hýbou a mají sedavý způsob života. Příklad jídelníčku pro ženu – 33 let, výška 158 cm, váha 75 kg, BMI = 29 %, sedavý způsob života:

Snídaně: 50 g celozrnného chleba, 12,5 g másla nebo margarínu, 80 ml pomerančové šťávy, 1 vejce naměkko, 1 bílý netučný jogurt, 1 lžička medu nebo zavařeniny, káva nebo čaj v libovolném množství, v případě nutnosti netučné mléko

Oběd: 150 g masa, ryb nebo drůbeže připravovaných bez tuku, 250 g zeleniny, 200 g netučného tvarohu a v případě nutnosti aspartam, 150 g čerstvého ovoce nebo 1 kus kompotovaného ovoce

Svačina: 150 g čerstvého ovoce nebo 1 kus kompotovaného ovoce, 1 netučný bílý jogurt

Večeře: 1 velký talíř nebo miska pórkovo-bramborové polévky, 100 g mletého steaku nebo kuřecích prsíček nebo ryby, 1 bílý jogurt

 

Kterých deset superpotravin vám při hubnutí pomůže? Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Deset superpotravin, které vám pomohou při hubnutí. • VIDEO: Markéta Tošnarová/mojezdravi.cz

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji