Nedopnete kalhoty? Dopřejte si polévkový detox!

Nedopnete kalhoty? Dopřejte si polévkový detox!
30. září  2017 
 06:00

Cítíte se unavení, bolí vás hlava nebo nemůžete zhubnout? Nebo si chcete dopřát očistu, ale popíjení čerstvě vylisovaných šťáv vám nesedí? Je tu řešení! Zkuste revoluční detoxikaci pomocí teplých polévek, která je právě teď na podzim naprosto nejlepší! Podrobnosti najdete v knize Polévkový detox autorek Angely Blatteisové a Vivienne Vellaové, kterou vydalo nakladatelství Jota.

Co se v knize dozvíte? Především všechno o očistě, která vychází z tradic čínské a ajurvédské medicíny a s úspěchem ji doporučují i mnozí lékaři. Získáte informace o tom, jaké potraviny způsobují překyselení, co jíst, co raději vynechat, a také to, jak naše tělo funguje a jak ho zbavit nežádoucích toxinů. To všechno pomocí polévek.

 

Proč právě polévka? Zkrátka proto, že polévka je považovaná za obvyklý blahodárný pokrm ve většině lidských společenství. Polévka je jídlo, které usnadňuje vstřebávání živin a pomáhá organismu, aby si nejen odpočinul, ale taky shromáždil síly k léčení a regeneraci. Proto tekuté diety a polévky tvoří stravovací alternativy v nemocnicích a lázeňských zařízeních na celém světě! Polévka je prostě grunt!

Autor: Jota

 

Proč je jíst? Protože jde o jednoduchý způsob, jak do těla dostanete spoustu zeleniny. Odpadá nutnost žvýkání a dostanou se k vám všechny potřebné živiny. Poskytnou vám taky mnohem víc živin, než byste tělu dodali za běžných okolností. Zaručeně jde taky o dávku plnou vlákniny a vaše tělo k hubnutí (a nejen jemu) vlákninu potřebuje jako sůl! Polévky jsou zásadotvorné, takže jsou zdravější i pro vaše klouby, tkáně, orgány i krev. Jsou nabité enzymy, což jsou bílkoviny, které jsou důležité hlavně při trávení a pomáhají tělu rozložit zkonzumovanou potravu na menší a stravitelnější části. Dodají vám skutečné vitaminy a domácí polévky jsou co do obsahu vitaminů nepřekonatelné. No, a je to také jídlo pro krásu. Díky nim oddálíte stárnutí a budete vypadat líp.

V knize najdete 50 zajímavých a chutných receptů, naučíte se, jak vyživit a zároveň vyčistit tělo pomocí polévek v novém kabátě, a osvojíte si několik základních „superpotravin“, které dají polévkám nový rozměr.

 

Polévka z pečené dýně

Dýně jsou všude kolem, tak z nich připravte tuhle zázračnou polévku. Můžete použít jakýkoli druh dýně.

Budete potřebovat (na 4-6 porcí): asi 900 gramů máslové dýně, rozkrojené na polovinu a zbavené zrníček, 450 g žaludové dýně, rozkrojené na polovinu a zbavené zrníček, 2 lžičky soli, 1 lžičku pepře, 3 stroužky česneku, 2 střední šalotky, ½ šálku mandlového mléka, 4 šálky zeleninového vývaru (z pečené zeleniny nebo kupovaného s nízkým obsahem soli), 1 polévkovou lžíci sušeného tymiánu, extra panenský olivový olej

Postup: Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem. Dýňovou dužinu potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a položte na plech rozkrojenou částí dolů. Pečte 20 minut, nebo dokud nezměkne. Pak ji nechte vychladnout. Dýni vydlabejte ze slupky a vložte do mixéru. Přidejte česnek, šalotku a mandlové mléko. Dohladka mixujte 1 – 2 minuty. Rozmixovanou dýni dejte spolu s vývarem do středně velkého hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a pozvolna vařte 15 minut. Přidejte tymián a zbylou sůl s pepřem, vařte dál, dokud se nezjemní chuť šalotky a česneku (asi deset minut). Ihned podávejte.

 

Chcete ještě jiný recept na dýňovou polévku? Podívejte se na VIDEO, takhle ji vaří šéfkuchař Radek David:

Video se připravuje ...
Dokonalá dýňová polévka podle šéfkuchaře Radka Davida • VIDEO: Adam Balažovič

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji