Jak poznáte, že cvičíte moc a škodíte si, místo abyste hubli?

Video se připravuje ...

Domácí posilování: nejlepší cviky na posílení břišních svalů

13. září  2017 
 06:00

Snažíte se být ve formě, cvičíte do úmoru, ale místo přívalů energie a shozených kil jste jen unavená. Přesto nemůžete spát a celkově se necítíte vůbec dobře. Možná cvičíte příliš. Jak poznáte, že toho má vaše tělo dost?

Znají to i trénovaní sportovci. Existuje hranice, za kterou už výkon nestoupá, naopak klesá. Ta je samozřejmě u každého člověka jiná, záleží na výkonnosti, zdravotním stavu a fyzické zdatnosti. Příznaky „přetočení tachometru“ jsou však u všech stejné. Kromě toho, že je vám špatně, hrozí také velké nebezpečí poranění. 

„Při vyčerpání fyzických sil ochabuje pozornost, hrozí rezignace na správnou techniku provádění pohybů a tím pádem roste nebezpečí poranění. Kumulace fyzické a psychické zátěže může vést ke stavům podrážděnosti, skleslosti až k depresím, zvlášť přidá-li se nedostatečná výživa,“ říká Jan Větrovský, profesionální trenér a provozovatel Centra zdravého pohybu v Poděbradech.

Jak poznáte přetížení? Projeví se pocitem celkového vyčerpání, nespavostí, nebo naopak stálou ospalostí, zvýšením ranní klidové tepové frekvence o pět a více tepů za minutu, pomalejším návratem tepové frekvence z vyšších hodnot při cvičení k normálu, nepravidelnostmi v srdečním rytmu či zvýšením hladiny kreatinkinázy a močoviny v krvi (což zjistíte jen biochemickým vyšetřením krve) v důsledku intenzivního odbourávání bílkovin.

Jak si s tímto stavem poradit a proč byste neměla cvičit ani s obyčejnou rýmou, se dočtete v článku na mojezdraví.cz.

Autor: Dita Váchová/Moje zdraví

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji