Pravda o dietách? Tyhle raději nikdy nezkoušejte!

  • Pravda o dietách? Tyhle raději nikdy nezkoušejte!
    7. září  2017 
     06:00

    Vyzkoušeli jste už mnoho diet, a s žádnou jste nebyli spokojení? Vyhýbáte se svým nejoblíbenějším pokrmům, ale kila stejně nejdou dolů? Uvažujete o tom, že teď vyzkoušíte nějakou skutečně radikální? Raději zadržte.

  • Dieta je sprosté slovo

    ...
    Autor: shutterstock.com
     

    Když se řekne dieta, většině žen přeběhne mráz po zádech. Dokonce i někteří odborníci se slovu dieta vyhýbají. Jeden americký trenér je proslulý tím, jak moc ho slovo dieta dokáže rozčílit. V angličtině (diet) totiž obsahuje kořen slova die, tedy zemřít, a proto nahání ještě větší strach.

    Odborníci používají termín „zdravý životní styl“, který je rozhodně příhodnější. Trápení se dietami totiž mnoho výživových poradců považuje za zbytečné, a proto doporučují svým klientům změnit způsob života úplně od základu.

  • Dieta na několik měsíců

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud držíte dietu, která slibuje zaručené výsledky do několika měsíců, pak nastražte uši. Dočasné diety mívají vždy dočasný efekt. Dieta může slibovat úbytek váhy po nějaké době, strava by měla být ale natolik pestrá, že byste ji teoreticky měli být schopní dodržovat po zbytek života. Diety, které zakazují určité suroviny, maso, ovoce, sýry nebo dokonce i veškeré mléčné výrobky, jsou tedy v obávaném hledáčku všech odborníků. Redukční dieta by měla obsahovat veškeré potřebné živiny, a proto je ideální strava naopak velice pestrá.

  • Hubnout se má pomalu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dokážete si představit, jak byste ublížili svému tělu, pokud byste za týden zhubli 5 kilogramů? Diety, které slibují nemožné výsledky, často končí jojo efektem. Změna životního stylu je celoživotní proces, během kterého se odnaučujeme zaběhlé zlozvyky a učíme se zdravým návykům. To vše vyžaduje spoustu času a mnohdy nemůžeme ani počítat s úspěchem hned napoprvé.

    Těchto zlozvyků se zbavte, pokud chcete konečně zhubnout!

    Video se připravuje ...
    4 zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.com/ccmixter.org

  • Hubnutí není procházka růžovým sadem

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Diety, které slibují snadný průběh bez potíží a námahy, jsou podezřelé už samy od sebe! Hubnutí není snadné. Dodržování nových stravovacích pravidel vyžaduje silnou vůli, sebekontrolu a trpělivost. I dietám, které slibují, že vás jedním grepem k snídani zbaví přebytečných kil, se můžete rovnou vyhnout. Ke každému spalování kalorií je zapotřebí nejen zdravě jíst, ale dostatečně se hýbat.

  • Hladovka není dieta

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Odradit by vás měla také dieta, která vás nabádá k nejedení. Nemůžete přeci chroupat mrkev, jíst zeleninové saláty a popíjet odšťavenou červenou řepu do nekonečna. Právě v momentě, kdy se vrátíte do starých kolejí, naberete dvakrát více hmoty, než jste původně toužili shodit. Dávejte si dosažitelné cíle. Pokud víte, že se nedokážete zbavit pečiva, vyhledejte celozrnné chlebíčky. Nebo pokud jsou sladké dobroty vaše slabá stránka, zásobujte se šťavnatým ovocem. Naučte se jíst zdravě tak, abyste se ke svému starému nezdravému jídelníčku už nikdy nemuseli vrátit.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji