Aby ženy hubly stejně snadno jako muži: Co pro to musí udělat?

  • Aby ženy hubly stejně snadno jako muži: Co pro to musí udělat?
    6. září  2017 
     06:00

    Všimli jste si někdy, že když se rozhodne hubnout muž, jdou kila dolů jaksi rychleji a s menší námahou? Někdy stačí, když přestane pít pivo a prvních pět kilogramů je pryč. Oproti tomu se ženy až nesmyslně trápí dietami bez velkého efektu. Je to dáno jak stavbou těla, tak několika výhodami, kterými muži disponují. Prozradíme vám, jaké to jsou a jak je získat.

  • První výhoda – svaly

    Muži spalují rychleji kalorie díky svalům. Na co se ženy "nadřou", na to mužům stačí sedět
    Autor: iStock.com

    V teorii, tedy informovanosti o nutričních hodnotách potravin, optimální skladbě jídelníčku a správných stravovacích návycích, se muži nemohou ženám vyrovnat. Jakmile však dojde na praxi, mají v boji s kilogramy oproti ženám mnohé výhody. První z nich je odlišné složení těla. To mužské je tvořeno větším podílem svalové hmoty a menším procentem tuku. Díky tomu muži spalují více energie než ženy, a to hlavně v klidu.

    „Obecně kilo svalů spaluje více než kilo ‚sádla‘. Štíhlí muži s asi 15 procenty tělesného tuku sice mají při stejné fyzické aktivitě jen nepatrně vyšší energetický výdej než štíhlé ženy s přibližně 20 procenty tuku a lehčími kostmi ve srovnání s muži. Vztaženo na kilogram váhy však muži vydávají více energie v klidu,“ upřesňuje MUDr. Jiří Radvanský z Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol v Praze.

    Chcete zhubnout? Zbavte se zlozvyků podle následujícího videa.

    Video se připravuje ...
    Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

  • Druhá výhoda – vytrvalost


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Druhou výhodou je větší vytrvalostní výdrž – muži dokáží vydávat energii po delší časový úsek bez pocitu únavy. Na další mužskou výhodu při shazování kil upozorňuje psychoterapeutka Mgr. Jana Březinová: „Muži mají hubnutí snazší, protože ho neprožívají tak závažně. Odhodlat se k němu jim sice trvá déle než ženám, ale jakmile se rozhodnou, mají vůli nový režim dodržovat, ať už jde o změnu jídelníčku nebo sportovní aktivity. Proto nepodstupují takové peripetie se stále novými dietami jako ženy.“

    Ženy na rozdíl od mužů mívají s dietami všeho druhu bohaté zkušenosti, mnohdy s nimi začínají již na prahu puberty. A to je velký problém! „Opakované pokusy o zhubnutí pomocí krátkodobých diet sice zpočátku vedou k rychlému úbytku kil, ale často končí jo-jo efektem. Navíc si organismus na nízký energetický příjem zvykne a snižuje svou klidovou spotřebu energie. Každý další pokus o zeštíhlení je proto obtížnější,“ vysvětluje nutriční specialista RNDr. Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy a Laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM v Praze.


    Chcete vědět, jak to udělat, aby vám šla kila dolů stejně rychle jako mužům? Čtěte na mojezdravi.cz

     

/
Autor: redakce Moje zdraví

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji