Proč naše tělo zadržuje vodu? Tipy, jak se problému zbavit

  • Proč naše tělo zadržuje vodu? Tipy, jak se problému zbavit
    31. srpna  2017 
     06:00

    Trápíte se nadbytečnými kilogramy, a přitom dodržujete všechna dietní doporučení? Možná nejsou na vině tak úplně tukové polštářky jako spíš fakt, že vaše tělo zadržuje vodu. Jak problém rozeznat a co vám pomůže se vody zbavit?

  • Zjistěte, co se skrývá pod kůží

    ...
    Autor: istockphoto.com

    Většina dietetických poraden nabízí možnost rozboru vaší hmotnosti. Nebojte se proto navštívit odborníka, abyste mohli s jistotou zjistit, kde je zakopaný pes. Pokud se ale raději vážíte doma v soukromí, můžete si pořídit chytrou váhu, která provede rozbor za vás. Podobné váhy dnes stojí od jednoho až ke třem tisícům, takže se nemusíte obávat, že za ni odevzdáte celou svou výplatu. Chytrá váha rozpozná nejen vaši finální hmotnost, ale také poměr tuku, vody, svalů a kostí. Ideální podíl vody by měl představovat čtyřicet až pětašedesát procent celkové hmotnosti.

    Zadržujete v těle vodu, nebo je to tuk?

    Video se připravuje ...
    Zadržujete v těle vodu, nebo jsou to tuky? Víme, jak to poznat! • VIDEO: Adam Balažovič

  • Kdy byste se neměla vážit?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ženské tělo má tendenci se zavodňovat pravidelně. Je tomu tak především v době před a během menstruace. Během cyklu se ženské tělo přirozeně zavodňuje, a proto nepanikařte, když se na váze objeví nějaké to kilo navíc. Hormony si s vaším tělem jednoduše pohrávají, a se zadržováním vody v těle proto můžete mít problémy i během menopauzy nebo například užívání hormonální antikoncepce.

  • Méně solte

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V pohádce Byl jednou jeden král sice Jan Werich (nakonec) tvrdí, že sůl je nad zlato, náš život není ale vždycky pohádka. Sodík v těle drží vodu, a tím dochází k navýšení krevního tlaku. Nadbytek sodíku znemožňuje přirozené zbavování se odpadních látek z těla. Se solí byste se měli proto naučit zacházet opatrně. Jídlo raději dochuťte zdravějšími čerstvými bylinkami nebo běžným kořením, je to lepší než nad ním máchat slánkou soli. Nezvyklá chuť jídel vám možná na začatku bude připadat mdlá, časem si ale zvyknete a přesolená jídla se vám začnou protivit. Naučíte-li se šetřit solí, pomůžete tím tak sobě i svým dětem k zdravějšímu životnímu stylu.

    Sůl je i tam, kde bychom ji nečekali!

    Video se připravuje ...
    Které potraviny obsahují nadbytek soli a pro děti se nehodí?

  • Vyhněte se těmto potravinám

    ..
    Autor: iStock.com

    Podle Světové zdravotnické organizace je pro tělo přijatelných pouhých pět gramů sodíku denně. Nadbytečným množstvím sodíku přetěžujeme ledviny, které nezvládají sodík odplavit z těla ven. Sůl se bohužel neskrývá jen ve vaší kuchyňské slánce, je dobře schovaná i v potravinách, kterým byste se nyní měli naučit vyhýbat. Vzdejte se používání dochucovadel a umělých bujonů. Nadbytek sodíku obsahují také uzeniny, paštiky, sýry, především balkánský sýr, konzervované potraviny, dresinky, většina jídel z fast foodů a samozřejmě chipsy a solené oříšky.

  • Jezte zdravě

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Začnete-li se vyhýbat soleným a mastným jídlům, přirozeně si budete vybírat zdravé a čerstvé alternativy. Díky objevování nových surovin budete jíst zdravě a pestře. Vyzkoušejte také ovoce a zeleninu, které mají diuretické účinky, díky nimž se tělo zbaví přebytku vody. Zásobujte ledničku citronem, lilkem, melounem, zelím, chřestem a červenou řepou. V rámci zdravého stravování se vyhýbejte také rafinovaným cukrům, škrobu a tuku.

  • Pijte vodu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Obecně se tvrdí, že člověk by měl během dne vypít minimálně dva až tři litry vody. Přesněji si můžete spočítat, že na každý kilogram hmotnosti by mělo přijít pětadvacet mililitrů čisté vody. Pijte neslazenou vodu bez bublinek, bez barviv a konzervantů. Přečtěte si etiketu na lahvi s vodou, sodík je obsažen i v některých minerálních vodách.

  • Proč ještě může tělo zadržovat vodu?

    ...
    Autor: iStock

    Nezdravý životní styl nemusí být vždy důvodem, proč vaše tělo zadržuje vodu. Zadržování vody může způsobovat celá řada nemocí. Stravujete-li se zdravě, a přesto trpíte zavodňováním, dejte si pozor. Pokud máte podezření, že by vaše srdce nebo ledviny mohlo něco tížit, vyhledejte pomoc lékaře.

  • Jaké potraviny odvodňují?

    ...
    Autor: Profimedia.cz

    Trpíte-li zadržováním vody, mohly by vám pomoci zázvor, petržel, kopřiva, brusinky nebo černý rybíz. Ne vždy ale pomáhají usušené plody, protože bývají doslazované. Pomoct by vám mohly také borůvky nebo pampelišky. Jezte také okurky, kapustu, oves, cuketu i kořenovou zeleninu. A nevyhýbejte se ani zmíněné červené řepě, vodnímu melounu, citronu nebo zelí.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji