Snažíte se shodit? Zkuste jablka! Díky nim zhubnete snadno a rychle

  • Snažíte se shodit? Zkuste jablka! Díky nim zhubnete snadno a rychle
    25. srpna  2017 
     06:00

    Protože jablka přirozeně rostou v našem podnebí, mohou nám připadat jako obyčejný kus ovoce. Opak je ale pravdou! Jablka jsou učiněný zázrak, díky kterému se vám podaří snadno a rychle shodit kila navíc.

  • Vláknina

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Hlavní důvod, proč je jablko tak zázračným ovocem, je jeho vysoký obsah vlákniny. Vláknina je významná složka potravy, která je zásadní především pro udržení tělesné hmotnosti a redukci váhy. Vláknina vyvolává pocit sytosti, aniž by zvyšovala energetický příjem, a pomáhá tak při hubnutí. Průměrné jablko má okolo 4 až 5 gramů vlákniny, přičemž denně by každý z nás měl strávit přibližně 25 až 38 gramů.

  • Místo dezertu

    ...
    Autor: Profimedia.cz

    Vyhýbat se během diety sladkému je někdy to nejtěžší, co si na redukčním jídelníčku umíme představit. Nahradit sladké tyčinky šťavnatým jablkem si ale klidně můžete dovolit. Nahradit fruktózou jiné vysoce kalorické sladkosti snižuje příjem kalorií a pomáhá při hubnutí.

    Slyšeli jste někdy o ovocném sushi? Známe skvělý recept:

  • Tři jablka denně

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Konzumace dvou až tří jablek denně může skutečně zapůsobit na náš příjem vlákniny natolik, že to může ovlivnit tělesnou hmotnost. Studie z roku 2003 dokázala, že ženy, které před každým hlavním jídlem konzumovaly jedno jablko nebo hrušku, dosáhly většího snížení tělesné hmotnosti než ženy, které vlákninu doplňovaly ovesnými tyčinkami. Jablka totiž (na rozdíl od ovesných sušenek s vlákninou) obsahují rozpustnou vlákninu, která vytvoří pomalu stravitelný gel, díky kterému se cítíte dlouhodobě nasycení. Rozpustná vláknina navíc postupně uvolňuje cukr do krve, tím dodává tělu potřebnou energii a snižuje uvolňování inzulinu.

  • Proti stresu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Že vás držení diety stresuje? S jablky nikoliv! Jablka jsou bohatá na antioxidanty a díky tomu mohou snížit hladinu stresu v těle. Vedle toho tyto antioxidanty snižují i riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, a dokonce omlazují a prozařují vaši pleť. Mimo jiné jablka obsahují vitaminy C a B6, také vápník, hořčík a železo, posilují imunitu, a pečují tak o krevní oběh a celkové zdraví.

  • Proti rakovině

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Už rozumíte tomu, proč jablko nazýváme malým zázrakem? Díky jablkům nebudete mít "jen" vysněnou postavu a krásnou pleť! Vědci prokázali, že jablko, respektive jeho slupka, obsahuje sloučeniny, které mohou pomoci zlikvidovat rakovinné buňky. Jiná studie tvrzení prokázala a uvedla, že konzumace jablek může pomoci snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji