5 důvodů, proč byste i vy měli vyzkoušet bezlepkovou dietu

  • 5 důvodů, proč byste i vy měli vyzkoušet bezlepkovou dietu
    22. srpna  2017 
     06:00

    Nafouklé břicho, křeče, zácpa nebo i bolesti hlavy. Pokud něčím takovým po jídle trpíte, je možné, že vás zlobí lepek. I když vyšetření ukázalo, že netrpíte celiakií, je možné, že vás stále trápí nějaká z forem nesnášenlivosti lepku. Nebo vám mohou dělat problémy i jiné látky obsažené v cereáliích. Nejlepší způsob, jak to zjistit, je, že si bezlepkovou dietu vyzkoušíte na vlastní kůži. 

  • Nemáte co ztratit

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Bojíte se, že vyřazením bílého pečiva z jídelníčku přijdete o nějaké důležité látky? Naopak! Lepek není výživově potřebný ani nutričně hodnotný. Tělo z lepku nemá žádný prospěch. Pokud ze svého jídelníčku vyřadíte pečivo, měli byste ovšem dbát na to, abyste přijímali dostatečné množství vlákniny, a to nejlépe v podobě čerstvé zeleniny. “V případě, že je strava vyvážená a obsahuje dostatek vlákniny, měla by si zdravá střeva s lepkem bez potíží poradit,“ říká odborník na výživu Pavel Suchánek. Mnoho lidí ale přiznává, že se po vysazení lepku cítí lépe, má více energie a netrápí se kvůli zažívacím problémům.

    Jak rozeznat tmavé pečivo od bílého?

    Video se připravuje ...
    Tmavé pečivo se hodí k hubnutí? Zapomeňte! Je to složitější • VIDEO: Vím co jím

  • Zbavíte se zánětu v těle

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Lepku je přisuzována jedna hlavní negativní vlastnost, a to je takzvané lepení střev. V našich střevech vytváří lepek hmotu, která údajně slepuje střeva, způsobuje zácpu a vytváří zánět. To vše může vytvářet intoleranci i vůči jiným surovinám nebo látkám běžným v našich potravinách. Odborníci se ale v této problematice příliš neshodují. „Bezlepková dieta by měla být určena jen pro nemocné lidi,“ říká Suchánek. Podle některých odborníků si totiž trávicí soustava s lepkem umí bez problému poradit. Přesto je ale odezva od lidí, kteří si bez lepku skutečně ulevili, velmi pozitivní.

  • Začnete jíst zdravěji

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na lepku je nejhorší to, že se nachází v potravinách, kde byste ho skutečně nečekali. „Škroby a lepek, lépe řečeno škroby a bílkovina, protože lepek je bílkovina, můžeme v rámci mouky najít i v některých potravinách, které přirozeně lepek neobsahují. Například v uzeninách nebo jogurtech. Dieta může fungovat i z toho důvodu, že najednou si kontrolujete množství i kvalitu potravin, které konzumujete. To znamená, že přirozeně konzumujete jen tu nejvyšší kvalitu,“ vysvětluje Pavel Suchánek na serveru výživadětí.cz

  • Poznáte nové chutě

    ...
    Autor: Shutterstock.comterstock.com

    Protože ze svého jídelníčku najednou vyřadíte nejenom pečivo a těstoviny, ale i vaše oblíbené šunky, omáčky a sýry, začnete objevovat doposud nepoznané chutě. Brzy se naučíte nahradit přílohy, zahušťovadla i dezerty novými surovinami bez obsahu lepku. Vaření se najednou stane velkou poznávací cestou do neznáma, která je plná nových exotických chutí.

  • Naučíte se šetřit

     

    ...
    Autor: iStock.com

    Bezlepkové potraviny jsou zpravidla o něco dražší než ty klasické, na které jste zvyklí. Glutenfree suroviny jsou dražší a také jejich příprava je náročnější. Výrobci nepoužívají náhražky jídla a ze zákona musí mít lepkem nekontaminované speciální nástroje, zařízení i prostředí. Vše má nová přísnější pravidla, za která si spotřebitel musí připlatit. Na druhou stranu o co více si v obchodu připlatíte, o to lépe se naučíte ve své kuchyni s jídlem šetřit. Uvědomíte si jeho hodnotu a začnete ho využívat beze zbytku a s větší rozvahou.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji