Bolest hlavy a špatná menstruace: Takhle poznáte, že jíte málo. A proto nehubnete!

  • Bolest hlavy a špatná menstruace: Takhle poznáte, že jíte málo. A proto nehubnete!
    23. srpna  2017 
     06:00

    Zdá se to vlastně docela logické. Čím méně budeme jíst, tím spíše a rychleji zhubneme. Jenže ono to ve skutečnosti funguje skoro opačně. Je důležité se v jídle neomezovat a jíst pořádně. Ale kvalitní potraviny bohaté na bílkoviny, složené sacharidy, zdravé tuky a vlákninu. Podle čeho poznáte, že jíte špatně a málo? 

  • Máte nepravidelnou menstruaci

    Žena na WC
    Autor: iStock
    Jestliže hubnete správně, pak by vás toto vůbec nemělo potkat, nicméně jestliže máte nedostatek přijaté energie, může se to negativně projevit na vaší menstruaci. Ta se buď neobjeví vůbec, nebo vás naopak překvapí dříve. To z toho důvodu, že tělo nemá dostatek tuku k produkci pohlavních hormonů, které vyvolávají menstruační cyklus.

    Jak vypadá celý měsíční cyklus v životě ženy? Podívejte se na video! 

    Video se připravuje ...
    Měsíc v životě ženy: Nejvíc sexy jsme při ovulaci, PMS z nás dělá hromádky neštěstí • VIDEO: Glamour
  • Nejste ve své kůži

    Jestli nejste ve své kůži, může za to i hlad.
    Autor: iStock
    Tento signál pocítí pravděpodobně spíše vaše okolí než vy sami. Uvědomujete si, jak člověk dovede být nepříjemný, když má hlad a čeká na jídlo? Tak to se v podstatě kontinuálně děje po celou dobu, co svému tělu nedáváte dostatečný příjem živin. Některé výzkumy naznačují, že naše sebeovládání je ovlivňováno přijatou energií. Pokud se snažíte zhubnout a cítíte, že nejste ve své kůži a jste podráždění, potom je nejvyšší čas začít trochu více jíst.
  • Bolí vás hlava

    Bolest hlavy trápí nejednu z nás. Co by vás ale mělo varovat?
    Autor: Shutterstock.com
    Za bolestí hlavy se většinou skrývá sto plus jeden důvod, nicméně pokud jste zrovna ve fázi hubnutí, možná byste právě teď měli zbystřit. Mozek totiž funguje na glukóze v krvi. A glukóza pochází ze sacharidů, které jíte. Pokud omezíte příjem kalorií, tím pádem i sacharidů, může se stát, že se váš mozek ocitne ve fázi "hladovění". Což se může projevovat jako závratě nebo nevysvětlitelné bolesti hlavy. Zkuste tedy přidat do potravy více sacharidů, samozřejmě těch složených, které jsou třeba v ovoci a celozrnných výrobcích, a pozorujte, zda nenastane změna. Mozek si ze sacharidů vezme to, co potřebuje, a zbytek se přemění na glykogen, který pak v těle funguje jako zásoba energie.
  • Máte pořád hlad

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli jste se rozhodli dávat si k večeři jen malou mističku salátu a máte poté hlad, znamená to, že něco asi není v pořádku. Ano, je to tak – máte nedostatečný příjem kalorií. Jestli ale k salátu přidáte ještě zdravé tuky, bílkoviny, celozrnné potraviny, rázem dáte tělu vše, co potřebuje, a to nejen co se týče živin, ale i energie. Hubnutí skutečně není o tom, kolik toho jíte, ale co jíte. A uvidíte, že vám pak budou stačit menší porce, ale častěji denně a budete se cítit dobře. Alfou a omegou, stejně jako u čehokoliv jiného, je používat selský rozum a poslouchat své tělo.

    Další signály, kterými se vám tělo snaží sdělit, že jíte málo, najdete na webu www.mojezdravi.cz.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji