Hubnutí bez problémů? Naučte se tajné triky, jak zrychlit metabolismus!

  • Hubnutí bez problémů? Naučte se tajné triky, jak zrychlit metabolismus!
    9. srpna  2017 
     06:00

    Metabolismus. Ta proklatá věc, jež má na svědomí to, jestli se ten kousek čokolády uloží, nebo ho tělo dokáže rychle spálit. Jenže než na svůj metabolismus začnete nadávat, uvědomte si, že vy jste jeho pánem a můžete ho urychlit. Stačí, když budete znát tato tajemství. 

  • Dieta metabolismus zpomalí

    Autor: Shutterstock.com
    Je to trochu paradox, že právě diety mohou vést k tomu, že bude vaše tělo spalovat kalorie pomaleji. "Kdykoliv snížíte příjem kalorií, váš metabolismus se zpomalí, často bohužel více, než byste očekávali," říká Kevin Hall, odborník na obezitu z Národního institutu zdraví USA. Podle studií lidé, kteří byli dříve obézní, mají o zhruba 3 až 5 procent pomalejší klidový metabolismus než ti, kteří nemuseli nikdy hubnout. Jestli ale hudrujete nad tím, že je to nespravedlivé, tak vězte, že zpomalení metabolismu není nevyhnutelné. Pravidelným cvičením totiž metabolismus zase nakopnete, aby se zrychlil, a tak i v klidových stavech spaloval více.

  • Chronický stres vám zhubnout nedovolí

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Může se z toho stát začarovaný kruh. Jste dlouhodobě ve stresu, takže aniž byste si toho vlastně všimli, přiberete pár kilogramů. A jen co si to uvědomíte, úporně se budete snažit je dostat zase dolů, ale ono to nepůjde, což vás opět může vystřelit na vrchol stresu. Výsledek? O nic nezhubnete, a dokonce ještě něco možná přiberete. Jestli hledáte viníka, pak to jsou hormony, konkrétně kortizol. Ten se vyplavuje, když je tělo ve stresu, a zpomalí metabolismus tak, aby si tělo tuky ukládalo místo toho, aby je spalovalo. Je to v nás dáno geneticky. Dříve se totiž stejná chemická reakce děla v těle, když šli naši předci třeba do bitvy nebo na lov, a to tak, aby měli dostatek energie.

    Stres a emoce celkově ovládají naše stravování mnohem více, než byste si mysleli. Podívejte se jak: 

    Video se připravuje ...
    Přejídáte se kvůli smutku či stresu? Možná máte psychickou poruchu! • VIDEO: Adam Balažovič
  • Buďte tři hodiny v pohybu

    Autor: shutterstock
    Dáme si lekci matematiky. Den má 24 hodin. Osm hodin alespoň většina z nás tráví v práci. Dalších 6 až 8 hodin spíme. Kolik zbývá? Něco kolem osmi hodin. A během té doby bychom se měli snažit být co nejvíce v pohybu. To by nemuselo být tak těžké, ne? Když dvě třetiny dne strávíme sezením nebo ležením... Z toho zbytku, který nám zbývá, bychom se měli snažit se alespoň tři hodiny hýbat. Ale neděste se, nikdo po vás nechce, abyste tři hodiny běhali. Počítá se do toho třeba i chůze při nákupu, chůze pro děti do školy, procházka se psem, úklid a samozřejmě jakákoliv sportovní aktivita.

  • Spěte pořádně

    Autor: Shutterstock.com
    I v tomto případě jsou na vině hormony. Pokud má člověk nedostatek spánku, zvyšuje se mu hladina hormonu ghrelinu. Ten nám dává pocit hladu. To znamená, že aniž by vaše tělo skutečně potřebovalo přijmout potravu, mozek – ovlivněn hormony – cítí přesný opak. A rozhodně vás nezavede v obchodu do oddělení zdravé stravy. Neomylně vás přivede mezi ta nejtučnější a nejsladší jídla, aby dostal pořádnou dávku energie. Jenže tu už pak tělo nikde nespálí...

    O dalších tajemstvích metabolismu se dočtete na webu www.mojezdravi.cz.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji