Pozor! Když sníte tohle, bude to vypadat, že jste přibrali 5 kilo

  • Pozor! Když sníte tohle, bude to vypadat, že jste přibrali 5 kilo
    19. července  2017 
     06:00

    Je to otrava. Člověk se snaží jíst co nejdietněji, hlídá si svou postavu, ale přesto zase jednoho rána dělá, co může, aby dopnul knoflíček u kalhot. Není to ale dáno tím, že by bylo břicho obaleno tukovými polštářky. To si jen pošmákl na nějaké dobrotě, která může za nadýmání, tedy i nafouklé břicho. Čeho se vyvarovat? 

  • Zelenina

    Autor: Shutterstock.com
    Brukvovitá zelenina, kterou se myslí zejména květák, kapusta nebo brokolice, může mít také na svědomí vaše nafouklé bříško. Ačkoliv patří mezi ty nejdietnější potraviny. Obsahuje totiž rafinózu, což jsou sacharidy, které naše tělo ale není s to strávit – chybějí nám na to potřebné enzymy. Takže tyto potraviny ve střevech kvasí, což způsobuje plynatost a nadýmání. Dopad můžete snížit tím, že zeleninu připravíte v troubě, případně ji podusíte. Ne snad, že by se rafinóza při pečení vypařila, ale zelenina bude stravitelnější.

  • Fazole a další luštěniny

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Je nad míru jasné, že na prvním místě musí být fazole. Ačkoliv jsou nesmírně zdravé a plné bílkovin, zároveň fungují pro naše tělo jako pohroma. Naštěstí jen chvilková. Jejich slupka totiž obsahuje rezistentní škrob, což je druh nestravitelné vlákniny. Nemusíte se ale fazolí ihned vzdávat, ostatně byla by to škoda! Fazole je dobré přes noc namočit. Voda se do slupky vsákne, což pomůže část škrobu rozložit tak, aby se dostal snadno dále do trávicího traktu. 

  • Jogurty

    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoliv se někdy jogurty prodávají právě kvůli tomu, aby zlepšily trávení, ve skutečnosti mohou někdy udělat více škody než užitku. V mléčných výrobcích se nachází cukr laktóza, který kvasí ve střevech, a způsobuje tak nadýmání a nafouklé břicho. To ale neznamená, že je tomu tak se všemi jogurty. Pokud trpíte na nadýmání, doporučuje se spíše řecký jogurt, který má méně gramů cukrů, a naopak disponuje vysokým obsahem bílkovin. Pozor ale na odtučněné, případně nízkotučné výrobky. Ačkoliv se tváří jako dietní, tak jsou z nich odstraněny pouze tuky, ale zato jsou přidány škroby, které výrobku dodávají chuť. Což je ve výsledku pro vás mnohem horší a nepříjemnější.

    A když chcete hubnout? Pijte vodu!

    Video se připravuje ...
    Chcete zhubnout rychleji? Zvyšte příjem tekutin! • VIDEO: Igor Hellebrandt

    Více nejen o potravinách, které nadýmají, se dočtete na stránkách www.mojezdravi.cz.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji