Po jaké zmrzlině nepřiberete? A tyhle už si raději nikdy nedávejte!

  • Po jaké zmrzlině nepřiberete? A tyhle už si raději nikdy nedávejte!
    14. července  2021 
     06:00

    Pokud v horkých letních dnech dychtivě hledáte způsob, jak se osvěžit, nemusíte mít nutně výčitky, když sáhnete zrovna po zmrzlině. Měli jste ale pocit, že nejdietnější možností je vodová zmrzka? Pletete se! Když už sáhnete po ledovém osvěžení, měli byste vědět, jaké nejvhodnější zvolit.

    Je lepší sáhnout po nanuku, nebo kopečkové zmrzlině? A která zmrzlina je úplně nejdietnější? 

  • Tvarohová zmrzlina

    Autor: Shutterstock.com

    Přestože se vám to může zdát absurdní, a dosud jste žili v domnění, že tvarohová zmrzlina je nejhorší volba, tak jste se pletli. Naopak! Pokud držíte dietu a nechcete jíst zbytečné kalorie, dejte si tvarohovou nebo jogurtovou zmrzlinu místo svačiny. Jejich výhodou totiž je, že obsahují bílkoviny, které vás pořádně zasytí, a proto může jedna zmrzlina skutečně nahradit plnohodnotnou svačinku.

    Pečlivě si ale vždy prostudujte složení a dávejte si pozor na přidanou hodnotu cukru. Ne každá zmrzlina, která se nazývá tvarohová, je skutečně tvarohová. Stálicí mezi dobrými tvarohovými nanuky je nanuk Míša, který má 529 kilojoulů. Podobné výsledky má také tuzemský nanuk Mrož, který je sice se svými 419 kilojouly "energeticky štíhlejší", ale zase neobsahuje takové množství bílkovin. O něco vyšší energetickou hodnotu než nanuk Míša má smetanový produkt Ruská zmrzlina. Ta kromě bílkovin obsahuje i poměrně vysoké množství cukru. 

     

  • Nanuky

     

    Autor: Shutterstock.com

    Balené nanuky jsou pro dietáře tou nejhorší volbou. Prostudujte si složení a přesvědčte se sami! Pravděpodobně naleznete velké množství nanuků, jejichž složení tvoří rostlinné tuky. Rostlinný tuk se totiž často používá pro výrobu mražených krémů a zmrzlin. Nejčastěji se používá tuk palmojádrový nebo kokosový. Kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin nejsou proto tyto nanuky tou nejlepší volbou. Nemluvě o čokoládových, karamelových nebo rádoby oříškových vrstvách nebo příchutích, které mají často tak vysokou energetickou hodnotu, že spolehlivě nahradí horníkův oběd. V mrazničce ve svých potravinách možná najdete zmrzliny Nogger, Pegas nebo Magnum, které jsou ale se svým vysokým množstvím sacharidů a tuků učebnicovým příkladem nezdravých pochutin. 

     

  • Vodová zmrzlina

    Autor: Shutterstock.com

    Žili jste v domnění, že když si pochutnáváte na vodové zmrzlině, vyhýbáte se zbytečným kaloriím? Omyl! Energetická hodnota vodových zmrzlin sama o sobě není příliš vysoká, zmrzliny neobsahují žádný tuk, a právě proto má většina lidí pocit, že si dopřává nízkoenergetické osvěžení. Opak je ale pravdou. Tyto zmrzliny obsahují vysoké množství cukru. Vysoké množství cukru v krvi vyplaví inzulin a následně tak dostanete tak ukrutný hlad, že spořádáte celý guláš. Dopřejte si raději zdravější variantu svačinky v podobě tvarohového potěšení, které vás dlouhodobě zasytí. Nejhůře dopadly vodové zmrzliny Calipo, Kaktus nebo Vodní meloun, které obsahují vysoké množství sacharidů a v nichž nenajdeme skoro žádnou zdraví prospěšnou surovinu. 

  • Kopečková zmrzlina

    Autor: Shutterstock.com

    Kopečková zmrzlina je otázka spíše pokusu a omylu než možnosti sáhnout po jistotě. Kopečkové zmrzliny se totiž diametrálně liší svým složením, a to podle toho, jsou-li uvařené podle vlastní receptury, nebo smíchané z polotovarů. V dnešní době už i některé luxusnější české zmrzlinárny dosahují na kvalitu italských zmrzlin. Obsahují čerstvé ovoce, poctivé množství smetany a vejce, čímž se ale také stávají kalorickou bombou. Pokud ale nemůžete odolat, vyberte si luxusnější podnik s drahou zmrzlinou a zeptejte se obsluhy na složení, případně ji poproste, jestli by vám nenandala poloviční kopeček. V případě dobré zmrzliny se totiž hraje spíše na kvalitu, a ne na kvantitu. Nebudete litovat!

  • Dietní zmrzlina

    Autor: Shutterstock.com
     

    Pokud ale chcete zvolit skutečně nejdietnější variantu zmrzliny, máte šanci najít i takové podniky, které dietní zmrzlinu nabízejí. Stánky, které běžně nabízejí ovocné šťávy a džusy, totiž během horkých měsíců nabízejí i ledové varianty v podobě ovocných tříští a sorbetů. Některé podniky vám dokonce před očima namíchají zmrzlý jogurt s ovocem. Taková zmrzlina se pak může bez výčitek stát vaší zdravou osvěžující svačinkou.

  • Recept: Domácí proteinová zmrzlina

    Budete potřebovat (na 1 porci):

    • 1 mražený banán
    • 2 hrsti mražených malin
    • 1 lžíci holandského kakaa
    • 1 lžíci čekankového sirupu
    • 2 lžíce tvarohu nebo odměrku proteinu
    • 2–3 lžíce mléka

    Vše důkladně rozmixujte a podávejte v misce s nadrcenými oříšky a strouhaným kokosem nebo s nasekanou hořkou čokoládou.

     

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji