Vyhýbáte se tuku? Rozeznejte ten zdravý a hubněte správně!

  • Vyhýbáte se tuku? Rozeznejte ten zdravý a hubněte správně!
    25. července  2017 
     06:00

    Držení diety není žádný med. Pokud se ale během hubnutí mučíte tím, že zakusujete hlávkový salát kedlubnou, pak určitě neděláte dobře. Dietologové vědí, že je potřeba redukční jídelníček obohatit i o tuky. Ty zdravé tuky, samozřejmě! Kde je najdete a kterým tučným potravinám byste se neměli vyhýbat?

  • Avokádo

    ..
    Autor: iStock

    Přestože avokádo patří k těm nejkaloričtějším druhům ovoce vůbec, pro redukční dietu je často doporučováno. Jedno avokádo má něco málo přes 2000 kilojoulů a skoro padesát gramů tuku. Málo se ale ví, že ne všechen tuk patří k nedietním potravinám. Avokádo obsahuje převážně mononenasycené mastné tuky, které se neukládají v podobě tělesného tuku. Tyto tuky v těle hospodaří s cholesterolem, snižují riziko vzniku nemocí srdce a cév a obecně prospívají našemu zdraví. Avokádo také obsahuje vysoké množství vlákniny, která napomáhá lepšímu trávení a zabraňuje ukládání tuku do podkoží. Navíc vás skvěle zasytí a pocit hladu přijde daleko později.

    Jak poznat zralé avokádo? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Jak poznat že je avokádo zralé a jak ho nakrájet • VIDEO: Adam Balažovič

  • Vaječné žloutky

    ...
    Autor: iStock
     

    Vaječné bílky jsou samozřejmě dietnější, přesto není důvod vyhýbat se sice tučnějším, ale zdravějším a chutnějším žloutkům. A co cholesterol, ptáte se... Podle některých studií na jeho zvýšení nemá konzumace vaječných žloutků vliv. Navíc vejce obsahují lecitin, který pomáhá proti ukládání cholesterolu v těle, a také další látky, které pomáhají nastartovat metabolismus a funkci štítné žlázy, což je pro redukci váhy zásadní.

  • Mandle

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Kalorická hodnota jednotlivých druhů ořechů se liší jen minimálně. Pokud si tedy dopřáváte denně hrstičku ořechů, rozdíl se ztratí. V klidu si proto můžete pochutnat na těch, které máte nejraději. Ořechy jsou skvělou volbou, jak doplnit jídelníček, pokud se snažíte zhubnout. Stačí vám jen pár kousků a budete se cítit zasyceni. Obsahují nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny. Vedle pistácií jsou nejméně kalorické mandle. Podporují zdravé zažívání, obsahují vysoké množství vlákniny a brání vstřebávání cholesterolu.

  • Olivový olej

    ...
    Autor: profimedia.cz

    Je pravda, že jedna lžíce olivového oleje obsahuje přibližně 120 kalorií, ale užitek, který dopřeje vašemu tělu, je nenahraditelný. Olivový olej obsahuje mnoho látek, které prospívají vašemu trávení, a také vysoké množství mononenasycených mastných kyselin. Kromě toho podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení. Vitaminy ve stravě jsou rozpustné v tucích, takže by bez oleje jenom prošly vaším tělem bez využití. Proto se olivový olej často používá jako zálivka do salátů.

  • Mléčné výrobky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Redukční jídelníčky se dříve často vyhýbaly mléku a mléčným výrobkům nebo  doporučovaly jejich nízkotučné varianty. Mléčný tuk přitom obsahuje mastnou kyselinu, která zlepšuje spalování tuků. Nemusíte hned přejít na plnotučné varianty. Čím více tuku výrobek obsahuje, tím vyšší samozřejmě je i jeho energetická hodnota. Dobré ale nejsou ani light výrobky, protože právě tuk je nosičem chuti, a pokud není jogurt tučný, bývá často doslazovaný.

    Máte chuť hřešit? Udělejte si vlastní pribináček:

    Video se připravuje ...
    Domácí "pribináček" stojí jen pár korun a chutná božsky • VIDEO: Brigita Zemen

  • Losos

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Losos patří mezi skutečně tučné ryby. Tuk, který obsahuje, je ale zdraví prospěšný. Najdete v něm velké množství omega-3 mastných kyselin, které pomáhají při spalování tuků i při růstu svalů. Lososí maso není třeba konzumovat ve velkém množství. Už malý kousek doplní potřebné cenné látky do organismu. Proto je často doporučován i pro doplnění denní dávky zdravého cholesterolu, který chrání naše srdce před vznikem srdečních onemocnění.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji