Naučte se pět Tibeťanů! Návod na cvičení, díky němuž se můžete dožít stovky

  • Naučte se pět Tibeťanů! Návod na cvičení, díky němuž se můžete dožít stovky
    4. července  2017 
     06:00

    Cvičí a učí jógu i pět Tibeťanů, je veganka, vdova, má tři děti, dvacet let chodí jen v bílém oblečení, od jara do podzimu jezdí bosa na kole a vypadá jako indiánka. Tvrdí, že dožít se sta let v kondici není až takový problém. Podívejte se na její návod na zázračné cvičení, které vás udrží v perfektní kondici! 

  • Jarmila Kučmášová (64)

    tibetani
    Autor: BPŽ

    Popsat její život by bylo spíš na knihu než na článek. Tak aspoň ve zkratce. Celý život byla s jedním mužem, který jí před pár lety zemřel. Má s ním tři děti. Když rodila nejmladšího potomka, byl u toho nejen partner, ale i šestnáctiletý syn a dvaadvacetiletá dcera. „Je mezi nimi velký věkový rozdíl a já chtěla, aby si takhle vytvořili silné pouto. A to se povedlo,“ říká Jarmila.

    O pár let později asistovala u porodu své dcery. „Je to přirozené, měla by u toho být každá máma. Při narození dítěte vždycky asistovaly jen ženy a často byly z rodiny,“ říká. 
Tahle jogínka prostě žije, jak jí to vyhovuje, bez ohledu na to, co si o ní kdo myslí. I když má určitě své kritiky, spousta lidí ji miluje. Je totiž laskavá, milá, otevřená a pořád veselá. 



    Vy jógu nejen cvičíte, ale i učíte. Jak jste se k ní dostala? 

    

Poprvé během mateřské se třetím dítětem. Když jsem ho dokojila, měla jsem o třicet osm kilo víc a svaly pánevního dna povolené tak, že jsem bez nehody neudělala ani krok. Řekla jsem si, že přece do konce života nebudu nosit pleny, a pořídila si první knihu o józe. Denně jsem poctivě cvičila a za necelé tři měsíce bylo po problémech. Pak se ke mně dostala další kniha – Pět Tibeťanů – a já ve cvičení pokračovala. Krátce před šedesátými narozeninami mi došlo, že jógu můžete cvičit i učit do sta let, a stala jsem se lektorkou jógy. Jsem chodící důkaz toho, jak jóga funguje. Dnes vydržím stát klidně půl hodiny na hlavě, mám tělo jako ve dvaceti a energie na rozdávání. 



  • 1. TIBEŤAN

    tibetani
    Autor: BPŽ

    tibetani
    Autor: BPŽ

    Postavte se zpříma a široce rozpažte. Prsty rukou se dotýkají, dlaně jsou otevřené a obrácené směrem dolů. Držte ruce rozpažené a točte se jako káča kolem své osy ve směru hodinových ručiček. Opakujte jedenadvacetkrát bez přestávky. Když skončíte s točením, postavte se zpříma a dejte ruce v bok. Nadechněte se jako při dlouhém a hlubokém vdechu. Vdechujte nosem, vydechněte ústy. 



  • 2. TIBEŤAN

    tibetani
    Autor: BPŽ

    tibetani
    Autor: BPŽ

    tibetani
    Autor: BPŽ

    Položte se na záda na podložku. Nohy natáhněte zpříma, chodidla směřují vzhůru, kotníky se vzájemně dotýkají. Paže položte podél těla, natažené dlaně jsou otočené k podlaze. Nadechněte se nosem a zvedejte nohy do úhlu devadesát stupňů. Současně zvedejte hlavu, až se brada dotkne hrudníku. Všechno provádějte plynule. Prsty nohou míří přímo k obloze, spodní část zad by se neměla zvedat ze země. Vydechněte nosem a vraťte nohy i hlavu do původní polohy. Celý cvik opakujte jedenadvacetkrát. Nádech je při zdvihání hlavy a nohou, výdech při jejich spouštění. 



  • 3. TIBEŤAN

    tibetani
    Autor: BPŽ

    tibetani
    Autor: BPŽ

    tibetani
    Autor: BPŽ

    Klekněte si tak, že se prsty nohou dotýkají země. Kolena dejte od sebe na šířku asi deset centimetrů, ruce zapřete dlaněmi proti zadní straně stehen těsně pod hýžděmi. Páteř držte zpříma, bradou se dotýkejte hrudníku. Nadechněte se nosem a současně se zaklánějte v pase. Hlavu zakloňte, jak nejvíc dokážete. Pak vydechujte a plynule se vracejte do výchozí polohy. Pohyb opakujte jedenadvacetkrát v plynulém, nepřerušovaném rytmu. 

  • 4. TIBEŤAN

    tibetani
    Autor: BPŽ

    tibetani
    Autor: BPŽ

    tibetani
    Autor: BPŽ

    tibetani
    Autor: BPŽ

    Posaďte se zpříma, nohy natáhněte před trupem. Natažené dlaně položte na podlahu rovnoběžně s boky, bradou se dotýkejte hrudníku. Nadechněte se nosem a plynulým pohybem zvedněte boky ze země tak, že nohy pokrčíte v kolenou, čímž se chodidla opřou o zem. Současně proveďte největší možný záklon hlavy. Dostanete se do polohy, v níž je váš trup rovnoběžný se zemí, zatímco nohy a paže jsou k zemi v úhlu 90 stupňů. Vydechujte nosem nebo ústy a vraťte se do výchozí polohy. 

  • 5. TIBEŤAN

    tibetani
    Autor: BPŽ

    tibetani
    Autor: BPŽ

    Vzepřete se na dlaních a prstech nohou. Zatímco vdechujete nosem, udržujte paže i nohy napjaté, zvedejte hýždě a sklánějte hlavu k hrudníku, čímž se tělo ohne do polohy, kdy vytváří dokonalý trojúhelník. Při výdechu se vraťte do původní polohy. Tělo s výjimkou prstů nohou a dlaní se během cvičení nedotýká země, nohy a paže se neohnou. Cvičení opakujte jedenadvacetkrát. 

/
Autor: Majka Dvořáková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji