Hubnutí po čtyřicítce: Tohle jsou potraviny, které byste si měla zakázat

  • Hubnutí po čtyřicítce: Tohle jsou potraviny, které byste si měla zakázat
    22. listopadu  2022 
     06:00

    Není to spravedlivé, ale ženské tělo začne v průběhu života procházet určitými změnami, které bychom neměly nechat plavat. Vedle dostatku pohybu musíme zdravěji jíst a na některé potraviny navždy zapomenout. Nebo si je dopřát jen minimálně! Které to jsou?

  • Slazené limonády a nápoje

    Autor: Shutterstock

    Chutnají sladce, ale mají v sobě spoustu cukru, který už po čtyřicítce nepotřebujeme. Tedy ne v této podobě. Jde o tzv. prázdné kalorie, které jsou zdrojem dalších kil navíc a tukových polštářků. Cukr obecně bychom měly my, ženy po čtyřicátém roce, omezit. A pokud už sladíme, tak vhodnými alternativami.

  • Rychlé občerstvení (fast food)

    Autor: shutterstock.com

    Nevím, jak vy, ale mívám období, kdy bych se mohla po takovém kuřátku v těstíčku doslova utlouct. Jenže čím jsem starší, tím častěji si musím nechat zajít chuť. Ale není to zase tak strašné, žaludek i oči si zvyknou na lepší potraviny a jídla, a dokonce i chutnější. Samozřejmě že záleží na tom, z jakého úhlu se na to díváte. Pokud si hamburger nebo smažená křidélka dopřejete opravdu dvakrát třikrát do roka, nic se neděje, ale častěji to za těch pět kilo navíc nestojí.

  • Sušenky, smetana a tučné mléčné výrobky

    Autor: Ilustrační foto profimedia.cz

    Nezdá se to, ale tyhle dobroty jsou nejen plné cukru, ale taky nezdravých tuků, které nevidíte. Redukci tuku můžete ovlivnit, když budete dávat pozor právě na skryté tuky v potravinách a produktech, jako jsou smetana, mléčné výrobky, majonéza, dorty a čokoláda. Velké množství tuku a současně cukru mají sušenky, takže na ně rozhodně zapomeňte. Naučte se zobat sladké zdravěji, pečte s minimem tuků, používejte tvaroh místo šlehačky a místo sušenek si dejte čerstvé ovoce s bílým jogurtem.

  • Salámy, paštiky a slanina

    Autor: Shutterstock.com

    Víte, kolik nasycených (špatných) kyselin obsahují salámy, sádlo a slanina? Snad vás to ani nenapadne, že byste se cpala chlebem se sádlem! No, jednou za čas to neuškodí, ale nemělo by to být pravidlo. Pokud jde o salámy, po čtyřicítce, pokud si chcete udržet váhu nebo shodit, musíte zapomenout na všechny párky, klobásy, paštiky, měkké i tvrdé salámy. Všechny totiž obsahují více než 1000 kJ ve 100 gramech, což je už hodně. Nejmenší porci tuků a kalorií mají lovečák a poličan. Přesto si raději dopřejte, a to s klidným svědomím, kvalitní šunku.

  • Alkohol

    Autor: Foto: archiv Blesku

    Existuje spousta dobrých důvodů, proč konzumovat po čtyřicítce méně alkoholu. I když vám chutná víno nebo pivo, neměla byste vypít víc než jednu sklenku za den. Čím jste starší, tím víc se totiž zvyšuje riziko kardiovaskulárního onemocnění a podle studií ženy, kterým je více než 45 let a vypijí denně 2–5 sklenek alkoholu, mají 1,5x vyšší riziko vzniku rakoviny prsu. Navíc s blížící se premenopauzou jste náchylnější na návaly a pocení a alkohol tyhle symptomy ještě umocňuje. Pokud už si skleničku chcete dopřát, pak rozhodně raději víno než tvrdý alkohol.

     

    Na co byste měla po čtyřicítce zapomenout? Podívejte se na naše VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Hubnutí v každém věku: Ve dvaceti sportujte, ve čtyřiceti zapomeňte na rohlíky • VIDEO: Vím, co jím a piju

     

  • Bílé pečivo, těstoviny a rýže

    Autor: Shutterstock

    Minimálně 50 procent z vaší denní energie by měly tvořit sacharidy, které jsou v chlebu, obilí, bramborách atd. Sacharidy samozřejmě potřebujete, ovšem vybírat byste měla podle glykemického indexu. Potraviny s vysokým obsahem škrobu, potažmo cukru, tedy s vysokým GI, se rozštěpí na glukózu velmi rychle. Tím hladina cukru v krvi stoupne taky rychle a opět klesne a způsobí nekontrolovaný hlad. Takže se pak „krmíte“ dál a dál a ztěžujete odbourávání tuku. Potřebujete tedy potraviny s nízkým GI – zeleninu, přírodní rýži, luštěniny, solené brambory apod. Zapomeňte na bílý chléb, bílé těstoviny a bílou rýži. Brambory sice samy o sobě mají vyšší GI, ale v kombinaci s rybou nebo libovým masem hladinu cukru nezvyšují.

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji